Mødedato: 20.04.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Ørestad Bibliotek - udlån af arealer på 1. sal til Ørestad Skole

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsforvaltningen har henvendt sig til Kultur- og Fritidsforvaltningen med ønske om at anvende en del af Ørestad Biblioteks 1. sal til lærerforberedelse i perioden fra maj 2017 til senest september 2017.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter og beslutter om udvalget vil udlåne et areal på Ørestad Biblioteks 1. sal til Ørestad Skole i perioden fra maj 2017 til senest september 2017

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede den 30. marts 2017 et medlemsforslag med afsæt i en påtænkt indskrænkning af pladsarealet på 1. sal på Ørestad Bibliotek med henblik på, at Ørestad Skole kunne disponere over området.

Det fremgår af motiveringen, at medlemsforslaget bl.a. tager afsæt i et medlemsforslag, som Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 14. december 2016 med følgende ordlyd:

"Det forslås, at KFU drøfter hvordan det kan sikres, at initiativer fra Kultur- og Fritidsforvaltningens side, der medfører ændringer for borgerne i deres brug af kultur- og fritidsinstitutioner, indtænkes i Kultur- og Fritidsforvaltningens praksis i forhold til inddragelse af borgere og lokaludvalg og dermed udviklingen af det københavnske demokrati".

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede medlemsforslaget og tilkendegav i denne forbindelse utilfredshed med fremgangsmåden i sagen. Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om, at der forelægges en indstilling om sagen for udvalget med henblik på at muliggøre udvalgets stillingtagen.

Løsning

Ørestad Skole er udfordret på plads til de nye elever, der starter i skolens KKFO i maj 2017. Dette er baggrunden for Børne- og Ungdomsforvaltningens henvendelse til Kultur- og Fritidsforvaltningen om lån af lokaler.

Børnetallet i Ørestad stiger markant hurtigere end forventningen var, da Ørestad Skole blev opført. Skolen er anlagt som en 3-sporet skole med fritidstilbud til de mindste elever. Hidtil har udfordringen med et større elevtal, kunnet imødekommes, fordi skolen ikke har været fyldt op på de øverste klassetrin. Det er ikke længere muligt.

4 nye 0.-klasser starter tidligt op i fritidsordning på skolen i maj 2017. Fra dette tidspunkt har skolen brug for mere plads. For at frigøre basislokaler til de mindste elever spurgte Børne- og Ungdomsforvaltningen oprindeligt om at gøre brug af dele af bibliotekets 1. sal til lærerforberedelse i 15 måneder.

Efterfølgende har Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejdet videre med en alternativ løsning. Det forslag indebærer, at lærerforberedelsen placeres på Ørestad Biblioteks 1. sal i perioden fra maj 2017 til senest september 2017. I perioden frem til september 2017 planlægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at etablere en permanent løsning inde på selve skolen.

Konsekvenserne for skolens elever, hvis der ikke findes en midlertidig løsning på biblioteket 

Hvis ikke der kan etableres en løsning i samarbejde med Ørestads Bibliotek, ser Børne- og Ungdomsforvaltningen to løsningsmuligheder. Hvilken løsning, der vælges, afklares i samarbejde med ledelsen på skolen og i fritidstilbuddet og under hensyn til pasningsgarantien.

Den ene mulighed er en periode med en midlertidige afskærmning i fællesarealerne på skolen til de nye små børn, der skal starte i fritidstilbud den 1. maj 2017. Denne løsning betyder pladsmæssige gener for skolens elever. En sådan løsning kan komme i anvendelse indtil en permanent løsning kan stå klar senest i september 2017. Den midlertidige løsning på skolen vil være en indretning af et midlertidigt areal til fritidstilbuddet ved brug af afskærmning. For de nuværende elever på skolen betyder det, at deres mulighed for en afvekslende undervisning forringes, og at de får mindre plads i frikvartererne, hvor fællesarealerne i dag bruges flittigt. For de mindre børn betyder det, at det bliver vanskeligere at finde tryghed i de store rum, som normalt bruges i frikvarter og i undervisningsøjemed.

Den anden mulighed er, at børnenes opstart i fritidstilbud udskydes til efter sommerferien, med et øget pres på daginstitutionskapaciteten til følge. Afhængig af myndighedsbehandlingen er der dog risiko for, at byggesagen først er færdig i september, hvorfor det vil blive nødvendigt at busse elever til andre lokationer. Det er ofte ikke en populær løsning, idet det er logistisk krævende og forringer serviceniveauet væsentligt f.eks. i forbindelse med mad, tabt undervisning og/eller fritid mv. 

I sammenhæng med udlån af 1. salen til lærerforberedelse er det værd at bemærke, at skole og bibliotek er bygget sammen med henblik på fleksibelt brug. I driftsaftalen mellem bibliotek og skole er delvist fælles brug af 1.salen allerede beskrevet.

Konsekvenserne for brugerne af biblioteket ved et midlertidigt udlån af 1. salen
Konkret betyder Børne- og Ungdomsforvaltningens forslag til en løsning, at skolen fra maj 2017 til senest september 2017 kommer til at råde over 242 m2 af 1. salens i alt 580 m2 - jf. bilag 1. 

