Mødedato: 19.01.2006, kl. 16:00

IOC kongres i København

IOC kongres i København

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 19. januar 2006

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

12.      IOC kongres i København  

(KFU  22/2006)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

 

at Kultur- og Fritidsborgmesteren bemyndiges til at afslutte forhandlinger med de andre involverede danske parter og IOC om at få den 121. Internationale Olympiske Komites (IOC) Session til København i 2009.

 

 

RESUME

På foranledning af Wonderful Copenhagen har Københavns Kommune indledt samarbejde med DIF, Kulturministeriet og Idrætsfonden Danmark skal søge om at få den Internationale Olympiske Komites (IOC) Session til København i 2009.

Arrangementet vil betyde en omfattende eksponering af København både som idræts- og turistby. Initiativtagerne skal tilvejebringe en finansiering på i alt 18,0 mio. kr. Hertil kommer udgifter til hvervekampagne på 700.000 kr. Københavns Kommune samlede andel er på 2 mio. kr.

IOC tager stilling til valg af by i februar 2006. København er her i konkurrence med 8 andre byer.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

På foranledning af Wonderful Copenhagen har Københavns Kommune indledt samarbejde med Danmarks Idræts-forbund (DIF), Kulturministeriet og Idrætsfonden Danmark skal prøve at få den 121. Internationale Olympiske Komites (IOC) Session til København i 2009. Den formelle ansøger vil være Den Danske Olympiske Komite.

Ansøgningen vil være i konkurrence med byerne Athen, Busan, Cairo, Lausanne, Mexico City, Riga, Taipei og Singapore.

 

IOCs bestyrelse har besluttet, at afstemningen om valg af by finder sted ved IOC's session i forbindelse med Vinter OL i Torino i februar 2006.

 

Målet med ansøgningen
Sessionen i 2009 forventes at tiltrække 3.000 til 4.000 gæster til byen – heriblandt et betydeligt antal mediefolk.

Værtskabet er forbundet med en betydelig international eksponering af København - både som idrætsby og som turistby i al almindelighed.

Hertil kommer, at værtskabet giver mulighed for at danne netværk ind i denne del af den sportslige verden. Dette kan understøtte ønsket om at tiltrække flere internationale idrætsarrangementer til København. Satsningen ligger i umiddelbar forlængelse af de initiativer, Københavns Kommune har igangsat med den omfattende renovering af idrætsanlæggene, ny svømmehal med internationale mål og et fokuseret elitearbejde med Team Copenhagen som spydspids.

Begivenheden i 2009 er særlig interessant, fordi IOC har besluttet at afholde en olympisk kongres forud for sessionen. Hertil kommer, at der på 2009 sessionen skal udpeges en værtsby for legene i 2016. Erfaringsmæssigt giver disse samlinger en omfattende medieomtale og mulighederne for at etablere netværk iblandt centrale magthavere i idrætsverdenen. Der er også tradition for, at centrale politikere/statsmænd deltager i arrangementet. Således deltog Tony Blair og Jacques Chirac i det seneste møde i denne kreds.

Udgifter til sessionen
Initiativtagerne skal tilvejebringes en samlet grundfinansiering på 18 mio. kr. Udgifterne hertil skal fordeles mellem DIF, Idrætsfonden Danmark, Staten og Københavns Kommune/Wonderful Copenhagen. Herfra skal trækkes eventuelle indtægter, f.eks. i form af private sponsorater. Hertil kommer udgifter på 700.000 kr. til at hverve arrangementet.

Der forventes en samlet dansk meromsætning på 70 mio. kr. Dette skønnes at give et samlet offentligt provenu på i alt 24,5 mio. kr. Heraf udgør det kommunale provenu 4,5 mio. kr. (fordelt på hele DK).  

Tidligere beregninger fra Økonomiforvaltningen har vist, at Københavns Kommunes andel af det samlede kommunale provenu ved sådanne arrangementer er omkring 15 pct. Der vil således være direkte indtægter til Københavns Kommune på 675.000 kr.  

 

 

Bemyndigelse til Kultur- og Fritidsborgmesteren

Forhandlingerne om, hvor sessionen i 2009 skal være, forventes afsluttet i februar 2006. Derfor er det nødvendigt at bemyndige Kultur- og Fritidsborgmesteren til at afslutte forhandlingerne på vegne af Københavns Kommune.

 

Når WOCO skal være medfinansierende af sessionen, skal det ses i sammenhæng med, at formålet med at afholde sessionen i København i høj grad har et bredt turistsigte. Projektet vil give København en bred international opmærksomhed, og det forventes som sådan efterfølgende at tiltrække et betydeligt antal besøgende til hovedstaden.

 

Efterfølgende orientering af Kultur- og Fritidsudvalget

Når forhandlinger om placeringen af IOC sessionen i 2009 er afsluttet, vil Kultur- og Fritidsudvalget blive orienteret herom.

 

 

Miljøvurdering
Indstillingen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

Økonomi
Til dækning af Københavns Kommunes andel af udgifterne til afholdelse af arrangementet indarbejdes 2 mio. kr. i Kultur- og Fritidsudvalgets budget 2009.

Bilag
Ingen

 

 

Carsten Haurum

/Mads Kamp Hansen

 


 

Til top