Mødedato: 21.11.2002, kl. 16:00

Mål- og rammestyring - temadrøftelse - udsat sag fra 24.10.2002 (KFU 376/2002) og 7.11.2002 (KFU 403/2002). Bilag tidligere udsendt

Mål- og rammestyring - temadrøftelse - udsat sag fra 24.10.2002 (KFU 376/2002) og 7.11.2002 (KFU 403/2002). Bilag tidligere udsendt

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 21. november 2002

 

7. Mål- og rammestyring - temadrøftelse - udsat sag fra 24.10.2002 (KFU 376/2002) og 7.11.2002 (KFU 403/2002). Bilag tidligere udsendt

(KFU 427/2002)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget træffer principbeslutning om, at Kultur- og Fritidsudvalget vil sikre de enkelte kontraktstyrede institutioner adgang til at overføre mindre- og merforbrug mellem årene under den betingelse, at overførselsadgangen ikke kan anvendes til at de enkelte kontraktstyrede enheder kan udvide/begrænse den daglige drift og dermed muligheden for at opfylde aftalte målsætninger og servicekrav i de enkelte kontraktår, jf. model 1 i sagsbeskrivelsen.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning den 24. oktober 2002

Sagen blev udsat ved mødets start.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning den 7. november 2002

Sagen blev udsat.

 

RESUME

I forbindelse med Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af indstilling om temadrøftelse om mål- og rammestyring(KFU 349/2002) blev Kultur- og Fritidsforvaltningen anmodet om at udarbejde forslag til retningslinier om de kontraktstyrede enheders muligheder for at overføre mindre- og merforbrug mellem årene.

Denne indstilling indeholder en beskrivelse af dels de enkelte udvalgs regler for institutionernes overførsel af mer/mindreforbrug, dels 3 overførselsmodeller:

1. Fuld automatisk overførselsadgang

2. Begrænset automatisk overførselsadgang

3. Udmøntning af overførsler sker ved konkret stillingtagen fra Kultur- og Fritidsudvalget / Borgerrepræsentationen

Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler, at Kultur- og Fritidsudvalget træffer principbeslutning om, at Kultur- og Fritidsudvalget vil sikre de enkelte kontraktstyrede institutioner adgang til at overføre mindre- og merforbrug mellem årene, under betingelse af at overførselsadgangen ikke kan anvendes til, at de enkelte kontraktstyrede enheder kan udvide/begrænse den daglige drift og dermed muligheden for at opfylde aftalte målsætninger og servicekrav i de enkelte kontraktår, jf. model 1 i sagsbeskrivelsen.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af indstilling om temadrøftelse om mål- og rammestyring (KFU 349/2002) blev Kultur- og Fritidsforvaltningen anmodet om at udarbejde forslag til retningslinier om de kontraktstyrede enheders muligheder for at overføre mindre- og merforbrug mellem årene.

Denne indstilling indeholder en beskrivelse af dels de enkelte udvalgs regler for institutionernes overførsel af mer/mindreforbrug, dels 3 overførselsmodeller.

A. Overførselsregler for institutioner i enkelte udvalg i kommunen

Kultur og Fritidsudvalget

Kultur- og Fritidsudvalget anvender kommunens regler for overførselsadgang, dvs. at mindreforbrug kan overføres og merforbrug skal tilbagebetales. Udmøntninger sker ved konkret stillingtagen fra Kultur- og Fritidsudvalget / Borgerrepræsentationen.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Institutionernes mer-/mindreforbrug på det selvforvaltede område overføres automatisk. Det selvforvaltede område omfatter alle driftsudgifter og -indtægter under institutionen undtagen løn. Alle udgifter vedrørende vikarer overføres dog.

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Der er alene overførselsadgang for plejehjemmene, hvor overførselsadgangen omfatter alle driftsudgifter og -indtægter. Plejehjemmenes mer-/mindreforbrug på op til 2 pct. af det korrigerede driftsbudget overføres automatisk. Mindreforbrug over 2 pct. inddrages, mens der aftales individuelle tilbagebetalingsordninger ved merforbrug over 2 pct.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Institutionernes mer-/mindreforbrug overføres automatisk. Overførselsadgangen omfatter alle driftsudgifter og -indtægter med undtagelse af udgifter/indtægter vedrørende praktikanter (praktikantlønninger m.v.), husleje, skatter og afgifter, el, gas, varme samt udflytterkørsel. Erfaringen fra daginstitutionsområdet er, at selvforvaltning fremmer incitamentet til opsparing og forsigtighed omkring anvendelsen af de ressourcer, institutionerne har til rådighed. Det kan i den forbindelse nævnes, at der på daginstitutionsområdet er overført ca. 65 mio. kr. fra 2000 til 2001 og fra 2001 til 2002.

 

B. Modeller for retningslinier

Nedenfor beskrives 3 modeller:

1. Fuld automatisk overførselsadgang

2. Begrænset automatisk overførselsadgang

3. Udmøntning af overførsler sker ved konkret stillingtagen fra Kultur- og Fritidsudvalget / Borgerrepræsentationen

1. Fuld automatisk overførselsadgang

Denne model giver de kontraktstyrede enheder mulighed for automatisk at overføre underskud og overskud mellem årene. Hermed gives enhederne handlefrihed og incitament til rationel udnyttelse af enhedens ressourcer. Med kontraktstyring med automatisk overførselsadgang tydeliggøres det økonomiske ansvar over for den enkelte enhed.

