Mødedato: 22.02.2013, kl. 11:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Forslag til restaurationsplan med henblik på høring

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til indstilling om at sende revideret forslag til restaurationsplan i høring.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at sende det reviderede forslag til restaurationsplan for Københavns Kommune i høring i de øvrige stående udvalg og Økonomiudvalget samt kommunens lokaludvalg; høringsfristen fastsættes til to måneder.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på sit møde den 1. november 2012 at udsætte behandlingen af forslag til restaurationsplan for Københavns Kommune, idet Kultur- og Fritidsforvaltningen blev bedt om at udarbejde et revideret udkast ud fra følgende retningslinjer:

1. Formålsbeskrivelsen skal være mere klar og ambitiøs

2. Der skal arbejdes på at skabe en overskuelig og enkel myndighedsbehandling - i princippet een indgang for eksisterende som potentielle restauratører.

3. I forbindelse med udstedelse af bevilling skal der skabes klarhed/krav om ansvaret for udearealets (eksempelvis fortov og vej) rengøring og almindelige orden.

4. Der skal arbejdes på at få de kommunale forvaltninger, som har relation til restaurationer, til i fællesskab med Politiet at udøve opsøgende, vejledende og kontrollerende virksomhed.

5. Øvrige forhold:

      • Planen skal tilstræbes at være i overensstemmelse med kommuneplanen
      • Der skal stadigvæk være kl. 5 tilladelser
      • Restaurationsplanen skal revideres mindst een gang i hver kommunal valgperiode
      • Der fremsættes i den nuværende periode et forslag til BR om Bevillingsnævnets sammensætning fra den 1. januar 2014, der indebærer, at alle de BR-udpegede skal være medlemmer af BR
      • Der udarbejdes et overblik over de eksisterende bevillingers geografiske udbredelsesgrad og tæthed, anvendelsesgrad og udløb
      • Muligheden for at genbehandle alle bevillinger skal belyses - sammen med muligheden for at stille krav der imødekommer at man kan miste sin bevilling igen, hvis ikke man lever op til samarbejdet.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet et revideret forslag til restaurationsplan, der forelægges for udvalget med henblik på beslutning om, at forslaget sendes i høring.

Behandlingen af og politik for alkoholbevillinger, nattetilladelser mv. er lovreguleret. Dertil kommer, at bevillingsområdet er et område, hvor flere myndigheders medvirken til sagsbehandlingen er afgørende for en korrekt og lovlig sagsbehandling.

Med vedtagelsen af restaurationsplanen bliver det officiel politik, at Bevillingsnævnet skal arbejde for en øget fredeliggørelse af dele af Indre By. Bevillingsnævnet træffer afgørelser på baggrund af indstillinger fra politiet og Center for Miljø. En fredeliggørelse kan derfor kun opnås, hvis politiet og Center for Miljø medvirker hertil.

Det reviderede forslag til restaurationsplan (bilag 1) er udarbejdet i et tæt samarbejde mellem Københavns Politi, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. På samme måde er det vedlagte notat (bilag 2) udarbejdet i et samarbejde mellem Københavns Politi, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Notatet indeholder en række bemærkninger til restaurationsplanen, myndighedernes arbejde og de forhold, der blev efterspurgt ved Kultur- og Fritidsudvalgets udsættelse af sagen.

Forslaget til restaurationsplan er delt op i to dele. Første del indeholder indledning og formål med planen samt Bevillingsnævnets tilgang til ansøgningerne.

Anden del af restaurationsplanen er vejledning til især restauratører om lovkrav, nævnets praksis og kontaktinformationer.


I det følgende anføres andre vigtige hovedbudskaber i restaurationsplanen.

Restriktiv bevillingspolitik
Som det fremgår af forslag til restaurationsplan, lægges der op til en restriktiv praksis, især for så vidt angår udstedelsen af nattilladelser i visse dele af Indre By.

Restaurationsplanens sigte er fremadrettet. Bevillingsnævnets muligheder for at agere i forhold til antal og omfang af bevillinger afhænger derfor af den konkrete situation.
Som det fremgår af baggrundsnotatet, er der en forholdsvis vid adgang til at begrænse omfanget af helt nye bevillinger/nattilladelser. Er der tale om en fornyelse af en nattilladelse, er der skærpede begrundelseskrav. En genbehandling af eksisterende tilladelser under et (med henblik på tilbagekaldelse) er derimod ulovlig.

