Mødedato: 21.09.2000, kl. 14:00

Idrætsskolen for udviklingshæmmede

Idrætsskolen for udviklingshæmmede

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 21. september 2000

 

14. Idrætsskolen for udviklingshæmmede

(KFU 397/2000)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget,

at Borgerrepræsentationen tilslutter sig forslaget fra Folkeoplysningsudvalget om, at der i henhold til folkeoplysningslovens § 6, stk. 7, afsættes midler til årlige tilskud til Idrætsskolen for udviklingshæmmede i 2001 og 2002 under forudsætning af, at Idrætsskolens aktivitetsniveau fortsætter uændret i 2001 og 2002 og at Kultur- og Fritidsforvaltningen (Folkeoplysningssekretariatet) får tilsendt Idrætsskolens årlige regnskab og beretning,

at udgifterne dækkes på konto 3.72 (Oplysningsforbund)

RESUME

Idrætsskolen for udviklingshæmmede har i 1999 og 2000 modtaget tilskud til deres drift fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Folkeoplysningssekretariatet, hvilket stiller ganske store krav til Idrætskolens administration med hensyn til forskellige regelsæt og regnskabsaflæggelse m.v.

Idrætsskolen for udviklingshæmmede har derfor rettet henvendelse til Københavns Kommune med henblik på at få en driftsoverenskomst.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i skrivelse af 2. august 2000 rettet henvendelse til såvel Kultur- og Fritidsforvaltningen v/ Folkeoplysningssekretariatet som Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vedrørende indgåelse af en 2-årig driftsoverenskomst med Idrætsskolen for udviklingshæmmede.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på mødet den 13. september 2000 bemyndiget forvaltningen til at indgå en 2-årig driftsaftale med skolen.

SAGSBESKRIVELSE

Idrætsskolen for udviklingshæmmede blev stiftet i 1992 som resultat af et samarbejde mellem Folkeoplysningssekretariatet og Magistratens 3. afdeling. Skolen blev organiseret som en daghøjskole (kommunalt og statsligt tilskud) med et særligt driftstilskud fra Magistratens 3. afdeling.

Forvaltningsmæssigt hørte Idrætsskolen ind under Folkeoplysningssekretariatet.

Pr. 1. januar 1996 blev en række områder – herunder daghøjskolerne – overført til Skolevæsenet.

I forbindelse med lovændringer opfyldte Idrætsskolen ikke længere betingelserne for at være en daghøjskole, hvorfor tilskuddet som daghøjskole ophørte. Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede imidlertid at sikre skolens drift i 1998

Fra 1. januar 1999 er en del af undervisningen på Idrætsskolen gennemført med støtte fra folkeoplysningsloven (525.086 kr. i 1999). Hertil kommer, at skolen har modtaget driftstilskud fra både Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

I år 2000 har bidragene fra de tre forvaltninger været således:

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ca. 2.200.000 kr.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen 550.000 kr.

Folkeoplysningssekretariatet 655.702 kr.

Idrætsskolen har rettet henvendelse til Københavns Kommune med henblik på at få en samlet driftsoverenskomst med kommunen, da det er yderst besværligt at skulle arbejde med forskelligt regelsæt og tilgodese de respektive forvaltningers forskellige krav til ansøgning, afregning m.m.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er blevet enige om at tilbyde Idrætsskolen en driftsoverenskomst foreløbig for 2 år under forudsætning af, at Kultur- og Fritidsforvaltningen (Folkeoplysningssekretariatet) bidrager med et beløb, der svarer til hvad Idrætsskolen ellers ville kunne opnå til sine folkeoplysende aktiviteter.

De forvaltningsmæssige opgaver mv. i forhold driftsoverenskomsten mellem Københavns Kommune og Idrætsskolen vil blive varetaget af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

I henhold til folkeoplysningslovens § 6, stk. 7, kan kommunalbestyrelsen beslutte, at dele af den samlede beløbsramme vedrørende folkeoplysningsområdet skal anvendes til nærmere angivne formål inden for lovens område. Ifølge de nugældende retningslinier for tilskud til folkeoplysning (tiltrådt af Borgerrepræsentationen ultimo 1997) samt kommunens budget 2000 er der i medfør af bestemmelsen på indeværende tidspunkt i hvert tilskudsår afsat midler til følgende særlige formål: lederuddannelse, handicapidrætskonsulent og handicapkørsel. Det fremgår videre af retningslinierne, at Folkeoplysningsudvalget kan indstille til Borgerrepræsentationen, at der afsættes midler til andre særlige formål.

På denne baggrund har Folkeoplysningsudvalget den 28. august 2000 tilsluttet sig en indstilling fra Folkeoplysningssekretariatet om sagen (bilag 1). Det bemærkes, at Folkeoplysningsudvalget i henhold til Folkeoplysningslovens § 37, stk. 2, afgiver forslag til kommunalbestyrelsen om den samlede beløbsramme, jf. lovens § 6, om rammens fordeling mellem områderne samt om anvendelsen af beløbsrammer til særlige formål.

Såfremt der ikke afsættes midler til Idrætsskolen med hjemmel i folkeoplysningslovens § 6, stk. 7, vil alternativet være, at Idrætsskolen løbende vil søge folkeoplysningsmidler.

Forslaget har ingen konsekvenser, idet udgifterne finansieres af rammen til aftenskoler/oplysningsforbund. Udgifterne udgør 575.000 kr. i hvert af årene 2001 og 2002 (2000-prisniveau).

Sagen har været behandlet på Folkeoplysningsudvalgets møde den 28. august 2000, hvor Folkeoplysningsudvalget tilsluttede sig Folkeoplysningssekretariatets indstilling om at yde tilskud som anført.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har på et fællesmøde den 15. marts 2000 taget en orientering om en kommende 2 årig driftsoverenskomst mellem Københavns Kommune og Idrætsskolen til efterretning. Endvidere har Uddannelses- og Ungdomsudvalget på mødet den 13. september 2000 bemyndiget forvaltningen til at indgå en 2-årig driftsaftale med skolen.

Der er ikke andre kendte kredse/foreninger, der driver folkeoplysende voksenundervisning, der er i samme aktuelle finansieringssituation som Idrætsskolen for udviklingshæmmede. Det vurderes derfor, at en godkendelse af ordningen ikke vil føre til flere anmodninger om lignende arrangementer.

 

BILAG VEDLAGT

  1. Folkeoplysningssekretariatets indstilling til Folkeoplysningsudvalget om sagen.
  2. Skrivelse af 2. august 2000 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
  3. Beslutningsprotokol fra fællesmødet den 15. marts 2000 mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget om sagen.

 

Ida Munk

/Mikael Keller-Hansen

 

Til top