Det skal bemærkes, at der er mulighed for at bruge Ørestad Bibliotek hver dag fra kl. 7 til kl. 22. 1. salen er imidlertid alene tilgængelig i den bemandede åbningstid mandag til fredag kl. 13-18 og lørdage 10-13.

Flytning af dele af faglitteraturen til foyeren på Ørestad Skole
En løsning, hvor bibliotekets 1. sal  i  en periode delvist disponeres til lærerforberedelse, forudsætter, at dele af faglitteraturen placeres i skolens foyer på 2. sal. Det giver mulighed for nye synergier mellem skole og bibliotek og en anden eksponering af biblioteket inde på skolens område – dog med den udfordring, at biblioteksfunktionen vil være fordelt på 3 etager i ombygningsperioden. Åbningstiden for den del af biblioteket, der placeres i foyeren, vil i givet fald skulle aftales nærmere med Ørestad Skole.

Inddragelse af studiepladser og eksisterende lærerforberedelse i biblioteket
I den del af bibliotekets 1. sal, der forslås anvendt midlertidigt til lærerforberedelse, er der i dag 2 adskilte langborde med hver 20 pladser. Det ene anvendes i dag til studiepladser, undervisning og møder. Det andet bruges til lærerforberedelse. Hertil kommer 10 studiepladser med tilhørende computere. Disse er placeret ved et højbord med udsigt over bibliotekets stueetage.

I den resterende del af biblioteket er der ca. 60 studiepladser.

Samarbejdet med gymnasiet   
Ørestad Bibliotek har i dag et godt samarbejde med naboen Ørestad Gymnasium. Gymnasiet finansierer en 30 timers bibliotekarstilling (med overhead). Det vurderes, at det vil være muligt at fastholde dette samarbejde i en overgangsperiode med et indskrænket biblioteksareal på 1. sal, men noget sådant hviler i sagens natur på en nærmere dialog herom.

Deling af Biografrummet
Biografrummet bruges både til undervisning og folkeoplysende aktiviteter som f.eks. babygymnastik og yoga. Rummet bruges også til en borgerdrevet biograf, skriveværksted, foredrag og mindre teaterforestillinger.

Biografrummet skal deles tidsmæssigt efter nærmere aftale mellem skole og bibliotek. Løsningen skal ses i sammenhæng med, at lærerforberedelsen kommer til at ske i et ’åbnet rum’. Det er for dyrt og teknisk vanskeligt at opsætte glas omkring 1. salen i ombygningsperioden. Der kan derfor være behov for at holde teammøder om f.eks. enkelte børn i et aflukket rum. Børne- og Ungdomsforvaltningen indkøber mobile borde og stole, så der hurtigt kan gøres plads til øvrige aktiviteter.

Hacklab
På bibliotekets 1. sal har Hacklab også til huse. Funktionen kan fastholdes i ombygningsperioden. Hacklab er et elektronisk makerspace, hvor man kan eksperimentere med elektronik og afprøve egne ideer sammen med andre. Hacklab benyttes af både skole, KKFO og bibliotekets øvrige brugere.

Midlertidighed uden byggetilladelse
Børne- og Ungdomsforvaltningen vurderer, at den midlertidige løsning på 1. sal kan realiseres uden byggetilladelse. Der vil alene blive opsat mobile skærmvægge og installeret forskellige typer støjdæmpning.

Dækning af udgifterne til den midlertidige løsning
Det er Børne- og Ungdomsforvaltningens pulje til kapacitetshjælpende foranstaltninger, der i givet fald vil betale alle omkostninger ved den midlertidige indflytning på 1. salen – herunder også flytning af skole- og fagbibliotek og reetablering af det hele, når perioden er afsluttet.

Alternative løsninger på Ørestads Skoles udfordringer
Det bemærkes, at Børne- og Ungdomsforvaltningen oplyser, at det ikke er muligt at dispensere for kravet om, at lærerne skal forberede sig på skolen. Det gør de med henvisning til, at lærere og pædagoger på Ørestad Skole arbejder i teams, hvilket kræver fælles forberedelse og tilstedeværelse, samt at der alene kan dispenseres i forhold til en enkelt lærer (og ikke en læregruppe som helhed) og dele af dennes forberedelse (og ikke den fulde forberedelsestid).

Det er også undersøgt, om der kan opsættes midlertidige pavilloner på skolens grund, men Børne- og Ungdomsforvaltningen vurderer, at dette ikke er en reel mulighed, blandt andet fordi det vil tage en betydelig del af skolens friareal.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen meddeler Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning til Børne- og Ungdomsforvaltningen.

 

 

Mette Touborg

                                                                 /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2017:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen - idet udvalget herved præciserede, at udlånet kun gælder til senest september 2017 - på følgende betingelser:

• der skal genetableres studiepladser svarende til det antal studiepladser, der midlertidigt nedlægges på bibliotekets 1. sal.

• åbningstiden på 1. salen skal udvides, bl.a. henset til at aktivitetsmulighederne biografrummet reduceres,

• aftalen med Ørestad Gymnasium skal fastholdes.

Til top