Mødedato: 20.06.2018, kl. 15:00
Mødested: Teaterøen ("Magneten"), William Wains Gade 11, Refshaleøen, 1432 København K

Orientering vedr. 'Natteliv i København' og 'Mulig fest- og kreativ zone på Refshaleøen'

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om status på projekterne vedrørende 'Natteliv i København' og 'Mulig fest- og kreativ zone på Refshaleøen'.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen om fase 1 af projektet til efterretning
  2. at Kultur- og Fritidsforvaltningen bemyndiges til at udarbejde et budgetnotat på baggrund af konklusionerne fra Roskilde Festivals rapporter, når disse foreligger primo august 2018.

Problemstilling

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 21. december 2017 blev der afsat 0,5 mio. kr. til udvikling af et tryghedskorps omhandlende uro i nattelivet samt 0,5 mio. kr. til udvikling af en fest- og kreativ zone på Refshaleøen.

Midlerne vedrørende tryghedskorpset blev udmøntet med 0,4 mio. kr. i 2017 til indledende analyser og mobilisering af aktører i samarbejde med Roskilde Festivalen (RF) (fase 1) og 0,1 mio. kr. i 2018 til endelig udvikling af model (fase 2). Midlerne vedrørende fest- og kreativ zone blev udmøntet med 0,1 mio. kr. i 2017 til fase 1 (Indledende analyse) og 0,4 mio. kr. i 2018 til fase 2 (endelig udvikling).

Baggrunden for projektet er, at Københavns Kommune får et stigende antal klager vedrørende gener fra nattelivet i Indre By. Samtidig er Refshaleøen i udvikling som en kreativ og kulturel zone.  Københavns Kommune har derfor i samarbejde med Roskilde Festival udviklet og afprøvet et koncept for en ’nattelivsvært’, der forbedrer situationen med hensyn til klager og gener i nattelivet. Andre storbyer i Europa som London, Stockholm og Amsterdam oplever samme udfordringer i nattelivet. Her har man succesfuldt samarbejdet med arrangører fra kreative miljøer til at håndtere udfordringerne gennem dialog med nattelivets aktører.

Sammen med Refshaleøens Ejendomsselskab ser Roskilde Festival dertil på muligheden for at udvikle Refshaleøen, så området kan rumme yderligere kulturelle arrangementer, en bedre festivalplads samt huse kulturelle og kreative aktører, der vil fremme byudviklingen og områdets attraktionsværdi.

Løsning

”Nattelivsværten” under tryghedsprojektet

Roskilde Festival har i løbet af foråret været dialog med aktører i bylivet som politiet, støjvagter, gæster, natteravne og restauratører. På baggrund af dette er der udviklet en funktion, der koordinerer kommunikationen mellem nattelivets aktører og håndterer problemstillinger, som ingen af de øvrige aktører har direkte ansvar for. Roskilde Festival har den 5. og 25. maj 2018 gennemført forsøg med en ’Nattelivsvært’ i Indre By.

Projektet er kommet frem til følgende foreløbige konklusioner:

  • Nattelivsværtens direkte dialog mellem nattelivets aktører forbedrer koordineringen mellem aktørerne og medvirker til at problemer med støj, uro og andre gener løses hurtigere.

  • Den direkte kommunikation til og med gæsterne i nattelivet motiverer gæsterne til at have en mere ansvarsfuld adfærd i nattelivet.

  • Beboerne i Indre By savner konsekvens over for barer, restauranter og beværtninger, der ikke overholder regler og normer for god adfærd.

  • En overordnet strategi for by- og kvartersudviklingen vil kunne skabe et referencepunkt for mere tydeligt at kunne kommunikere, hvad den acceptable brug af byen er i de forskellige områder – herunder balancen mellem at bo, drive virksomhed, afvikle kulturelle arrangementer og gæsters brug af byen om natten.

     

Refshaleøen som potentiel fest- og kreativ zone

Der har i løbet af foråret været afholdt møder mellem Roskilde Festival, Refshaleøens Ejendomsselskab og Teknik- og Miljøforvaltningen for at afdække både udfordringer og udviklingspotentialer for området. På den baggrund har Roskilde Festival nået følgende foreløbige indsigter:

  • De lokale aktørers ejerskab over, og rolle i, området kan styrkes.

  • Der skal arbejdes med områdets fysiske forhold, så det gøres til et nemmere sted at færdes.

  • De tekniske muligheder for, i et midlertidigt perspektiv, at etablere en festivalplads undersøges nærmere.

  • Arrangementer, festivaler og aktiviteter kan kurateres via en operatør/partner.

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 20. juni 2018 præsenteres de foreløbige resultater.

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen et budgetnotat.

Den endelige rapport med konkrete anbefalinger behandles på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 23. august 2018.

 

Mette Touborg

                            /Aravni Jakobsen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2018:

Sally Mountfield havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen og anmodede om at budgetnotatet forelægges på udvalgets møde den 23. august 2018.

Til top