Mødedato: 19.01.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

11-mands kunstgræsbane og flere mindre kunstgræsbaner med tilhørende klub- og omklædningsfaciliteter i Ørestad Syd

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om der skal arbejdes videre med en 11-mands kunstgræsbane og flere mindre kunstgræsbaner med tilhørende klub- og omklædningsfaciliteter i Ørestad Syd. Faciliteterne planlægges placeret i et område øst for Amager Vest metrostation.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser en planlægningsbevilling til en 11-mands kunstgræsbane og flere mindre kunstgræsbaner med tilhørende klub- og omklædningsfaciliteter i Ørestad Syd til forhandlingerne om Overførselssagen 2020/2021.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede den 10. marts 2020 Kultur- og Fritidsforvaltningen om at undersøge forskellige muligheder for at etablere en 11-mands kunstgræsbane i Ørestad og vende tilbage til udvalget med en indstilling.

Borgerrepræsentationen besluttede den 10. december 2020 at erhverve et areal på 24.000 m2 på Metrovej øst for Amager Vest metrostation (bilag 1).

Det erhvervede areal er tilstrækkeligt stort til at rumme en 11-mands fodboldbane samt flere mindre kunstgræsbaner med tilhørende klub- og omklædningsfaciliteter.

Løsning

En 11-mandsbane har længe stået højt på dagsordenen i Ørestad IF. Det skal ses i sammenhæng med både et voksende antal medlemmer og en ambition om at fastholde børn og unge i idræt i bydelen.

Med nærværende indstilling lægges der op til, at der arbejdes videre med et fodboldcentrum i bydelen. Det forudsætter, at der afsættes en planlægningsbevilling i Overførselssagen 2020/2021.

Foreningslivets ønsker til området (bilag 2)

Ørestad IF har vanskeligt ved at fastholde de unge i foreningen, når de når 13-års alderen, hvor børn normalt begynder at spille på 11-mandsbane. Ørestad IF har selv peget på området øst for Amager Vest metrostation, som er stort nok til, at der både er plads til en 11-mands kunstgræsbane og flere mindre kunstgræsbaner med tilhørende klub- og omklædningsfaciliteter.

Ørestad IF udøver primært sine aktiviteter på Byparkens kunstgræsbane og Kalvebod Fælled Skoles kunstgræsbane, som begge er 7/8-mands baner.

Med adgang til en ny idrætspark vil Ørestad IF få en hjemmebane og have mulighed for at udvikle sig og optage endnu flere medlemmer. Foreningen har i dag ca. 350 medlemmer, som primært er børn under 13 år. Med de nye muligheder vurderer foreningen, at den vil kunne udvide kapaciteten til 800 - 1.000 medlemmer i fodboldafdelingen inden for de næste fem år.

Ørestad IF Fodbold har tre overordnede ønsker til en ny idrætspark i Ørestad

  • Fleksibelt indrettede og oplyste kunstgræs-fodboldbaner i det omfang, der er plads til på området. Med fleksibelt menes, at der på kunstgræs-området optegnes til forskellige fodboldbane-størrelser samt løbebane.
  • Klub- og omklædningsfaciliteter.
  • Fitness- og streetfaciliteter i områderne uden for kunstgræsområdet.

Der arbejdes i første omgang videre med en 11-mands bane, en 8-mands bane og flere mindre baner. I forhold til klub- og foreningsfacilitet arbejdes der, baseret på Ørestad IF’s ønsker, videre med en facilitet på ca. 600 m2 svarende til det nye klubhus i Husum Boldklub. Dette skal ses i lyset af, at Ørestad IF forventer en markant fremgang i antallet af medlemmer, hvis der kommer en egentlig hjemmebane med tilhørende klubfaciliteter mm. Til sammenligning har Husum Boldklub ca. 600 medlemmer.

Udgangspunktet for nærværende indstilling er et fodboldcentrum i bydelen. Hvis der i brugerdialogen viser sig nye ønsker, f.eks. at inddrage en af de små baner til streetfaciliteter, vil dette blive indarbejdet i projektet.

I et senere arbejde vil der ligeledes blive set på mulighederne for at indpasse flere streetfaciliteter samt faciliteter rettet mod børn og unge. Det skal i den sammenhæng afsøges, hvilke faciliteter der måtte være relevante for Børne- og Ungdomsforvaltningen, samt hvordan man her kan understøtte et hensigtsmæssigt samarbejde på tværs af daginstitutions- og skoleområdet og et aktivt fritidsliv. 

Et område under udvikling 

Området med det nyerhvervede areal, ligger for enden af Asger Jorns Allé, som By & Havn forventes at udvikle til et bevægelsesstrøg med udgangspunkt i de faciliteter, som var at finde i det midlertidige Plug`n`play. Asger Jorns Allé fører hen til det kommende Byens Hus, som ligger ved den ene planlagte hovedindgang til Naturpark Amager. Naturparken udvikles i disse år med nye faciliteter langs naturparkens randområde.

Vækst i antallet af borgere i bydelen

Ørestad er en bydel i markant vækst. Befolkningsprognosen peger på, at antallet af borgere i bydelen cirka fordobles over de kommende 10 år. I dag er der ca. 21.000 indbyggere i bydelen. Dette antal forventes at stige til ca. 40.000 borgere i år 2030. Det betyder også, at der er et stort og voksende behov for særligt fodboldbaner i bydelen.

Tidsplan

Københavns Kommune kan fysisk råde over det erhvervede areal den 1. januar 2022. Projektet kræver, at der udarbejdes en lokalplan, hvilket tager ca. et år. Hvis der afsættes en planlægningsbevilling i Overførselssagen 2020/2021, planlægges baner med tilhørende faciliteter ibrugtaget i løbet af 2023. En nærmere tidsplan vil blive yderligere kvalificeret i planlægningsfasen. 

I et videre arbejde vil både Ørestad IF, Amager Vest lokaludvalg, DBU, DIF m.fl. blive inddraget . 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil der blive udarbejdet et budgetnotat på en planlægningsbevilling til forhandlingerne om Overførselssagen 2020/2021. 

Mette Touborg

                                                                                       /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. januar 2021:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top