Mødedato: 20.06.2002, kl. 16:00

Kløvermarkens Tennis Klub (Udsat sag fra mødet 23. maj 2002 - KFU 217/2002 og 6. juni 2002 - KFU 232/2002)

Kløvermarkens Tennis Klub (Udsat sag fra mødet 23. maj 2002 - KFU 217/2002 og 6. juni 2002 - KFU 232/2002)

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 20. juni 2002

 

15. Kløvermarkens Tennis Klub (Udsat sag fra mødet 23. maj 2002 - KFU 217/2002 og 6. juni 2002 - KFU 232/2002)

(KFU 264/2002)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget ikke imødekommer ansøgningen fra Kløvermarkens Tennis Klub.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2002

Følgende havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:

Repræsentant fra Kløvermarkens Tennis Klub:

  • Jesper Bjarnholt

Udvalget tiltrådte et procedureforslag fra Mona Heiberg om at sagen udsættes.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 6. juni 2002

På forslag fra Mona Heiberg besluttede udvalget at udsætte sagen.

 

RESUME

Kløvermarkens Tennisklub (KTK) har søgt Kultur- og Fritidsudvalget om 1,9 mill. kr. til opførelse af en tennishal. Klubbens formand har efterfølgende tilkendegivet, at klubben kan gennemføre projektet med en bevilling på 1,5 mill. kr. I så fald vil den resterende finansiering tilvejebringes ved at søge fonde og/eller et træk på egenkapitalen.

Klubben har siden 1926 lejet en grund på Kløvermarksvej af Københavns Kommune.

KTK har gennem mange år haft planer om at opføre en ny squash- og tennishal på grunden, men projektet er tidligere stillet i bero p.g.a. planerne om en havnetunnel.

Ifølge lokalplanen vil en opførelse af en squash- og tennishal være i overensstemmelse med kommuneplanens rammer.

KTK har nu genoptaget sagen, og lejekontrakten er genforhandlet med Økonomiforvaltningen. Økonomiforvaltningen har indrømmet KTK 30 års uopsigelighed, med markedsleje med sædvanlig årlig indeksering af lejen. Samtidig er KTK gjort opmærksom på, at udlejning på markedsvilkår vil medføre en stigning i ejendomsskatterne. Den nuværende leje er på 34.000 kr. Når den nye kontrakt træder i kraft skal klubben betale yderligere 308.000 kr. Dette beløb tilfalder Kultur- og Fritidsforvaltningen. Lejestigningen skyldes, at der er kommet 30 års uopsigelighed ind i lejekontrakten. I dag er der et gensidigt opsigelsesvarsel på 3 måneder.

Udgifterne til byggeprojektet er beregnet til 14,5 mill. kr. Hertil kommer udgift til fjernelse af forurenet jord. Grunden er lettere forurenet, og det vil koste 300 kr. pr. tons jord, der skal flyttes i forbindelse med byggeriet.

KTKs pengeinstitut vil gerne stå for finansiering af byggeriet, hvis KTK selv kan stille med 2.750.000 kr. Klubben har p.t. en kapital på 850.000 kr., hvorfor Københavns Kommune søges om de resterende 1.900.000 kr., subsidiært 1.500.000 kr.

SAGSBESKRIVELSE

Kløvermarkens Tennisklub (KTK) har søgt Kultur- og Fritidsudvalget om 1,9 mill. kr. til opførelse af en af en tennishal (bilag 1). Klubbens formand har efterfølgende tilkendegivet, at klubben kan gennemføre projektet med en bevilling på 1,5 mill. kr. I så fald vil den resterende finansiering tilvejebringes ved at søge fonde og/eller et træk på egenkapitalen.

KTK har siden 1926 lejet en grund på Kløvermarksvej af Københavns Kommune. Klubben har på nuværende tidspunkt 750 medlemmer, der fordeler sig med ca. 10% i alderen 0 -18 år, ca. 15% i alderen 19 – 25 år og ca. 75% over 25 år.

Klubben har gennem mange år haft planer om at opføre en ny squash- og tennishal på grunden.

Hvis planerne bliver realiseret, forventer KTK, at foruden af klubbens medlemmer vil hallen også blive brugt af flere skoler og fritidshjem. Dette forventes at betyde en væsentlig stigning af antallet af børn og unge, der benytter banerne.

