Mødedato: 18.01.2001, kl. 15:00

Udviklingskontrakt for Københavns Kommunes Bibliotekers centralbiblioteks-virksomhed

Udviklingskontrakt for Københavns Kommunes Bibliotekers centralbiblioteks-virksomhed

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 18. januar 2001

 

14. Udviklingskontrakt for Københavns Kommunes Bibliotekers centralbiblioteks-virksomhed

(KFU 18/2001)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender vedlagte udkast til udviklingskontrakt for centralbiblioteksvirksomheden i Københavns Kommunes Biblioteker.

 

RESUME

I sidste halvdel af 2000 har København Kommunes Biblioteker forhandlet en udviklingskontrakt for årene 2001 og 2002 med Biblioteksstyrelsen. Kontrakten ligger i forlængelse af vedtagelsen af den nye lov om biblioteksvirksomhed, som pålagde Biblioteksstyrelsen at føre forhandlinger med samtlige landets centralbiblioteker, herunder København og Frederiksberg kommuner med henblik på indgåelse af udviklingskontrakter for årene 2001 og 2002, og med det langsigtede mål at stille forslag om ændringer i den eksisterende centralbiblioteksstruktur fra 2003.

Udviklingskontrakten indeholder Biblioteksstyrelsens krav til Københavns Kommune om materialeforsyning og servicering af bibliotekerne i centralbiblioteksområdet, som her primært er defineret som Københavns kommune.

Kravene honoreres med det såkaldte centralbibliotekstilskud, som er forhandlet til 4,55 mio. kr. årligt (2000-niveau) i 2001 og 2002.

Det indstilles, at udviklingskontrakten godkendes.

 

SAGSBESKRIVELSE

Forhistorie

Centralbiblioteker er biblioteker som i et givet betjeningsområde - normalt et amt - har ansvaret for at forsyne de mindre biblioteker i amtet med materiale, som disse ikke selv råder over.

Centralbiblioteker servicerer også bibliotekerne med faglig rådgivning i form af møder og intern undervisning.

København og Frederiksberg kommuner, som ligger uden for amtsinddelingen, har hidtil haft status som "centralbibliotekslignende" biblioteker, og har oppebåret et årligt tilskud fra staten herfor. Tilskuddet var for Københavns Kommunes vedkommende i 2000 ca. 4,5 mio. kr.

Ny bibliotekslov

I forbindelse med vedtagelsen af den nye lov om biblioteksvirksomhed i foråret 2000, vedtog Folketinget, at der efter 2003 skulle ses på centralbiblioteksstrukturen, med henblik på en fremtidig ordning med færre centralbiblioteker. Som optakt hertil blev det pålagt Biblioteksstyrelsen at indgå udviklingskontrakter med alle eksisterende centralbiblioteker, incl. København og Frederiksberg kommuner, for 2001 og 2002.

I disse to år er det meningen, at centralbibliotekerne skal udvikle deres forsyning og service til områdets øvrige biblioteker, og i et samarbejde med andre centralbiblioteker herudover udvikle opgaven i såkaldte "netværksområder", hvoraf der er fire i landet. København hører til "netværksområde 1", bestående af Frederiksborg og Københavns amter og København og Frederiksberg kommuner. Centralbibliotekerne i dette område er foruden København - Helsingør, Gentofte og Frederiksberg.

Udviklingskontrakt med Københavns Kommune

Vedlagte udkast til kontrakt definerer en række obligatoriske og ikke-obligatoriske opgaver for Københavns Kommunes Biblioteker som centralbibliotek.

Der er først og fremmest tale om materialeoverbygning, hvor især Hovedbibliotekets materialer skal indgå som supplement til andre bibliotekers egne bestande. Opgaven kendes også i dag, men er fremhævet og understreget i form af en række resultatmål for hvert af årene 2001 og 2002.

Bogligt materiale

I dag omfatter opgaven først og fremmest materialeforsyning med det boglige materiale, og her især det udenlandske boglige materiale, som Hovedbiblioteket i kraft af sin størrelse kan købe en del af.

Nye materialer

I de kommende år er opgaven udvidet til at omfatte alle former for materiale, herunder musik, cd.rom'er, elektroniske tekster mv., således at målsætningen i biblioteksloven om, at alle indbyggere i landet skal have adgang til disse "nye" materialer kan opfyldes. Det er ligeledes meningen, at mindre biblioteker i området skal opbygge grundsamlinger og basal service på disse "nye" bibliotekstjenester.

Faglig rådgivning

Her kommer den anden del af centralbiblioteksopgaven ind, idet det også er en obligatorisk opgave at yde mindre biblioteker faglig rådgivning med hensyn til opbygning og vedligeholdelse af disse samlinger, som er obligatoriske fra 2003 for alle biblioteker.

Den anden hovedopgave består således i at tilbyde råd og vejledning til andre biblioteker i den nye informationsteknologi og i musiksamlinger. Her indgår Hovedbiblioteket i et samarbejde med de øvrige centralbiblioteker i "netværksområdet", således at der står i alt 13 instruktører fra de fire centralbiblioteker til rådighed fra foråret 2001 for alle de øvrige, mindre biblioteker. Ud over denne store opgave er det meningen, at Hovedbiblioteket skal udbygge sin eksisterende faglige rådgivningsvirksomhed for bibliotekerne i Københavns Kommune, og på længere sigt også bibliotekerne i "netværksområde 1".

Specialprojekter

I kontrakten er endvidere nævnt en række specialprojekter, som de københavnske biblioteker, især Hovedbiblioteket, medvirker i. Det drejer sig om Erhvervsservice, EU Info Point, Folkebibliotekernes NetGuide, børnebiblioteket på nettet "dotbot", specialsamlingen for døve og hørehæmmede, folkebibliotekernes indvandrersamling mv.

Øresundssamarbejdet

I kontrakten nævnes ligeledes samarbejdsrelationerne i Øresundsregionen, hvor de københavnske biblioteker deltager i Infotek Øresund med Malmø, Helsingborg og Helsingør. Det er Bibliotekernes opfattelse at netop dette regionale tværgående samarbejde er et positivt signal til staten om et københavnsk biblioteksvæsen i bevægelse.

Vurdering

Kontrakten er ambitiøs i sit sigte, men der skal i den forbindelse gøres opmærksom på, at virkeligheden bag, både er et biblioteksmæssigt samarbejde og en biblioteksmæssig konkurrence.

Tilskuddet fra staten vil udgøre 4,55 mio. kr. årligt (2000-niveau) i 2001 og 2002, såfremt udviklingskontrakten tiltrædes. Tilskuddet er således i overensstemmelse med det hidtidige tilskud. Hvis kontrakten ikke tiltrædes, vil Københavns Kommune miste et årligt tilskud på 4,55 mio. kr. årligt.

På den baggrund og da målene i udviklingskontrakten falder godt i tråd med Københavns Kommunes Bibliotekers egne mål, indstiller forvaltningen, at udviklingskontrakten godkendes.

ØKONOMI

Kontrakten har den direkte konsekvens, at der i 2001 udbetales 4,55 mio. kr. i centralbibliotekstilskud (2000 niveau) mod 4,53 mio. kr. i 2000. Altså stort set et uændret tilskud.

BILAG

1. Københavns Kommunes Biblioteker: Udviklingskontrakt for centralbiblioteksvirksomheden.

 

Ida Munk

/ Jan Østergaard Bertelsen

 

 

Til top