Mødedato: 21.09.2000, kl. 14:00

Debatoplægget "Boliger for alle - Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004"

Debatoplægget "Boliger for alle - Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004"

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 21. september 2000

 

17. Debatoplægget "Boliger for alle - Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004"

(KFU 381/2000)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter debatoplægget "Boliger for alle - Boligpolitisk Strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004" samt forvaltningens bemærkninger hertil samt videresender nærværende indstilling tillige med udvalgets beslutningsprotokol til Økonomiforvaltningen.

RESUME

Økonomiforvaltningen har sammen med 3 andre forvaltninger udarbejdet debatoplægget "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004."

Overborgmesteren har anmodet de stående udvalg om, at tage en grundig drøftelse af debatoplæggets indhold med henblik på at komme med kommentarer.

Overborgmesteren foreslår desuden, at udvalgene drøfter forslag til konkrete projekter, som kan indgå i det påtænkte projektkatalog.

Kultur- og Fritidsforvaltningen peger i sine bemærkninger på 2 områder inden for udvalgets ressortområde: Unges adgang til boliger og fritidsfaciliteter i de nære bolig områder.

Det indstilles, at debatoplægget samt forvaltningens bemærkninger drøftes, samt at nærværende indstilling tillige med udvalgets beslutningsprotokol videresendes til Økonomiforvaltningen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Sundhedsforvaltningen udarbejdet debatoplægget "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004."

Overborgmesteren har i brev af 13. juni 2000 til de stående udvalg anmodet om, at alle udvalg tager en grundig drøftelse af debatoplæggets indhold med henblik på at komme med kommentarer til oplægget.

Overborgmesteren foreslår desuden, at udvalgene drøfter forslag til konkrete projekter, som kan indgå i det påtænkte projektkatalog.

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 14. og 15. juni 2000 at udsende oplægget til offentlig debat indtil 1. november 2000. Der gøres samtidig opmærksom på, at der ikke er taget politisk stilling til den boligpolitiske strategiplan, der er udarbejdet af kommunens forvaltninger. Det er et oplæg til debat om, hvordan København bliver en bedre og mere alsidig boligby i det ny århundrede og om, hvilke midler der skal anvendes for at nå dette mål.

Det centrale mål for kommunens boligpolitik beskrives som; "Den alsidige boligby", hvor der kan tilbydes et varieret udbud af boliger, som i kvalitet kan måle sig med udbuddet i det øvrige hovedstadsområde og i Øresundsregionen, samt at tilbyde boliger i områder med forskellige kvaliteter, som er socialt afbalancerede og giver gode rammer for det sociale liv.

Målet skal nås bl.a. ved at etablere partnerskaber mellem kommunens forvaltninger og byens borgere og de forskellige aktører på boligmarkedet. Hvordan det konkret skal foregå er bl.a. det, der lægges ud til debat.

Forvaltningens bemærkninger

Kultur- og Fritidsforvaltningen skal pege på 2 områder, der ligger inden for Kultur- og Fritidsudvalget ressort.

1. Unges adgang til boliger

Der foreslås i debatoplægget fire initiativer, som skal lette adgangen for de unge til boligmarkedet:

  • en mere målrettet information om det københavnske boligmarked
  • flere midlertidige boliger for unge – f.eks. i nedlagte plejehjem
  • henvendelse til private om værelsesudlejning
  • en særlig indsats for flere studerende i kvarterløftområderne

De fire initiativer falder godt i tråd med de forslag til initiativer, der tidligere er fremsat i Københavns Kommunes Ungdomspolitik, som Borgerrepræsentationen vedtog i november 1998.

Mere målrettet information: Den eksisterende pjece Hvor skal jeg bo? – Boligguide for unge i København kan udbygges f.eks. med information om vilkår for køb af delelejlighed, boligselskabernes forsøgsordninger, yderligere information om mulighederne for at bo i Malmø eller etablere bofællesskaber i større lejligheder – også regionalt. Oplysningerne skal naturligvis også findes på nettet.

Midlertidige boliger: Ud over nedlagte plejehjem er det også en mulighed at udbygge servicen i Ungdomsinformationen med en måned til måned udlejning til afhjælpning af den akutte mangel på boliger til unge omkring studiestart.

Henvendelse til private om værelsesudlejning: Ungdomsinformationen annoncerer efter private værelser i Berlingske Tidende, Politiken, Den Blå Avis samt fire lokalaviser, men andre former for henvendelse og annoncering kunne også være relevant, f.eks. beboerblade.

