Mødedato: 19.06.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Bæredygtig turisme - et fælles ansvar

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, hvorvidt forslaget om ”Bæredygtig turisme – et fælles ansvar” skal henvises til forhandlingerne om Budget 2020.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser forslaget ”Bæredygtig turisme – et fælles ansvar” til forhandlingerne om Budget 2020.

Problemstilling

En række byer i Europa oplever et alt for stort pres på miljøet og den lokale velvilje overfor turister.

Det er vigtigt, at København ikke havner i denne situation. Derfor bør København tage et rettidigt ansvar og sammen med andre relevante aktører være med til at sikre en balanceret og bæredygtig udvikling af turismen i København. Sigtet er, at København skal være den by i verden, der knækker koden til bæredygtig turisme

Det betyder bl.a., at byens gæster opfordres til at bevæge sig i et større geografisk område i og uden for København og til at træffe bæredygtige og grønne valg. Dette bidrager både til en større oplevelse hos gæsterne, et bredere kultur- og oplevelsesforbrug samt en bedre balance i forhold til besøgspres på enkelte bydele.

Løsning

Sammen med Økonomiforvaltningen og Wonderful Copenhagen er Kultur- og Fritidsforvaltningen medafsender på en projektansøgning til den nationale erhvervsfremmebestyrelse om bæredygtig turisme. Ansøgningen er på samlet set 20 mio. kr. over tre år (2020-2022). Af de 20 mio. kr. kommer 50% fra den nationale erhvervsfremmebestyrelse og de resterende 10 mio. kr. skal findes hos andre aktører, da der er krav om medfinansiering på 50%.

Kultur- og Fritidsforvaltningen ønsker at bidrage med en samlet medfinansiering på 6 mio. kr. over en treårig periode. Heraf vil 2,3 mio. kr. af medfinansieringen komme fra allerede eksisterende indsatser og in-kind bidrag i form af medarbejdertimer, og de resterende 3,7 mio. kr. foreslås finansieret i budget 2020. Økonomiforvaltningen og Wonderful Copenhagen forventes ligeledes at bidrage med medfinansiering. Der vil blive udarbejdet en fælles budgetpakke med Økonomiforvaltningen.

Projektansøgningen til erhvervsfremmebestyrelsen om bæredygtig turisme har tre overordnede indsatsområder med en række tilhørende konkrete projektindsatser:

  1. Bæredygtig gæsteadfærd, herunder: Øget mobilitet blandt gæster og bedre balance i forhold til besøgspres, bæredygtige forbrugervalg og adfærdsdata.
  2. Bæredygtig destinationsudvikling, herunder: Inddragelse af lokale borgere og erhvervsliv i udvikling af services med fokus på spredning af gæster, udvikling af bæredygtige oplevelsesprodukter samt turismens bidrag til øget kulturtilbud og -oplevelser hos lokale københavnere.
  3. Bæredygtig branding, herunder: Bæredygtighed som brand og bæredygtighed som oplevelse hos både turister og lokale københavnere.

Budgetønsket skal bidrage til medfinansiering af konkrete indsatser under temaerne 1. ”Bæredygtig gæsteadfærd” og 2. ”Bæredygtig destinationsudvikling.”

Budgetønsket skal sikre igangsættelse af nye projekter om services og guides til grønne og bæredygtige valg til byens gæster gennem den gæsteservice, som leveres af byens officielle turistinformation, Copenhagen Visitor Service.

Derudover igangsættes et projekt om indsamling og analyse af adfærdsdata, der skal bidrage til udvikling af nye services, som kan forebygge besøgspres i enkelte bydele.

Der sættes desuden fokus på, hvordan madoplevelser kan formidles via gæsteservicen og herigennem bidrage til øget spredning af gæster, styrke oplevelsen og det bæredygtige madforbrug.

Endelig vil en fortsættelse af bevillingen til drift af den mobile gæsteservice i krydstogthavnen ved kongresser og events bidrage til en styrket formidling af bæredygtige oplevelser samt bidrage til bæredygtige valg og større spredning af gæsterne. Den nuværende bevilling til mobil gæsteservice udløber med udgangen af 2020.

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at budgetønsket om ”Bæredygtig turisme – et fælles ansvar” henvises til forhandlingerne om budget 2020. Det estimeres, at indsatsen kan finansieres med en servicebevilling på 0,8 mio. kr. i 2020, 1,6 mio. kr. i 2021 og 1,3 mio. kr. i 2022.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen et budgetnotat, som kan indgå i forhandlingerne om Budget 2020.

 

 Mette Touborg     

                                                                               / Aravni Elisabeth Jakobsen               

Beslutning

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget anmodede om, at sagen behandles igen i august 2019, samt at kulturaktører indtænkes i budgetnotatet.
Til top