Mødedato: 18.08.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Samlet plan for området omkring Brønshøj Torv / Kulturaksen

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til Kultur- og Fritidsforvaltningens deltagelse i Brønshøj-Husum Lokaludvalgs arbejde med en samlet plan for udviklingen af området omkring Brønshøj Torv / Kulturaksen.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder Kultur- og Fritidsforvaltningen om at deltage i Brønshøj-Husum Lokaludvalgs arbejde med en samlet plan for udviklingen af området omkring Brønshøj Torv / Kulturaksen med afsæt i udvalgets tilkendegivelser.

Problemstilling

Brønshøj-Husum Lokaludvalg har igangsat en borgerinddragende proces om en plan for udviklingen af området omkring Brønshøj Torv / Kulturaksen. Lokaludvalget har i den sammenhæng sendt en henvendelse til Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget om, at de håber, at udvalgene vil følge processen med interesse. Lokaludvalget ønsker endvidere, at Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen deltager i processen for at sikre synergi og samspil (bilag 1).

Anlægsprojektet omkring et kulturhus i Brønshøj Gamle Skole, som ligger i området, der omfattes af planen, pågår pt. og har en relativ kort tidsplan med forventet udførelse i 2022. Kultur- og Fritidsforvaltningen kan deltage i arbejdet med planen for udviklingen af området under forudsætning af, at det ikke tids- eller indholdsmæssigt kommer til at påvirke det igangværende anlægsprojekt.

Løsning

Brønshøj-Husum Lokaludvalg har en vision om at skabe et kulturelt centrum og en levende, lokal ”bymidte” omkring Brønshøj Torv og de omkringliggende kommunale bygninger og udearealer. Derfor besluttede lokaludvalget i sommeren 2021 at igangsætte en borgerinddragende proces med det sigte at udarbejde en ’helhedsplan’/projektmappe, der samler og visualiserer borgernes ønsker for udviklingen af området.

Det geografiske område for planen omfatter udearealer omkring Brønshøj Gamle Skole samt arealer imellem de kommunale bygninger på og omkring Brønshøj Torv, herunder Vandtårnet, Pilegården, Rytterskolen og Biblioteket (bilag 2).

Kultur- og Fritidsforvaltningen deltager allerede med en repræsentant i en arbejdsgruppe omkring planen, men der er mulighed for, at forvaltningen kan deltage i processen i endnu højere grad, hvis Kultur- og Fritidsudvalget ønsker dette. Det kan f.eks. være med afsæt i udvalgets tilkendegivelser om et ønsket fokus på bestemte funktioner, lokaliteter eller temaer som f.eks. bæredygtighed, bylivsudvikling, børn og unge mv.

Teknik- og Miljøforvaltningen har tilkendegivet, at forvaltningen vil følge processen og deltage i borgermøder, men forvaltningens involvering skal planlægges nærmere.

Borgerinddragelse om ’helhedsplan’
Formålet med ’helhedsplanen’ er at skabe et katalog af ideer til udviklingen af området, som borgere, foreninger, erhvervsliv og andre aktører – med opbakning fra lokaludvalget – på sigt kan søge finansiering til f.eks. via fonde.

Den borgerinddragende proces kommer til at strække sig over perioden august-december 2021 og vil bestå af to borgermøder og to-tre interessentworkshops suppleret med en undersøgelse i lokaludvalgets borgerpanel. Processen faciliteres af SLA arkitekter (bilag 3).

Kulturhus i Brønshøj Gamle Skole
Der blev med Overførselssagen 2020-2021 afsat en anlægsbevilling til kulturhus i Brønshøj Gamle Skole. Projekteringen pågår pt. med forventet ibrugtagning i januar 2023. Repræsentanter fra lokaludvalget deltager i en følgegruppe for projektet.

Anlægsprojektet er af tidsmæssige årsager tæt koordineret med tandklinik-projektet i Pilegården, for at sikre en så kort periode som muligt uden kulturhus. Byggeri København har fokus på overholdelse af projektets tidsplan og økonomi, og har tilkendegivet, at det er vigtigt, at anlægsprojektet hverken tids- eller indholdsmæssigt bliver påvirket af processen omkring helhedsplanen.  

Der vil ikke være kulturhustilbud i perioden fra kulturhuset i Pilegården lukker (forventeligt primo 2022) til kulturhuset åbner igen i Brønshøj Gamle Skole (forventeligt januar 2023) udover pop-up aktiviteter i f.eks. pavillonen og Rytterskolen.

Udearealer ved kulturhuset i Brønshøj Gamle Skole
I forbindelse med beslutning om anlægsbevilling indgik et tilvalg omkring udearealer, som bl.a. omfattede en åbning mellem café og udearealer. Denne mulighed blev dog fravalgt.

Som en del af anlægsprojektet etableres mindre tiltag i udearealerne, som skal sikre en lovliggørelse af bygningen, herunder etablering af handicapadgang, affaldsskur og cykelparkering. Disse tiltag vil dog ikke være en hindring for, at der senere kan gennemføres et større projekt i forhold til udearealerne.

En samlet plan for udviklingen af området omkring Brønshøj Torv / Kulturaksen kan være med til at kvalificere ideerne om disponeringen af udearealerne ved det kommende kulturhus, men dette vil være et selvstændigt projekt, som der i givet fald skal søges om finansiering til.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil, på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets tilkendegivelser, gå i nærmere dialog med lokaludvalget om planlægningen af forvaltningens deltagelse i processen omkring den samlede plan for udviklingen af området omkring Brønshøj Torv / Kulturaksen.

 

Mette Touborg 

  /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. august 2021:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om, at grundlaget for kulturelt liv i området prioriteres i den videre proces.

Til top