Mødedato: 18.01.2007, kl. 16:00

København som Bike City

Se alle bilag

København som Bike City

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 18. januar 2007

 

 

AFbud: Susan Hedlund

 

·        Stig Ekman var under Simon Stranges fravær midlertidigt indtrådt som medlem i Kultur- og Fritidsudvalget.

·        Frank Hedegaard var genindtrådt i udvalget.

 

 

Bjarne Fey mødte kl. 16.35 under behandlingen af dagsordenens punkt 4.

 

 

 

7.      København som Bike City

(KFU  48/2007)

 

 

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om Københavns Kommune skal støtte projektet "Bike City" med 7 mio. kr. og dermed gøre København til Bike City i perioden 2008-2011.

 

BESLUTNING

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter, om udvalget vil bemyndige Kultur- og Fritidsborgmesteren til at give et tilsagn til Den Interna-tionale Cykelunion (UCI) om, at Københavns Kommune arbejder videre med Bike City med henblik på at tilvejebringe et kommunalt bidrag på 7 mio. kr. Beløbet skal indgå i et anpartsselskab, der skal afvikle begivenheden.

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. januar 2007:Kultur- og Fritidsudvalget besluttede i medfør af styrelseslovens § 20, stk. 4, 2. pkt. at tilkalde administrerende direktør Lars Bernhard Jørgensen og Martin Bender, WoCo, til at overvære forhandlingerne af punktet.

Kultur- og Fritidsudvalget bemyndigede borgmesteren som anført i indstillingen.

Jens Kjær Christensen, Bjarne Fey og Frank Hedegaard ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: Ø og SF forudsætter at finansieringen findes ved budgetforhandlingerne.   

 

 

PROBLEMSTILLING

Bike City-konceptet er udviklet af Den Internationale Cykelunion (UCI). Idéen er, at en by tildeles en række arrangementer inden for cykelsporten i en given 4 års periode (bilag 1)

 

UCI har samarbejdet med Danmarks Cykle Union, Wonderful Copen-hagen (WOCO) og Idrætsfonden Danmark om muligheden for, at København bliver første "Bike City" i perioden 2008-2011. 

 

"Bike City" er et samarbejdsprojekt mellem stat, kommuner samt danske og internationale cykelunioner. Projektet koster i alt 39,5 mio. kr. at afvikle. For at København kan udnævnes til Bike City, skal Københavns Kommune bidrage med 7 mio. kr. til medfinansiering af projektet. Den andre bidragsydere i projektet er Idrætsfonden/KUM, WOCO, TV2, Ballerup Kommune og DCU. 

I Bike City-perioden vil der blive afviklet seks store internationale arrangementer med betydeligt turismepotentiale og stor markedsfø-rings- og eksponeringsværdi for Danmark og især for København:

 

·        2008: World Cup i banecykling og BMX-World Cup

·        2009: World Cup i banecykling og BMX-World Cup

·        2010: VM i banecykling

·        2011: VM i landevejscykling

 

Danmarks Cykle Union vil være ansvarlig for de seks arrangementers praktiske og logistiske gennemførelse.

 

WOCO har modtaget et kontraktudspil fra UCI. Her er der lagt op til, at Københavns Kommune er kontraktpartner for UCI. På det foreliggende grundlag kan Kultur- og Fritidsforvaltningen ikke anbe-fale, at kommunen indgår en sådan aftale. Det skal ses i sammenhæng med, at økonomien ikke er fuldt afdækket, og at der ikke er indgået aftaler om finansiering af et eventuelt underskud. Det skal også bemærkes, at der endnu ikke foreligger et nærmere forslag til organiseringen i en anpartsmodel. Af tidsmæssige årsager er en sådan model alene drøftet igennem med WOCO. Det har ikke været muligt at gennemdrøfte konsekvensen af en sådan organisering med de øvrige parter i projektet (Idrætsfonden/KUM, TV2, Ballerup Kommune og DCU). 

Der arbejdes derfor videre med, at ansvaret for Bike City placeres i et anpartsselskab placeret under WOCO. Sigtet er en konstruktion, der er helt parallel med organiseringen af 2nd World Outgames 2009.

