Mødedato: 21.12.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Tryghedsskabende foranstaltninger på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om status for etablering af en fælles vagt- og serviceordning og andre tryghedsskabende foranstaltninger på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status for implementering af fælles vagt- og servicerundering og andre tiltag på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner, med henblik på at skabe øget tryghed, til efterretning.

Problemstilling

I forbindelse med evaluering af selvbetjent åbningstid på biblioteker, kulturhuse og idrætsanlæg er der kommet fokus på institutionernes udfordringer med uro og uhensigtsmæssig adfærd fra blandt andet hjemløse, ungegrupperinger mv.

I budget 2018 er der afsat 6,5 mio.kr. (2018 p/l) til vagtrundering på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner i årene 2018-2020 for at reducere utryghed.

Hovedbiblioteket og Biblioteksudvikling er blevet bedt om at koordinere arbejdet med henblik på at finde en velegnet model, som kan afhjælpe udfordringerne på kort og på længere sigt. 

Kultur- og Fritidsudvalget har desuden bevilget 200.000 kr. i 2017 til tryghed på institutionerne i forbindelse med bandekonflikten.

Løsning

Der arbejdes med følgende spor, som uddybes nærmere nedenfor: vagtrundering, servicerundering og aktiviteter, frivillige mm.

Vagtrundering

Der er nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter for de enkelte bydele og andre enheder med ansvar for Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner samt Ejendomsdrift og Service. Sidstnævnte skal varetage organisering og administration af vagt- og serviceordningen.

Arbejdsgruppen er blevet bedt om at fastlægge en fleksibel vagtmodel, som kan håndtere de forskellige typer af udfordringer. Blandt andet ses der på en vagtordning, som skal løse de fleste mindre udfordringer, såsom hjemløse, der tager ophold i bibliotekerne, eller grupper af unge som skaber utryghed for øvrige brugere. Det undersøges om vagtrunderingen kan varetages af ansatte i Ejendomsdrift og Service eller af Rådhusvagten.

Som supplement etableres en abonnementsmodel med andre leverandører af vagtydelser, som kan tilkaldes i tilfælde af alvorligere problemer.

Servicerundering

Der er desuden behov for at etablere en servicerundering, som kan sørge for oprydning på institutionerne i den selvbetjente åbningstid. Servicerunderingen kan desuden bidrage til borgernes tryghed gennem mere synlighed på anlæg og institutioner. Opgaven varetages af Ejendomsdrift og Service.

Det forventes, at en samlet model for vagt- og serviceordning kan være etableret inden udgangen af januar 2018.

Aktiviteter, frivillige mm.

Som det tredje spor vil der blive arbejdet med at skabe flere aktiviteter for relevante brugergrupper herunder de unge, som i dag bruger den selvbetjente åbningstid uhensigtsmæssigt, fordi de keder sig og ikke har andre steder at være. Der kan for eksempel tænkes i frivilligt arbejde eller skabelse af fritidsjob samt anvendelse af fleksible aktivitetsmedarbejdere.

Arbejdsgruppen skal herudover sikre vidensdeling omkring andre forebyggende aktiviteter på institutionerne, så de gode løsninger bredes ud og løftes i fællesskab, hvor det giver mening. Det handler bl.a. om kompetenceudvikling, samarbejde med frivillige organisationer og brugere i bydelene, SSP, gadeplansmedarbejdere, Sikker By mv. 

Screening af alle institutioner

Indledningsvis foretages en screening af alle institutioner for at få et samlet overblik over udfordringerne på den enkelte institution. Der udsendes i den forbindelse et spørgeskema til alle institutionsledere i december 2017. Screeningen danner afsæt for, hvordan institutionerne kan prioriteres i den fælles vagt- og serviceordning, som skal etableres.

Spørgeskemaundersøgelsen følges op af interviews med institutionsledere og brugere for at få en dybere viden om problemerne. 

Resultaterne fra de opfølgende interviews fra screeningen vil være væsentligt input til aktivitetssporet.

Udfordringer på grund af bandekonflikten

Den verserende bandekonflikt har givet særlige udfordringer, som der er meget fokus på, og som prioriteres meget højt. Problemernes omfang og kompleksitet betyder, at det også er nødvendigt, at der bliver taget fat om dem i et bredere perspektiv på tværs af kommunen blandt andet i regi af Sikker By og øvrige forvaltninger.

Økonomi

Med bevillingen på 6,5 mio. kr., som aftrappes over 3 år, skal forvaltningen omstilles til at kunne håndtere udfordringerne, når budgetbevillingen udløber. Og for at sikre at de løsninger, der skabes, bliver robuste og bydækkende, vil de midler, som institutionerne i forvejen anvender på at håndtere problemerne med uro og uhensigtsmæssig adfærd, blive anvendt til at supplere budgetbevillingen. Overblik over de lokale midler er pt. ved at blive indsamlet.

Den endelige fordeling af budgetbevillingen på de tre spor afventer resultatet af screeningen af institutionerne, specifikation af behovene i forhold til model for den ønskede vagt- og serviceordning og indhentning af tilbud.

Hvad angår bevillingen på 200.000 kr. til de særlige udfordringer i forbindelse med bandekonflikten, er det besluttet at fordele midlerne til Amager Kultur og Kultur N som kompensation for nogle af de udgifter, institutionerne har haft til vagter og andre tryghedsskabende foranstaltninger.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget tager status for arbejdet til efterretning, vil forvaltningen hurtigst muligt i 2018 forelægge den endelige udmøntning af budgetbevillingen for Kultur- og Fritidsudvalget.

 

Mette Touborg

    

                                                      /Jakob Heide Petersen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. december 2017:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen og anmodede forvaltningen om at vende tilbage til udvalget, når screeningen af alle institutioner er gennemført.

Til top