I Ungdomspolitikken, vedtaget af Borgerrepræsentationen januar 1999, fremsættes yderligere følgende forslag til initiativer, der dels skal hjælpe unge ind på boligmarkedet dels gøre boligområderne mere attraktive for unge:

  • at skabe øgede muligheder for etablering af bofællesskaber for unge i den private og almennyttige sektor
  • at styrke de lokale netværk for unge i boligområderne, f.eks. gennem etablering af let tilgængelige idræts- og fritidsfaciliteter
  • at lette unges adgang til boligerne i den private og almennyttige sektor gennem en bedre koordinering på tværs af boligsektoren og regionale skel.

Forvaltningen skal i den forbindelse pege på, at forslaget om at øge unges muligheder for etablering af bofællesskaber i store lejligheder formentlig vil kunne fremmes via iværksættelsen af en tilskudsordning, der kan gøre det mere økonomisk attraktivt for unge at benytte denne boligform.

Endvidere skal man pege på, som det også gøres i Ungdomspolitikken, at der bør indledes en dialog med unge om deres ønsker til og meninger om det fremtidige boligbyggeri - såvel ungdomsboliger som større fleksible boliger, der både vil kunne benyttes som familieboliger og som bofællesskaber for unge.

Forvaltningen finder, at etableringen af et Boligbarometer er et godt og meget anvendeligt forslag i bestræbelserne på løbende at følge udviklingen på boligområdet i København. I den forbindelse bidrager Ungdomsinformationen gerne med oplysninger om antal formidlede boliger/værelser.

2. Fritidsfaciliteter i de nære boligområder.

Generelle bemærkninger

Som det fremgår af oplægget, er en af de boligpolitiske strategier, at der skal etableres flere større boliger i København, specielt til børnefamilier. Dette stiller krav til fritidsfaciliteter i de nære boligområder, idet specielt de yngste har behov for korte og sikre veje til fritidstilbuddene.

Forvaltningen skal her pege på, at det vil være oplagt i langt højere grad at sikre og skabe disse faciliteter i og omkring de nuværende skoler samt ved nye skoler. På mange af de københavnske skoler findes disse faciliteter både indendørs og udendørs og kan for få midler, set i forhold til nyetablering, forbedres, så de i langt højere grad er anvendelige for lokale brugere. Mange af de etablerede faciliteter anvendes i dag meget lidt og i mange tilfælde af borgere, som kommer fra andre områder i byen.

I forbindelse med revision af Den idrætspolitiske Redegørelse vil udnyttelsen af skolernes faciliteter være et af indsatsområderne i forhold til breddeidrætten i lokalområdet.

Herudover bør byens torve og pladser samt andre frirum i højere grad inddrages som aktivitetssteder for den lokale fritidsudfoldelse. Eksemplet med Sommerdans i Fælledparken kan udvikles til andre af byens parker og torve.

I lighed med regler om etablering af P-pladser kunne der på lignende måde indtænkes fritidsfaciliteter i forbindelse med opførelse af nye boliger/boligområder, således at der allerede i planlægningsfasen afsættes de fornødne arealer til idræts- og fritidsformål.

Bemærkninger til de anførte indsatsområder i debatoplægget

Nordhavnen og Sydhavnen

Hele området vil med etablering af boliger få et meget maritimt præg. Der kunne derfor naturligt satses på maritime fritidstilbud, hvilke der ikke findes mange af i København, når henses til de store havnefronter, byen råder over. I givet fald burde der være plads til sejlsport, roning og kajak med et supplement af øvrige fritidstilbud. Et projekt kunne være etablering af et "Havnens Kultur- og Fritidscenter" rettende sig både mod det maritime og det mere traditionelle idrætsudtryk, som herved kunne supplere hinanden med hver sin primære aktivitetsperiode.

Østamager

For dette område er der udarbejdet en Kultur - og Idrætsplan, som bør iværksættes i sin helhed, idet planen omhandler alle fritidsudtryk. I forbindelse med projekt Amager Strandpark indgår der et projekt om genetablering af et nyt Helgoland. Her bør det sikres, at et nyt Helgoland opfylder borgernes behov og ikke bare behovet hos "Det Kolde Gys", idet denne forening ikke er målrettet mod børnefamilier.

Ørestad Syd

Da planerne her går på etablering af et helt nyt boligområde, kunne man lige som ved kvartersløftprojektet i Holmbladsgade udarbejde en samlet Kultur- og Idrætsplan og derved sikre, at de mange nye beboere får mulighed for idræts- og fritidstilbud i nærmiljøet.

Det indstilles, at debatoplægget samt forvaltningens bemærkninger drøftes, samt at nærværende indstilling tillige med udvalgets beslutningsprotokol videresendes til Økonomiforvaltningen.

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

BILAG

Debatoplægget "Boliger for alle - Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-04".

Ida Munk

/ Mikael Keller-Hansen

 

 

Til top