Mødedato: 20.06.2002, kl. 16:00

Revision af låneregler på bibliotekerne

Revision af låneregler på bibliotekerne

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 20. juni 2002

 

14. Revision af låneregler på bibliotekerne

(KFU 258/2002)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder vedlagte forslag til revision af låneregler på bibliotekerne til ikrafttrædelse 1. oktober 2002.

 

RESUME

Hovedformålet med forslaget om revision af lånereglerne er at minimere risikoen for misbrug af sygesikringsbeviset/lånerkortet ved indførelse af obligatorisk pinkode. Pinkode er desuden en forudsætning for øget selvbetjening.

På baggrund af erfaringerne med nuværende låneregler foreslås endvidere enkelte andre tilføjelser/præciseringer.

 

SAGSBESKRIVELSE

Hovedformålet med forslaget om revision af lånereglerne er at minimere risikoen for misbrug af sygesikringsbeviset/lånerkortet ved indførelse af obligatorisk pinkode. Pinkode er desuden en forudsætning for øget selvbetjening.

På baggrund af erfaringerne med de nuværende låneregler foreslås endvidere enkelte andre tilføjelser/præciseringer.

De nuværende låneregler, der blev vedtaget af Kultur- og Fritidsudvalget på møde den 9. november 2000 (KFU 472/2000), indeholder en bestemmelse om, at låneren har pligt til straks at give biblioteket besked, hvis vedkommendes sygesikringsbevis/lånerkort er bortkommet, så biblioteket kan spærre kortet og dermed sikre kommunen imod tab ved et eventuelt misbrug. Ifølge bestemmelsen er låneren ansvarlig for et eventuelt misbrug, indtil biblioteket har fået besked om det bortkomne kort.

Den 21. januar 2002 afsagde Østre Landsret dom i en sag, som Bibliotekerne havde rejst over for en låner, der ikke havde fulgt ovenstående bestemmelse, og hvis sygesikringsbevis var blevet misbrugt. Landsretten fandt, at lånerens ansvar i den pågældende situation må bygge på klar lovhjemmel eller på en utvetydig gyldig aftale mellem biblioteket og låneren. Lov om Biblioteksvirksomhed indeholder ikke den nødvendige hjemmel, og det vurderes som meget bureaukratisk at indføre et arkiv over skriftlige aftaler med samtlige lånere.

Et andet middel, der kan minimere risikoen for misbrug, er obligatorisk brug af pinkode i forbindelse med lån af biblioteksmaterialer, og det foreslås derfor, at en sådan bestemmelse indføjes i lånereglerne.

Bibliotekspolitisk Redegørelse 2000 slår fast, at selvbetjening på bibliotekerne skal være den normale betjeningsform, og en forudsætning for at anvende selvbetjeningsskrankerne er, at lånerne tildeles en pinkode. Ved at indføre obligatorisk brug af pinkode må det forventes, at antallet af lånere, der betjener sig selv, vil øges kraftigt.

Visse brugere såsom ældre, demente og børn med indlæringsvanskeligheder kan få vanskeligheder med at benytte bibliotekerne, hvis de afkræves en pinkode. Disse lånere kan betjenes ved de personalebetjente skranker, og personalet afgør ved en konkret vurdering, om en låner kan fritages fra at benytte pinkode.

Udover forslaget om obligatorisk pinkode foreslås desuden enkelte andre tilføjelser/præciseringer. Heraf er de væsentligste følgende:

  • Det tilføjes, at bibliotekets almindelige ordensregler og personalets henstillinger skal følges. Personalet er bemyndiget til at bortvise en bruger, hvis reglerne ikke overholdes.
  • Det tilføjes, at man skal indmeldes på ny, hvis man ikke har lånt materialer inden for en periode på 2 år.
  • Det tilføjes, at lånerregistret er i overensstemmelse med Persondataloven.
  • Det tilføjes, at der ikke udstedes kvittering ved telefonfornyelser, og at bibliotekssystemets fornyelsesregistrering er gældende.
  • Lånetiden ændres til 35 dage, hvilket bringer lånereglerne i overensstemmelse med de faktiske forhold.

MILJØVURDERING

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

BILAG

1. Forslag til nye låneregler. Ændringer er markeret med kursiv

2. Gældende låneregler

 

Olga Brüniche-Olsen

/Jan Østergaard Bertelsen

 

 

Til top