Mødedato: 18.04.2002, kl. 16:01

Udtalelse i anledning af indenrigs- og sundhedsministerens skrivelse til kommunerne om frihed til at forandre

Udtalelse i anledning af indenrigs- og sundhedsministerens skrivelse til kommunerne om frihed til at forandre

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for Tillægsdagsorden torsdag den 18. april 2002

 

1. Udtalelse i anledning af indenrigs- og sundhedsministerens skrivelse til kommunerne om frihed til at forandre

(KFU 180/2002)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter forvaltningens svarbidrag samt supplerende betragtninger og på denne baggrund beslutter hvilke elementer, der skal indgå i udvalgets besvarelse til Økonomiudvalget,

at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiger borgmesteren til at fremsende Kultur-og Fritidsudvalgets endelige svar til Økonomiudvalget.

 

RESUME

Indenrigs- og sundhedsministeren har ved skrivelse af 10. januar 2002 opfordret samtlige kommunalbestyrelser og amtsråd til at fremsende forslag og ideer til initiativer, der kan føre til effektivitet og kvalitet i opgaveløsningen samt regelforenkling mv. Overborgmesteren har ved skrivelse af 11. april 2002 i overensstemmelse med Økonomiudvalgets beslutning den 9. april 2002 anmodet de stående udvalg om inden for hver deres ressortområde at behandle de i anledning af indenrigs- og sundhedsministerens skrivelse indsamlede forslag og ideer til initiativer.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Økonomiudvalget behandlede i sit møde den 9. april 2002 en indstilling fra Økonomiforvaltningen om besvarelse af indenrigs- og sundhedsministerens skrivelse af 10. januar 2002 til samtlige kommunalbestyrelser og amtsråd med opfordring til at fremsende forslag og ideer til initiativer, der kan føre til effektivitet og kvalitet i opgaveløsningen samt regelforenkling mv. Indstillingen (og herunder skrivelsen fra indenrigs- og sundhedsministeren) fremgår af bilag 1.

Økonomiudvalget besluttede (jf. bilag 2, udskrift af udvalgets beslutningsprotokol), at overborgmesteren skriver et foreløbigt svar til indenrigs- og sundhedsministeren med oplysning om, at Københavns Kommune ønsker at behandle ministerens henvendelse politisk i de stående udvalg, og at Københavns Kommune derfor først fremsender sit svar, når udvalgsbehandlingen er tilendebragt.

Overborgmesteren har på denne baggrund i skrivelse af 11. april 2002 anmodet de stående udvalg – og herunder Kultur- og Fritidsudvalget – om inden for hver deres ressortområde at behandle de i anledning af ministerens henvendelse indsamlede forslag og ideer til initiativer. Overborgmesterens skrivelse fremgår af bilag 1.

Kultur- og Fritidsforvaltningens overvejelser

Kultur- og Fritidsforvaltningens bidrag til besvarelsen fremgår af bilag 3.

Kultur- og Fritidsforvaltningen skal henvise til bidraget og kan herudover supplere bidraget med følgende betragtninger:

Indledningsvis skal bemærkes, at Kultur- og Fritidsudvalgets opgaveområde er præget af en forholdsvis begrænset regelstyring, hvilket må ses i sammenhæng med at en væsentlig del af udvalgets opgaveportefølje er ulovbestemt (kommunalfuldmagtsopgaver).

Folkeoplysningsområdet udgør en undtagelse herfra, idet folkeoplysningsloven i væsentlig grad regulerer kommunernes administration mv. af støtte til folkeoplysende virksomhed. Folkeoplysningsloven indeholder efter lovrevisionen i 2000 en formålsbeskrivelse, der bl.a. skal være med til på et kvalificeret grundlag at kunne afgrænse den støtteberettigede folkeoplysende virksomhed. Det kan overvejes hvorvidt folkeoplysningslovens formål vil kunne opfyldes med en mere begrænset detailstyring af området. Dette vil endvidere gøre det nemmere at målrette dele af folkeoplysningsindsatsen i forhold til de for den enkelte kommune væsentlige indsatsområder og særlige målgrupper. Den arbejdsgruppe, der blev nedsat i 1998 for at vurdere den dagældende folkeoplysningslovs hensigtsmæssighed og som afgav en rapport i 1999 (rapporten lå til grund for lovændringen i 2000) for mulerede følgende hovedbudskab: gør folkeoplysning mere værdibaseret, styrk de forpligtende fællesskaber i folkeoplysningen, styrk det samfundsbetonede, styrk det fortsatte udviklingsarbejde inden for folkeoplysningen, gør tilskudsbetingelserne mere enkle og forebyg utilsigtet brug og misbrug af loven. En anbefaling kunne derfor være, at der i overensstemmelse med bl.a. disse hovedbudskaber arbejdes videre med en yderligere forenkling af folkeoplysningsloven, også med henblik på at den enkelte kommune får øgede frihedsgrader til at tilrettelægge og målrette den folkeoplysende virksomhed.

Herudover kan det overvejes, om der kan tilvejebringes en højere grad af entydighed i opgavefordelingen på det kulturelle område. Entydighed i opgavefordelingen (som udgangspunkt mellem primærkommune, amtskommune og staten) er én af grundstenene i dansk kommunestyre. På det kulturelle område i Københavns Kommune opererer der p.t. 3 aktører: Københavns Kommune, HUR og staten. Det er forvaltningens opfattelse, at der til tider eksisterer visse gråzoneområder, med risiko at visse opgaver varetages af flere aktører, medens andre opgaver i værste fald kan "falde mellem to stole". Opgavefordelingen på det kulturelle område kunne derfor overvejes gjort til et fokusområde, bl.a. med henblik på i endnu højere grad at målrette indsatsen på det kulturelle område.

Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter forvaltningens svarbidrag samt supplerende betragtninger og beslutter hvilke elementer, der skal indgå i udvalgets besvarelse til Økonomiudvalget.

Under hensyn til at svarfristen er fastsat til 2 dage før det førstkommende udvalgsmøde indstilles endvidere, at udvalget bemyndiger borgmesteren til at fremsende Kultur- og Fritidsudvalgets endelige svar til Økonomiudvalget.

Den videre proces

Resultatet af de enkelte udvalgs behandling skal fremsendes til Økonomiforvaltningen senest den 21. maj 2002, med henblik på forelæggelse af indstilling for Økonomiudvalget med forslag til kommunens endelige besvarelse af indenrigs- og sundhedsministerens skrivelse af 10. januar 2002 i Økonomiudvalgets møde den 4. juni 2002.

BILAG

1. Overborgmesterens skrivelse af 11. april 2002 med bilag

2. Udskrift af beslutningsprotokollen fra Økonomiudvalgets møde den 9. april 2002

3. Kultur- og Fritidsforvaltningens svarbidrag

 

Olga Brüniche-Olsen

/Preben Rohde

 

 

Til top