Mødedato: 21.06.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ny indretning af Helgoland Badeanstalt

Se alle bilag

Foreningen Det Kolde Gys har gennem de seneste år oplevet en stor medlemsfremgang. Foreningen ønsker på denne baggrund at bytte rundt på herre- og dameafdelingen og etablere en fællesafdeling til nøgenbadning på tværs af køn, da flere og flere medlemmer også efterspørger denne mulighed.

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til vinterbadeforeningen Det Kolde Gys’ ønske om at ændre i indretningen af Helgoland Badeanstalt, da hele dækket på Helgoland er kommunal ejendom, og kommunen skal godkende ændringer i indretningen som ejer.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender ny indretning af Helgoland Badeanstalt, jf. sagsfremstilling.

Problemstilling

Det Kolde Gys har i de seneste år oplevet en stor medlemsfremgang og har i dag cirka 6.000 medlemmer. Foreningen oplever en stor efterspørgsel på at bade sammen på tværs af køn, og foreningen oplyser, at en stor del af deres nye medlemmer består af par, der ønsker at nøgenbade sammen. Foreningen Det Kolde Gys har tæt på dobbelt så mange kvindelige medlemmer som mænd. Det betyder, at kvindeafdelingen ofte er fyldt op, mens herreafdelingen har bedre plads.

Løsning

Helgoland Badeanstalt er placeret i den nordlige ende af Amager Strandpark (bilag 1). Helgoland Badeanstalt er en kommunal facilitet, hvor Københavns Kommune ejer trædækket, og foreningen Det Kolde Gys ejer en række bygninger som f.eks. saunaer og omklædningsrum. 

Helgoland Badeanstalt er opdelt i et offentligt tilgængeligt område og et område, som anvendes af medlemmer af Det Kolde Gys. Det område, som anvendes af medlemmer af Det Kolde Gys, er åbent for offentlighedens brug i perioden fra Sankt Hans til den 1. september fra kl. 10 til kl. 18. Forslaget medfører ikke ændringer i offentlighedens adgang til Helgoland Badeanstalt.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 25. april 2018, at en del af det offentligt tilgængelige område på Helgoland Badeanstalt indrettes til offentligt tilgængelig ikke-kønsopdelt nøgenbadning (bilag 2).

Det nye område til ikke-kønsopdelt nøgenbadning har, ifølge Det Kolde Gys, været en stor succes og benyttes hovedsageligt af borgere, som ikke er medlem af Det Kolde Gys. Det Kolde Gys ønsker at bevare det eksisterende område til ikke-kønsopdelt nøgenbadning. Området er dog, ifølge foreningen, udfordret af, at det er for småt, og at der ikke er tilknyttet sauna til området.

Helgoland Badeanstalt rummer derudover et område med en herre- og en dameafdeling med saunaer og omklædningsrum, som er forbeholdt medlemmer af vinterbadeforeningen Det Kolde Gys.

En ny indretning af Helgoland Badeanstalt 

Vinterbadeforeningen Det Kolde Gys ønsker at etablere en større fællesafdeling til nøgenbadning på tværs af kønnene. Etableringen af den nye fællesafdeling betyder, at der tages et stykke af den nuværende dameafdeling (bilag 3). Derfor ønsker foreningen at bytte rundt på herre- og dameafdelingen. Med den nye indretning af Helgoland Badeanstalt bliver kvindeafdelingen og fællesafdelingen større, og herreafdelingen bliver mindre. Der etableres toiletter og brus i samtlige afdelinger.

Foreningen ønsker endvidere at etablere et nyt fælles omklædningsrum og en ny fællessauna, som kan bruges hele året. Med forslaget får både herrer og damer to saunaer året rundt. Desuden får fællesafdelingen én sauna i sommerperioden og to saunaer i vinterperioden.

Foreningen Det Kolde Gys har den. 1. juni 2022 afholdt generalforsamling. På generalforsamlingen var der overvejende flertal for forslaget. Forslaget skal endelig godkendes ved en urafstemning blandt alle medlemmer i Det Kolde Gys. Resultatet af urafstemningen er klar den 16. juni 2022.

Finansiering og fremtidig drift

Det Kolde Gys finansierer selv alle udgifter i forbindelse med ombygningen.

Ændring af Helgoland Badeanstalts indretning ændrer ikke på de kommunale udgifter til driften af anlægget.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, er det op til foreningen at indhente alle relevante myndighedstilladelser.  

 

Søren Tegen Pedersen

                                                                                  /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2022:

Kultur- og Fritidsforvaltningen godkendte indstillingen.

Plan- og tilskudschef, Mads Kamp Hansen, og Leder af Byudvikling, Kim Natour Svendsen, deltog under punktets behandling.

 

Til top