Eventuelle underskud skal finansieres af enheden i efterfølgende år. En betingelse for underskud i et enkelt år er, at enheden selv kan finansiere underskuddet uden, at det påvirker den daglige drift og dermed enhedens mulighed for at opfylde målsætninger og servicekrav (eksempelvis åbningstider, entrébetaling etc.). Det skal i den forbindelse præciseres, at den pågældende enhed ikke har kompetencen til selv at regulere de servicekrav, der er fastsat i kontrakten.

På lige fod med de øvrige institutioner under Kultur- og Fritidsudvalget er de kontraktstyrede enheder forpligtet til rettidigt at gøre forvaltningens ledelse opmærksom på eventuelle ressourcemæssige problemer. I forbindelse hermed skal enheden redegøre for, hvordan underskuddet bliver finansieret fremover, herunder om det får konsekvenser for serviceniveauet.

2. Loft for automatisk overførselsadgang

Der kan indføres en overførselsmodel, hvor de kontraktstyrede enheder får automatisk adgang til at overføre en politisk fastsat procentdel af deres driftsramme. Denne model indskrænker de kontraktstyrede enheders råderum i forhold til en model med fuld overførselsadgang. Modellen vil tilskynde de kontraktstyrede enheder til at styre deres ressourceanvendelse, således at opsparingen ikke overstiger overførselsloftet. Desuden vil et loft begrænse enhedernes muligheder for at opspare beløb over flere år til større engangsinvesteringer.

I nedenstående tabel er vist en række eksempler på hvor meget der kan overføres ved henholdsvis et loft på 2%, 10% og 20% af de kontraktstyrede enheders budget-ramme.

 

2%

10%

20%

Museerne

604 t.kr.

3.019 t.kr.

6.037 t.kr.

Kraftwerket

57 t.kr.

286 t.kr.

572 t.kr.

KI

2.730 t.kr.

13.650 t.kr.

27.301 t.kr.

Desuden skal det bemærkes, at både museer og medborgerhuse har betydelige indtægter, hvilket betyder, at deres bruttoudgiftsbudget er væsentlig større end deres nettobudgettet. Det vil sige, at nettobudgettet ikke afspejler institutionernes aktivitetsniveau. En overførsel beregnet som en procentdel af nettobudgettet, vil derfor ikke give et tilstrækkeligt råderum.

3. Udmøntning af overførsler sker ved konkret stillingtagen fra Kultur- og Fritidsudvalget / Borgerrepræsentationen

Denne model svarer til situationen i dag. De kontraktstyrede enheder kan i dag anmode Kultur- og Fritidsudvalget/Borgerrepræsentationen om tilladelse til at overføre underskud og overskud.

Da enhederne ikke har automatisk overførselsadgang giver denne model Kultur- og Fritidsudvalget mulighed for at omprioritere eventuelle mindre- og merforbrug inden for udvalgets budgetramme, og hermed sikre at udvalgets samlede ramme i det enkelte budgetår balancerer – enhederne hæfter som udgangspunkt solidarisk for hinanden.

Ulemperne ved denne model er dels at de kontraktstyrede enheders planlægningsmuligheder er begrænset til budgetåret, dels at enhederne ikke har incitament til at overholde budgettet og slet ikke til opsparing.

Vurdering

Det er fortsat Kultur- og Fritidsforvaltningens opfattelse, at såfremt kontraktstyring skal give de kontraktstyrede enheder de mest hensigtsmæssige rammer for at udvikle og gennemføre deres aktiviteter, er det nødvendigt at sikre at de enkelte kontraktstyrede enheder får automatisk adgang til at overføre mindre- og merforbrug mellem årene (et merforbrug skal institutionen umiddelbart selv tilbagebetale via optagelse af interne lån). Hermed gives der mulighed for at udvide institutionernes råderum via opsparing og lån. Det vil desuden også lette institutionernes administrative opgaver.

På denne baggrund indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen, at Kultur- og Fritidsudvalget træffer principbeslutning om, at Kultur- og Fritidsudvalget vil sikre de enkelte kontraktstyrede institutioner adgang til at overføre mindre- og merforbrug mellem årene, under betingelse af at overførselsadgangen ikke kan anvendes til, at de enkelte kontraktstyrede enheder kan udvide/begrænse den daglige drift og dermed muligheden for at opfylde aftalte målsætninger og servicekrav i de enkelte kontraktår, jf. den ovenfor skitserede model 1.

Desuden skal der gøres opmærksom på, at kontrakterne ikke er bindende i egentlig juridisk forstand. Dette betyder, at Kultur- og Fritidsudvalget har mulighed for inddrage den automatiske overførselsadgang, hvis der er væsentlige forhold, der giver anledning til at annullere overførselsadgangen.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

HØRING

Der er ikke foretaget høring.

BILAG

1. Indstilling om mål- og rammestyring, samt udvalgets beslutning.

Carsten Haurum

/ Henrik Olsen

 

 

Til top