Mødedato: 21.06.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Temadrøftelse om kultur- og fritidsaktiviteter i Godsbaneterrænet

Se alle bilag

Der skal i de kommende år igangsættes en byudvikling på Godsbaneterrænet. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 5. maj 2022 at holde en temadrøftelse om kultur- og fritidsfaciliteter på Godsbaneterrænet. Udvalget orienteres om muligheder for at skabe en inddragende og koordineret proces for at sikre gode rammer for idræt og kultur i den nye bydel med forslag til tids- og procesplan. Drøftelserne vil også være relevante for tilrettelæggelsen af fremtidige processer for byudvikling i nye bydele. Der er ikke med denne sag taget stilling til, om der skal anvendes måltal fra Idrætsmilliarden.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter mulighederne for at sikre gode kultur- og fritidsfaciliteter i samspil med de øvrige faciliteter, der planlægges i området.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 4. april 2022 den såkaldte startredegørelse for lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg for Godsbaneterrænet, Vesterbro/Kgs. Enghave. Der blev vedtaget en række ændringsforslag bl.a. med forslag til nye kultur- og idrætsfaciliteter i området, hvor Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslås inddraget (bilag 1). Ligeledes har Børne- og Ungdomsudvalget i forbindelse med drøftelser af skolen drøftet sammenhængen mellem skolefaciliteter og kultur- og fritidsfaciliteter.

Kultur- og Fritidsudvalget kan drøfte retning og indhold for forvaltningens arbejde med området.

Løsning

Godsbaneterrænet dækker over 365.000 m2, som er i gang med at blive udviklet til en ny bydel mellem Vesterbro og Kgs. Enghave. Antal af boliger og fordelingen af boligstørrelser mv. er endnu ikke fastlagt, men det forventes, at der kommer i omegnen af 3.500 nye boliger i bydelen.

Udviklingen af Godsbaneterrænet er vedtaget med Kommuneplan 2019, hvor hele området udlægges til byudvikling fra 1. del af planperioden. Det kræves, at grundejerne udvikler én samlet helhedsplan, som kan danne grundlag for lokalplanlægningen.

Grundejerne er DSB Ejendomsudvikling A/S, Freja Ejendomme A/S, NREP og Baneby Konsortiet. Arkitektfirmaet Team Cobe er vinder af arkitektkonkurrencen for helhedsplanen, som danner grundlag for en kommende lokalplan.

Helhedsplanen danner udgangspunkt for en såkaldt startredegørelse, som skal føre til et forslag til lokalplan med tilhørende tillæg til kommuneplanen. Forvaltningerne forventer med den hidtidige plan at forelægge forslaget for Borgerrepræsentationen omkring årsskiftet 2022/2023, hvorefter det sendes i offentlig høring i otte uger. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget i 3. kvartal 2023.

I forhold til offentlige funktioner er der planlagt en ny skole med forventet ibrugtagning 2029, med idrætshal og et kultur- og læringscenter (kombineret pædagogisk læringscenter og folkebibliotek) samt en 11-mands- og to 8-mands kunstgræsbaner på Godsbaneterrænet. Hertil kommer daginstitutioner, plejeboliger og botilbud. Kommuneplan 2019 fastlægger i øvrigt, at der skal etableres en grøn struktur med en offentlig park, begrønnede byrum og offentligt tilgængelige private friarealer i størrelsesordenen 9-12 hektar. Den offentlige park skal være på mindst 2 hektar. De tre kunstgræsbaner er medregnet i den grønne struktur. I forbindelse med behandlingen af startredegørelsen i Teknik- og Miljøudvalget kom der en række ændringsforslag af betydning for Kultur- og Fritidsudvalget, som fremgår af bilag 1.

For at sikre en inddragende og koordineret tilgang kan man vælge, at Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejder og fremlægger en samlet vision for kultur og idræt på Godsbaneterrænet primo 2023. Forslaget kan tage afsæt i de politiske ønsker jf. ovenfor med større inddragelse, men også et bredere perspektiv på, hvordan Godsbaneterrænet kan bidrage til et generelt løft for de omkringliggende bydele, fx Vesterbro og nye Sydhavn samt eventuelt muligheder for egentligt bydækkende faciliteter. Afhængigt af ambitionsniveau, graden af inddragelse mv. vil der skulle afsættes midler til at facilitere visionsarbejdet. Processen vil i så fald være:

  • Efterår 2022: Screening af kultur- og fritidsbehov i området og interessentinddragelse

     

  • Primo 2023: Resultater af screening fremlægges for Kultur- og Fritidsudvalget med samlet bud på kultur- og fritidsplan for bydelen, der efterfølgende oversendes til Teknik- og Miljøudvalget som input til lokalplanprocessen.

I planen kan der være muligheder for et eller flere beboer- og kulturhuse i Godsbaneterrænet, jf. 1%-modellen, der er udviklet i forbindelse med beboerhusene ”Bella Uno” og ”Byens Hus” i Ørestaden. Husene er karakteriseret ved, at bygherrerne samler fællesfaciliteterne i forbindelse med boligbyggeriet. Dette giver mulighed for lave større, sammenhængende arealer, der udover beboerformål kan anvendes til kultur- og fritidsaktiviteter. Husene skal i givet fald samtænkes med de øvrige kultur- og idrætsfaciliteter i bydelen.

Tidlig involvering af Kultur- og Fritidsudvalget i udviklingen af nye bydele

Det er også muligt fremadrettet at se mere strategisk på kultur- og fritidsområdet i forbindelse med fremtidige byudviklingsområder i forhold til, hvad nye bydele skal kunne tilbyde borgerne, hvad skal de rumme af faciliteter, hvordan skal de supplere kultur- og fritidstilbuddene i de omkringliggende bydele, og hvordan de generelt kan bidrage til at styrke kultur- og fritidstilbuddene i byen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage til udvalget på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser.

Søren Tegen Pedersen

  /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2022:

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen.

Plan- og tilskudschef, Mads Kamp Hansen, og Leder af Byudvikling, Kim Natour Svendsen, deltog under punktets behandling.

Til top