Mødedato: 20.06.2018, kl. 15:00
Mødested: Teaterøen ("Magneten"), William Wains Gade 11, Refshaleøen, 1432 København K

Budget 2019: "Bæredygtige madfællesskaber i hele byen"

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om budgetpakken "Bæredygtige madfællesskaber i hele byen" skal henvises til forhandlingerne om budget 2019.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser budgetpakken ”Bæredygtige madfællesskaber i hele byen” til forhandlingerne om Budget 2019.

Problemstilling

København er i dag et omdrejningspunkt for den globale madscene med nogle af verdens mest innovative restauranter, et levende madmiljø med madfestivaler, gademad og kreative madiværksættere. Denne styrkeposition kan udnyttes bedre til at skabe flere inkluderende fællesskaber for alle byens borgere og bidrage til en stadig mere social, levende og grøn by.

Løsning

Med en markant vækst i omsætningen i restaurationsbranchen på 30,8% i perioden 2012-2016 i Region Hovedstaden, er den københavnske madscene forsat i en positiv udvikling. Udviklingen har bidraget til at københavnere og gæster har fået nye madoplevelser og nye mødesteder i byen med kreative madtilbud til byens borgere og besøgene. Dette kan bl.a. ses ved den fortsatte udvikling af Copenhagen Cooking & Food Festival, der igen i år afholder mere end 100 events for 90.000 besøgende.

Kultur- og Fritidsudvalget og Kultur- og Fritidsforvaltningen har bidraget til udviklingen af en stærk madscene igennem tæt dialog, samarbejde og tilskud til og med byens mange madaktører.

Der foreslås fire initiativer for at understøtte den positive udvikling af byens madscene, som bidrager til, at flere københavnere i alle bydele får glæde af Københavns madscene med øget fokus på bæredygtighed og fællesskaber.

1. Strategi for bæredygtig cafédrift/forpagtning på flere institutioner i Kultur- og Fritidsforvaltningen

For at videreføre erfaringerne fra investeringscasen ”Samlede strategiske forpagtningsaftaler for cafédrift i Valby Hallen og Grøndal MultiCenter” i flere af Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner søges om 0,7 mio. kr. til udvikling og implementering af en bydækkende strategi for udbud af caféforpagtninger, samt etablering af gastronomisk rejsehold til kvalitetsløft af eksisterende forpagtninger. Der søges yderligere om 0,3 mio. kr. til udvikling og test af koncept og håndbog for fællesspisning på byens institutionerne.

2. Stærkere madfælleskaber gennem ”Mad på kanten” og ”Smag på gaden”

Udviklingen af madscenen i København er ikke ligeligt fordelt, og der er områder og bydele, der ikke oplever samme udbud og kvalitet som resten af København. I bydele som Tingbjerg, Sundby og Nordvest vil målrettede madbaserede aktiviteter være med til at skabe nye sociale fællesskaber og nye oplevelser med mad som omdrejningspunkt. I partnerskab med Copenhagen Cooking og Food Festival er målet, at sikre flere madfællesskaber over hele byen og så vidt muligt over hele året.

Der søges om 0,5 mio. kr. til initiativer ”Mad på kanten”, der skal skabe nye lokalt forankrede madfællesskaber og aktiviteter i byens yderste og mest belastede bydele. Derudover søges der 0,3 mio. kr. til aktiviteter, der under overskriften ”Smag på gaden” styrker de nye og spirende madfællesskaber på tværs af byen.

3. Videreførelse af madtopmødet World Food Summit

Københavns Kommune har i 2017 og 2018 støttet og været en del af madtopmødet World Food Summit, som afholdes i samarbejde med Miljø- og Fødevareministeriet. København har bl.a. været vært for den officielle åbningsmiddag på Københavns Rådhus og by-session under Miljø- og Fødevareministeriets World Food Summit ”Better Food for More People”. World Food Summit er et topmøde, hvor verdens byer og førende eksperter mødes i København og drøfter madens betydning for en bæredygtig byudvikling, klima og fællesskaber.

Der søges om 0,75 mio. kr. til at fortsætte medværtskabet for World Food Summit i 2019, 2020 og 2021, bl.a. med henblik på at udbygge samarbejdet med byer og eksperter, for derigennem at sikre erfaringsudveksling og udvikling på madområdet.

4. Øget fødevaresamarbejde i Greater Copenhagen

Greater Copenhagen rummer ikke kun en stærk madscene, men også nogle af landets førende fødevareproducenter. Københavns institutioner og madaktører kan blive bedre til at udnytte samarbejdet mellem land og by og dermed styrke fødevarekvalitet og mindske klimabelastninger. Arbejdet i dialog med samarbejdskommuner i den regional madgruppe i regi af Greater Copenhagen.

Der søges om 0,35 mio. kr. til at etablere en pulje til konkrete aktiviteter, der kan styrke samarbejdet mellem land og by i Greater Copenhagen.

Forventet økonomi for hele pakken: Serviceudgifter: 1.500 t.kr. i 2019, 750 t.kr. i 2020 og 650 t.kr. i 2021.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes vil der blive udarbejdet budgetnotat for pakken, som indgår i forhandlingerne om Budget 2019.

 

Mette Touborg

                             /Aravni Jakobsen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen med følgende tilføjelser:

  • Mad-Symposium og Madhuset tilføjes punkt 3
  • Fødevareproduktion i byen tilføjes punkt 4
Til top