Byggedirektoratet har i november 1999 skriftligt tilkendegivet, at "Den ansøgte anvendelse af ejendommen til opførelse af en tennishal med 3 baner, en squashhal og et klubhus og anlæg af 3 tennisbaner er i overensstemmelse med kommuneplanens rammer".

Projektet blev på daværende tidspunkt stillet i bero. Det skyldes, at teknikgruppen vedr. en havnetunnel i København, i forbindelse med undersøgelserne af mulige vejforbindelser mellem havnetunnelen og Øresundsmotorvejen, pegede på linieføring ad Kløvermarksvej som et af tre mulige forslag. Planerne om en linieføring ad Kløvermarksvej blev imidlertid ikke realiseret

Lejekontrakt

KTK har nu genoptaget sagen. Udgangspunktet for, at KTK kunne optage et byggelån var, at der blev indgået en i 35 år uopsigelig lejekontrakt med Københavns Kommune. Økonomiforvaltningen har meddelt KTK, at man ikke har indvendinger mod, at der indrømmes 30 års uopsigelighed. Dette er efterfølgende accepteret af både KTK og Kreditforeningen. I forbindelse med genforhandlingen af lejekontrakten har Økonomiforvaltningen anført, at lejen ændres til markedsleje med sædvanlig årlig indeksering af lejen. Ejendomsdrift har beregnet lejeudgifterne i 2000 til 343.000 kr. KTK er gjort opmærksom på, at udlejning på de nye vilkår vil medføre en stigning i ejendomsskatterne, idet den nuværende kommunale dækningsafgift på 15 0/00 vil blive afløst af en regulær grundskyld på 34 0/00.

Ejendomsdrift har fremsendt et kontraktudkast til KTK. Den nuværende leje er på 34.000 kr. Når den nye kontrakt træder i kraft skal klubben betale yderligere 308.000 kr. Dette beløb tilfalder Kultur- og Fritidsforvaltningen. Da den årlige lejeudgift stiger betydeligt, har KTK tilkendegivet, at klubben ikke ønsker ændringer af lejebetingelserne, før der er vished om halbyggeriets fremtid. Lejestigningen skyldes, at der er kommet 30 års uopsigelighed ind i lejekontrakten. I dag er der et gensidigt opsigelsesvarsel på 3 måneder.

Økonomi

Udgifterne til byggeprojektet er beregnet til14,5 mill. kr. Hertil kommer udgift til fjernelse af forurenet jord. Iflg. Miljøkontrollen er grunden lettere forurenet, og det vil koste 300 kr. pr. tons jord, der skal flyttes i forbindelse med byggeriet.

Klubben mener ikke, at udgifterne til oprensning af grunden påhviler den. Det er Københavns Kommune, der - iflg. KTK - har forurenet grunden, hvorfor kommunen bør finansiere oprensningen.

Miljøkontrollen har oplyst, at oprensning af forurenet jord ikke påhviler forureneren, hvis denne ved deponeringen var i "god tro".

Det er dog sådan, at i takt med, at der konstateres forurenede arealer, påhviler det Københavns Kommune at oprense arealerne. Oprensningen foretages i prioriteret rækkefølge. Da f.eks. legepladser og boligområder med legearealer har høj prioritet, kan en oprensning af Kløvermarken have årelange udsigter.

Miljøkontrollen kan ikke komme med et bud på, hvor meget jord, der skal fjernes i forbindelse med byggeriet. Dette skal beregnes af byggesagkyndige.

Det har ikke med baggrund i de foreliggende oplysninger været muligt at få udarbejdet et skøn over udgifterne til oprensning af grunden.

Udgiften til oprensning er ikke indregnet i KTKs finansieringsplan for byggeriet. Klubben vil først få foretaget en jordbundsanalyse, hvis halbyggeriet bliver en realitet.

Kreditforeningen vil gerne yde et lån til byggeriet, hvis KTK selv kan stille med 2,75 mill. kr. Klubben har p.t. en kapital på 850.000 kr., hvorfor Københavns Kommune søges om de resterende 1,9 mill. kr., subsidiært 1,5 mill. kr.