Regulering gennem kommune-/lokalplaner
Kommune- eller lokalplaner regulerer kun fremtidige forhold, hvilket betyder, at allerede etablerede restaurationer ikke kan reguleres bagudrettet via planer. Dertil kommer, at der ikke kan skelnes mellem f.eks. barer og caféer i planmæssige tiltag. Kommune- eller lokalplaner er derfor ikke egnede redskaber til at regulere af antallet af restaurationer.

Andre kommuners restaurationsplaner
Forvaltningen har ved udarbejdelsen af udkast til Københavns Kommunes restaurationsplan søgt inspiration i andre kommuners restaurationsplaner, herunder Århus Kommunes restaurationsplan. Århus’ restaurationsplan indeholder bl.a. forholdsvis detaljerede retningslinjer for lokalisering af nye alkoholbevillinger, til dels brudt ned på gadeniveau i City-området.  

Sigtet i begge kommuners restaurationsplaner er det samme: at sikre en restriktiv politik hvad angår lokalisering af nye alkoholbevillinger i områder, hvor der enten er problemer grundet restaurationstætheden eller et ønske om at opretholde områdets karakter som ”rent” boligområde.

Det er sammenfattende forvaltningens vurdering, at forslaget til restaurationsplan for Københavns Kommune indeholder retningslinjer for lokalisering af nye alkoholbevillinger/nattilladelser i Indre By (Middelalderbyen), som er mindst lige så restriktive som lokaliseringsretningslinjerne i Aarhus, og at der derfor ikke vindes yderligere ved at bryde de restriktive retningslinjer ned på gadeniveau.

Samling af sagsbehandling af nye ansøgninger
I dag modtager politiet alle ansøgninger om alkoholbevillinger. Eventuelle problemer i de ca. 10-12 konkrete sager om nyetableringer om året foreslås imødekommet ved primært at sørge for, at også Center for Byggeri samt bevillingsnævnets sekretariat deltager ved vejledningsbesøg samt ved at gøre ekstra opmærksom på den eksisterende lodsordning i kommunens Erhvervsservice.

Renhold
Indsatsen mod problemerne med affald i Indre By foreslås reduceret ved en supplerende kommunal indsats med opsætning af festivalurinaler og spuling af gader.

Støjgener
Støj inde fra restaurationerne reguleres i dag af miljølovgivningen v. Center for Miljø. Centerets udkørende støjteam spiller en vigtig rolle i dette arbejde, idet de på baggrund af observationer og målinger opstiller krav om lydisolering, plombering af anlæg mv. Center for Miljø vil i fremtiden ved deres tilsyn vil være mere opmærksomme på potentielle medfølgende støjgener i forhold til adgangsforhold, folk på gaden osv. og ikke kun udtale sig om de direkte støjgener og lydisolering fra restaurationerne.
Derfor foreslås en udvidelse med endnu to årsværk i Center for Miljø, hvilket vil forstærke dialogen med både restauratører og borgere, ligesom en række støjproblemer vil blive afhjulpet hurtigere.

Opfordringer til frivillige tiltag
Forslag til restaurationsplan indeholder tydeligere opfordringer til initiativer, der bl.a. skal være med til at nedbringe generne for de omkringboende. Konkret nævnes:

* Ansættelse af tyssevagter for at nedbringe støjgener og urinering
* Etablering af rygekabiner o. lign.
* Anvendelse af polycarbonatglas for at nedbringe risikoen for glasskår mv.
* Tryghedsskabende initiativer som deltagelse i f.eks. "Tryg den af ordningen"

Formalia
I forbindelse Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af forslag dvs. efter høring er foretaget, vil forslag om sammensætning af bevillingsnævn samt revision af restaurationsplan fremgå af indstillingen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil forslaget blive sendt i høring til de samme parter, som blev hørt i forbindelse med sidste forslag til plan. Høringsfristen fastsættes til to måneder, til udgangen af april 2013. Herefter vil høringssvar blive behandlet og svar og revideret forslag vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget til behandling med henblik på godkendelse og indstilling til vedtagelse i Borgerrepræsentationen.


Carsten Haurum
                                                /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. februar 2013:


Der var omdelt henvendelse fra Nørre Kvarter Beboerforening angående restaurationsplanen.


Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser at vende tilbage med et revideret oplæg til Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 7. marts 2013.
Til top