Mødedato: 20.06.2018, kl. 15:00
Mødested: Teaterøen ("Magneten"), William Wains Gade 11, Refshaleøen, 1432 København K

VM i Idrætsgymnastik 2021

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om ansøgningen fra Danmarks Gymnastik Forbund om tilskud til forberedelse og afholdelse af VM i Idrætsgymnastik i Royal Arena 2021 skal henvises til forhandlingerne om Budget 2019.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser ansøgningen fra Danmarks Gymnastik Forbund om tilskud på 6 mio. kr. til forberedelse og afholdelse af VM i Idrætsgymnastik 2021 i Royal Arena til forhandlingerne om Budget 2019.

Problemstilling

Danmarks Gymnastik Forbund (GymDanmark) ansøger Københavns Kommune om et tilskud på 6 mio. kr. til forberedelse og afholdelse af Verdensmesterskaberne i Idrætsgymnastik (VM 2021) den 18. – 24. oktober 2021 (ansøgning vedlagt som bilag 1).

Løsning

København fik i marts 2018 tildelt værtskabet for VM i Idrætsgymnastik i 2021 af det internationale gymnastikforbund, Fédération Internationale de Gymnastique (FIG). Planen er, at Royal Arena vil udgøre rammen om mesterskaberne, som afvikles over i alt 7 dage, og at Ørestad Skøjtehal benyttes som facilitet i afviklingsperioden med funktion som opvarmningshal for de deltagende atleter. Yderligere 3-4 træningshaller i regionen planlægges benyttet som træningsfaciliteter. Overborgmesteren og kultur- og fritidsborgmesteren underskrev i september 2017 en fælles støtteerklæring til FIG i forbindelse med tiltrækningen af værtskabet til København.   

VM i Idrætsgymnastik er den største event, som kan afholdes inden for gymnastik i forhold til både prestige, mediebevågenhed og tilskuer-interesse. Idrætsgymnastik er samtidig en af de største idrætsdiscipliner på OL-programmet, målt i antal tilskuere i arenaerne og TV-seere. Idrætsgymnastik er en klassisk gymnastikform for mænd og kvinder, som stiller op i en række forskellige redskabesdiscipliner. Kvinderne har fire redskabersdiscipliner (gulvøvelse, spring over hest, bom-øvelse og den forskudte barre), mens mændene har seks (gulvøvelse, spring over hest, bensving, ringøvelsen, barre og reck). Der konkurreres både individuelt og som hold. 

Aktiveringsindsats målrettet borgere og foreningsliv
GymDanmark har solid dokumenteret erfaring i afvikling af internationale mesterskaber på dansk grund, eksempelvis var Århus værtsby for VM i Idrætsgymnastik tilbage i 2006. Forbundet har, senest ved VM i Trampolin og tumbling 2015 i Odense, god erfaring med at skabe interesse, værdi og aktiviteter omkring hovedeventen - ude i byrummet, i foreningslivet og for den almindelige borger. 

I den aktuelle ansøgningen lægger GymDanmark stor vægt på, at VM 2021 skal engagere borgere og besøgende, og at eventen derigennem skal bidrage til udvikling af den foreningsbårne idrætsgymnastik. Af det ansøgte tilskud fra Københavns Kommune på 6 mio. kr. ansøger GymDanmark derfor om, at 1 mio. kr. øremærkes til aktivering og forankring af eventen, og at indsatsen planlægges i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen. En lignede model blev benyttet med god effekt i forbindelse med Københavns værtskab for EM i Svømning (kortbane) 2017, hvor Dansk Svømme Union og Kultur- og Fritidsforvaltningen bl.a. tilrettelagde træningsforløb i Københavns havnebade som optakt til mesterskaberne i Royal Arena. Et eksempel på en direkte afledt effekt af aktiveringsindsatsen på EM i svømning er, at Kultur- og Fritidsforvaltningen fra badesæsonen 2018 udbyder foreningstider i Københavns badezoner og havnebade.

På idéplan arbejdes der med en række mulige indsatser for at løfte gymnastikken som breddeidræt og motivere en bredere målgruppe til et mere aktivt fritidsliv. Eksempelvis skal Københavnske byrum bruges som udstillingsvindue for udvalgte idrætsgrene som parkour og trampolin og særlige indsatser rettes mod piger i forhold til at øge andelen af idrætsaktive børn og unge. Sideaktiviteter planlægges også tæt koblet til projektet "Flere børn til gymnastik i forening", som er målrettet et stærkere samarbejde mellem lokale foreninger og skoler. Projektet gennemføres i samarbejde med DGI Storkøbenhavn og Idrætsforum København på baggrund af en ansøgning til Foleoplysningsudvalgets Udviklingspulje på i alt 1,3 mio. kr. for perioden 2018-2020. Foreløbigt har udvalget bevilliget 420.000 kr. til projektet for indeværende år. 

Turismeomsætning
Baseret på eventanalyser fra de tidligere afholdte mesterskaber i Danmark forventer GymDanmark en samlet turismeomsætning i hovedstaden på ca. 50 millioner kr. Beregningerne er udarbejdet af Wonderful Copenhagen.

Eventbudget
Det samlede eventbudget er på 40 mio. kr. hvoraf Københavns Kommune ansøges om et tilskud på i alt 6 mio. kr. Det samlede offentlige finansieringsbehov er angivet til i alt 18 mio. kr. Status er, at Sport Event Denmark har bevilliget 6,5 mio. kr. og Region Hovedstaden har bevilliget 5,5 mio. kr. Medfinansieringen fra offentlig side er angivet som en forudsætning for realisering af eventen.   

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, udarbejder forvaltningen et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2019.

 

         Mette Touborg          

                                                           /Thomas Bach   

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2018:

Sagen blev udsat.  

Til top