Mødedato: 18.04.2002, kl. 16:00

Redegørelse om "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune"

Redegørelse om "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune"

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 18. april 2002

 

19. Redegørelse om "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune"

(KFU 174/2002)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Kultur- og Fritidsudvalget indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter vedlagte redegørelse "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune"

at Kultur- og Fritidsudvalget sender redegørelsen i høring i overensstemmelse med vedlagte liste

at høringsfristen fastsættes til seks uger, hvorefter redegørelsen med høringssvar forelægges Kultur- og Fritidsudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig behandling.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. april 2002

Forvaltningen havde udsendt/uddelt følgende supplerende materiale til medlemmerne:

  • Notat af 17. april 2002 fra forvaltningen med forslag til tilføjelser på høringslisten.

 

Indstillingen blev tiltrådt således at udvalget besluttede endvidere at udvide høringskredsen med Parken Sport & Entertainment, Valby Lokaludvalg og FTF. Forvaltningen blev samtidig bemyndiget til at fastsætte høringsfristen således, at redegørelsen med høringssvar kan forelægges på det første udvalgsmøde efter sommerferien 2002 (8. august 2002).

Kultur- og Fritidsudvalgets medlemmer understregede, at eliteidrætsredegørelsen ikke er politisk behandlet af Kultur- og Fritidsudvalget. De enkelte politiske partier kan aflevere en udtalelse (maks. 1 A4-side), der sendes med ud i høring. Fristen for aflevering er: torsdag den 25. april 2002 kl. 12.00.

 

RESUME

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 3. maj 2001 (KFU 169/2001) at pålægge Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen at igangsætte arbejdet med en redegørelse om eliteidræt i Københavns Kommune.

Redegørelsen indeholder bl.a. en undersøgelse af 30 københavnske eliteklubber, der tilsammen har knap 14.000 medlemmer, hvoraf ca. 300 kan betragtes som eliteudøvere. Undersøgelsen viser, at der blandt andet er behov for øget træningstid til eliten, bedre opvisningsfaciliteter og klublokaler.

Med afsæt i eliteklubbernes ønsker samt de eksisterende udbygningsplaner for kommunens/KI's idrætsanlæg peger rapporten på følgende forslag til nye faciliteter:

Indendørs haller: Opførelse af en storhal med plads til 10.000 tilskuere samt 3 elitecentre med hver en tilskuerkapacitet på 2-.3.000

Fodboldstations: Opførelse af et superligastadion med en tilskuerkapacitet på ca. 10.000 samt på sigt opgradering af 3 lokalt forankrede stadions med plads op til 6.000 tilskuere.

Svømmestadion: Etablering af et 50 m overdækket konkurrencebassin.

Finansiering af de foreslåede nye idrætsanlæg vil belaste Københavns Kommunes økonomi i en sådan grad, at det synes urealistisk at opføre anlæggene alene for kommunale midler. I redegørelsen peges der på mulige alternative finansieringsmodeller for fremtidige idrætsanlæg. De modeller, det anbefales at arbejde videre med, er frasalgs-modellen, fonds-modellen og Silkeborg-modellen.

Redegørelsen foreslår endvidere, at der oprettes et Team Copenhagen. Ud over at øge samspillet mellem erhvervslivet og idrætslivet, får Team Copenhagen til opgave at varetage andre eliterelaterede funktioner. Endelig foreslås det, at Københavns Kommune indleder en dialog med Team Danmark omkring træningscentre for eliten, benævnt "kraftcentre".

I redegørelsen opstilles et forslag til handlingsplan for eliteidrætsområdet, der indeholder følgende elementer:

    • "Partnerskab om idræt" igangsættes som et bærende princip for udvikling af idrætsanlæg i Københavns Kommune. Eliteredegørelsens forslag til finansieringsmodeller indgår i dette arbejde
    • Udarbejdelse af forslag til oprettelse af Team Copenhagen med virkning fra 1. januar 2003
    • Etablering af dialog med Team Danmark
    • Afholdelse af "Eliteidrætskonference"
    • Forslag til kortsigtede og langsigtede forbedringer for den del af eliten, der ikke er omfattet af partnerskabsaftaler.
    • Fremlæggelse af en samlet eliteidrætspolitik for Københavns Kommune.

Redegørelsen sendes i høring i overensstemmelse med vedlagte liste. Høringsfristen fastsættes til seks uger.

 

 

Til top