KTKs årlige udgifter til renter, afdrag og bidrag vil beløbe sig til ca. 1,09 mill. kr. hvilken udgift, der vil være plads til i klubbens driftsbudget.

Der er i lejekontrakten en klausul om, at det påhviler klubben at sørge for nedrivning ved lejemålets ophør. For at få en afklaring af, hvad der skal ske med bygningerne, hvis KTK ikke kan opfylde sine forpligtelser, vil det blive tilføjet lejekontrakten, at lejeren kan pantsætte lejekontrakten (og bygningerne) ved optagelse af lån(udstedelse af panthavererklæring).

Dette vil betyde, at hvis KTK ikke kan betale långiver, overtager denne bygningerne (og lejekontrakten), hvorefter der findes en ny lejer.

Driftsudgifter til hallen

På baggrund af de foreliggende oplysninger vurderer Folkeoplysningssekretariatet, at en ny tennishal vil udløse i størrelsesordenen 250.000 kr. i lokaletilskud. Hertil kommer en lille stigning i aktivitetstilskuddet på maksimalt 25.000 kr.

Forvaltningens vurdering

Inden for de seneste år har tre københavnske tennisklubber: Arbejdernes Tennis Klub (ATK), B93 Tennisafdeling og Kløvermarkens Tennis Klub (KTK) fremlagt hvert deres projekt om opførelse af tennishaller på henholdsvis Bellahøjmarken, Svanemøllen og Kløvermarken.

Ud over finansieringen af selve byggeriet forudsætter alle tre projekter, at der efterfølgende kan opnås tilskud fra FOU. Såfremt alle tre projekter realiseres, vil det indebære betydelige kommunale tilskud.

Inden for de seneste ti år har tennissporten på landsplan haft en markant tilbagegang. I perioden 1991-2001 har knap 45.000 medlemmer forladt Dansk Tennis Forbund. Det skal bemærkes, at København/Frederiksberg ikke har været omfattet af den negative udvikling, idet medlemstallet her har været stagnerende.

Tilgengæld er andelen af børn og unge, der spiller tennis i København og på Frederiksberg faldet markant. I 1991 udgjorde denne aldersgruppe (0-25 år) i alt 30 % af medlemmerne. Denne andel var faldet til 20 % i 2001. I Kløvermarkens Tennisklub er andelen af børn og unge p.t. 25%. Det betyder – alt andet lige – at antallet af tennisspillere på sigt også vil være faldende i Københavns Kommune. Dette kan sammenlignes med, at andelen af børn og unge, der spiller fodbold i København/Frederiksberg, er 65 % af det samlede medlemstal.

Tennis er primært en udendørs idrætsgren, hvor sæsonen typisk strækker sig fra 1. maj til 1. oktober. Derefter holder langt de fleste spillere pause. En del spillere ønsker dog at dyrke tennis som en helårsidræt, det gælder bl.a. turneringsspillerne. Såfremt der skal skaffes indendørs halkapacitet til motionisterne, vil der reelt være behov for et stort antal haller i Københavns Kommune. Samtidig skal det bemærkes, at der er tale om en pladskrævende aktivitet, hvor der kun kan ligge 1 tennisbane i en almindelig idrætshal. Det betyder, at hvis der spilles tennis i en traditionel idrætshal kan der max. være 4 aktive ad gangen, hvorimod der kan være ca. 16 aktive, når der spilles håndbold. Ud fra en ressource- og miljømæssig betragtning, er der derfor tale om en omkostningskrævende aktivitet. Hertil kommer, at man i henhold til den idrætspolitiske redeg&osl ash;relse har besluttet at prioritere projekter, der særligt tilgodeser børn og unge. Dette bør indgå i overvejelserne, når der skal prioriteres mellem forskellige anlægsprojekter.

Etablering af en indendørs tennishal på Kløvermarken er ikke opført på "facilitetslisten" i Idrætspolitisk Redegørelse 2001.

På baggrund af ovenstående indstiller forvaltningen, at der gives afslag på ansøgningen.

MILJØVURDERING

Forslaget har ikke miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

BILAG

  1. Ansøgning fra Kløvermarkens Tennis Klub af 27. februar 2002.
  2. Projektbeskrivelse af 26. september 2001.

 

Olga Brüniche-Olsen

/Pernille Vange

 

Til top