Mødedato: 21.12.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Udmøntning af bevilling til frivilligt Tryghedskorps

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til udmøntning af bevilling til frivilligt Tryghedskorps

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender udmøntning af 0,4 mio. kr. i 2017 til indledende udvikling af en model for et nyt tryghedskorps, og
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender udmøntning af 0,1 mio. kr. til tryghedskorpset i 2018, som det fremgår af sagsfremstillingen

Problemstilling

By- og nattelivet i København medfører gener i form af støj og anden uro for beboerne i visse lokalområder. Som en del af By- og Nattelivsplanen blev det foreslået, at et middel til at løse denne problemstilling kan være oprettelsen af et frivilligt tryghedskorps. Tryghedskorpset skal forebygge støj og uro gennem dialog med relevante parter både i selve nattelivet og til dagligt. Samtidig skal tryghedskorpset gennem inspiration fra f.eks. store festivaler bidrage til en mere hensigtsmæssig styring af nattelivet, så uro hele tiden fordeles optimalt (f.eks. opløsning af større grupper o.l.).

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har undersøgt, hvordan forskellige aktører arbejder med lignende problemstillinger. F.eks. har Roskilde Festivalen en gruppe af frivillige, hvis funktion er at skabe et fredeligt liv på den ellers levende festival. Det gør de frivillige ved hele tiden at tale med festivalgæsterne og samtidig give dem serviceoplysninger om, hvad der sker på festivalen, og hvor henne. På den måde får de frivillige gennem positiv dialog mulighed for at organisere festivalgæsternes færden på en hensigtsmæssig måde.

På den baggrund foreslås det, at der indgås et nærmere samarbejde med Roskilde Festivalen om at finde en model for et frivilligt tryghedskorps i København, hvor erfaringerne fra organisering af festivalliv kan overføres til byliv - herunder sikring af de rette kompetencer hos de frivillige. Udover udveksling af viden kan der potentielt indgås et samarbejde om deling af dygtige frivillige mellem festivalen og byen, da festlighederne flytter fra København til Roskilde i den uge, hvor festivalen afholdes, mens Roskilde Festivalen i den øvrige periode af året ikke har behov for hjælp.

Udover Roskilde Festivalen er det vigtigt at andre relevante aktører deltager i udviklingen og driften af tryghedskorpset. Roskilde Festivalen skal således sammen med kommunen koordinere og udvikle konceptet sammen med aktører som f.eks. natteravnene, SSP, de sociale støjvagter, restauratører og øvrige festivaller, som bruger byrummet - eksempelvis Distortion - der også har gode erfaringer med arbejdet om sikkerhed og tryghed i gaderne. Ved at styrke samarbejdet mellem de mange forskellige aktører, der arbejder med de samme udfordringer, vil der ske en stærkere forankring af tryghedskorpsets funktion i den samlede indsats for at udvikle og fastholde København som en levevenlig by.

I forlængelse heraf er Kultur- og Fritidsforvaltningen i dialog med Tuborgfonden og Dansk Live, som begge er interesserede i henholdsvis at bidrage til finansieringen samt i et samarbejde.

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår følgende proces for arbejdet:

1. Ultimo 2017-Primo 2018: Udvikling af model og mobilisering af de relevante aktører. Roskilde Festivalen vil være primær samarbejdspartner i denne fase og hovedansøger på en evt. fondsansøgning.

2. Primo-Medio 2018: Pilotprojekt, hvor tryghedskorpset afprøves i praksis i det københavnske natteliv. Pilotprojektet forventes at fokusere på Indre By, hvor styring af nattelivet har svære betingelser.

3. Medio-Ultimo 2018: Opsamling af erfaringer og forankring af drift af tryghedskorpset. Det betyder, at der også skal findes en bæredygtig driftsmodel for tryghedskorpset på lang sigt.

Økonomi

Der er afsat 0,5 mio. kr. til udvikling af et tryghedskorps. Midlerne udmøntes med 0,4 mio. kr. i 2017 til indledende analyser og mobilisering af aktører i samarbejde med Roskilde Festivalen, 0,1 mio. kr. i 2018 til endelig udvikling af model.

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder sideløbende med tilførsel af fondsmidler og anden ekstern finansiering.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, påbegynder Kultur- og Fritidsforvaltningen det indledende analyse- og mobiliseringsarbejde.

 

Mette Touborg

                                  /Aravni Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. december 2017:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top