Målet med en sådan konstruktion er, at København bliver og støtter Bike City, uden at Københavns Kommune bliver ansvarlig for økonomien i det samlede projekt. 

LØSNING

Involveringen i Bike City-projektet vil være med til at understrege udviklingen af København som en international by, der gør en markant indsats for at tiltrække og afholde større internationale idræts-events (jf. etableringen af Copenhagen Eventures og Idrætspolitisk Redegørelse 2006).

 

Bike City-udnævnelsen vil være en international anerkendelse af København som førende cykelby i verdenen og vil være til væsentlig gavn for København selv og byens borgere.

 

De afledte økonomiske effekter af København som Bike City vurderer Idrætsfonden Danmark til i størrelsesordenen 200 mio. kr. Denne markante turismeomsætning skal ses i sammenhæng med en forventning om i alt 120.000 tilskuere, hvoraf mere end 25.000 forventes at komme fra udlandet. Arrangementet skønnes i alt at generere cirka 272.000 overnatninger.

 

På den baggrund anbefaler Kultur- og Fritidsforvaltningen, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter, om udvalget vil bemyndige Kultur- og Fritidsborgmesteren til at give et tilsagn til Den Internationale Cykelunion (UCI) om, at Københavns Kommune arbejder videre med Bike City med henblik på at tilvejebringe et kommunalt bidrag på 7 mio. kr. Tilsagnet skal være UCI i hænde senest 26. januar 2007.

 

Det er WOCOs vurdering, at tilsagnet er en forudsætning for, at UCI vil arbejde videre med Københavns Kommune som partner til Bike City-projektet i perioden 2008 til 2011.

 

Der foreligger skriftlige aftaler om medfinansiering af det resterende beløb på 32,5 mio. kr. fra samtlige involverede parter (bilag 2).

 

 

ØKONOMI

Tekstboks: Udgifter: I alt 39,5 mio. kr.:
•	Produktion og cykelhegn hhv. 25 mio. kr. og 1,5 mio. kr.
•	Afspærring i alt 3 mio. kr. (2,7 mio. kr. til enkeltstart + 0,3 mio. kr. til landevej, da afspærringsmate-riellet "genbruges")
•	Tv-produktion (TV2) 10 mio. kr.

Finansiering: I alt 39,5 mio. kr.:
•	Københavns Kommune 7 mio. kr.
•	Wonderful Copenhagen 5 mio. kr. (inkl. 1,5 mio. kr. i garanti til landevejskommune)
•	Ballerup Kommune 2 mio. kr.
•	Danmarks Cykle Union 1 mio. kr. (+ manpower/frivillige)
•	Idrætsfonden Danmark/KUM 14,5 mio. kr. (inkl. 1,5 mio. kr. i garanti til landevejskommune)
•	 Tv-rettigheder (TV2) 10 mio. kr.
Samlet finansieringsplan for Bike City-projektet:

 

Beløbet på 3 mio. kr. skal betales af den kommune, der ønsker lande-vejsløbet. Rudersdal, Roskilde og Hillerød er p.t. i spil, men andre omegnskommuner kan komme på tale. På grund af tidspres kan der ikke ventes med en stillingtagen til, at landevejskommunen er fundet.

 

VIDERE FORLØB

UCI holder Executive Board møde den 26. januar 2007. WOCO vurderer, at det er af afgørende betydning, at København får tildelt Bike City 2008-2011 ved dette møde.

Ifølge WOCO vil det med stor sandsynlighed være for sent på næste UCI Executive Board møde i maj 2007.

WOCO og Danmarks Cykle Union vurderer, at hvis København ikke afslutter forhandlingerne nu, vil London, Moskva m.fl. også søge om Bike City. Det er derfor WOCO's vurdering, at der til UCI-mødet den 26. januar 2007 skal foreligge en forhåndstilkendegivelse fra Køben-havn, hvis København med sikkerhed skal udnævnes til Bike City.

BILAG

Øvrige bilag:

1: Bike City-projektet (beskrivelse, økonomi, parter mv.)

2: Skriftlige aftaler/tilsagn om finansiering

 

 

Carsten Haurum                                      /Mads Kamp Hansen

 

 


 

Til top