Mødedato: 17.03.2021, kl. 17:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Kultur- og Fritidsudvalgets årsregnskab 2020 og overførsler 2021

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal godkende årsregnskabet for 2020 og tage stilling til anmodning om overførsler fra 2020 til 2021.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender årsregnskabet 2020, herunder Kultur- og Fritidsudvalgets regnskabsforklaringer, jf. bilag 1, og supplerende oversigter, jf. bilag 2-3
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om at få overført mer-/mindreforbrug til 2021, jf. bilag 4-9

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget skal godkende regnskabet for 2020 for Kultur- og Fritidsforvaltningen, inden det indarbejdes i Københavns Kommunes samlede regnskab, som skal godkendes i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. I regnskabet forklares væsentlige afvigelser mellem budget og regnskab på alle bevillinger, og der vedlægges en række obligatoriske oversigter.

Udvalget kan herudover anmode Borgerrepræsentationen om at få overført mer-/mindreforbrug fra 2020 til 2021.

Løsning

COVID-19 pandemien har haft betydelige økonomiske konsekvenser i 2020, hvilket også afspejler sig i regnskabsresultatet, som dog, på trods af nedlukningen, er endt forholdsvist tæt på det budgetterede. Kultur- og Fritidsforvaltningens regnskabsresultat for 2020 fremgår af tabel 1.

Tabel 1. Kultur- og Fritidsudvalgets årsresultat fordelt på styringsområder/bevillinger

Netto, mio. kr.

Korrigeret budget

Regnskab

Afvigelse

Service

1.523,9

1.502,1

21,7

Anlæg

113,6

80,4

33,2

Overførsler

544,4

583,3

-39,0

Hovedtotal

2.181,8

2.165,8

15,9

 
På servicerammen ses et mindreforbrug på 21,7 mio. kr. Resultatet afspejler en række større underliggende forskydninger som følge af COVID-19. Kultur- og Fritidsforvaltningen har for hele regnskabsåret 2020 opgjort nettomerudgifter som følge af COVID-19 på henholdsvis 55,5 mio. kr. på servicebevillingen og 1,8 mio. kr. på anlægsbevillingen. Heraf er der i løbet af regnskabsåret givet kompensation i form af tillægsbevillinger på henholdsvis 41,9 mio. kr. på service og 1,5 mio. kr. på anlæg.
 
Der udestår således kompensation for i alt 13,6 mio. kr. på service og 0,3 mio. kr. på anlæg. Kultur- og Fritidsudvalgets regnskabsresultat vil i forbindelse med overførselssagen 2020-2021 blive korrigeret for den udestående kompensation. Desuden korrigeres servicebevillingen med yderligere 0,6 mio. kr., idet der korrigeres for nogle mindre regnskabstekniske fejl, jf. bilag 1. Inklusive de nævnte korrektioner lander resultatet på servicebevillingen på et mindreforbrug på 35,9 mio. kr., hvilket svarer til 2,4 pct. af budgettet.

På anlægsbevillingen ses et mindreforbrug på 33,2 mio. kr., som skyldes, at en række projekter er blevet forsinkede, herunder bl.a. renoveringen af DGI-byen. Bortset fra 0,6 mio. kr., som vedrører afsluttede anlægsprojekter, overføres resten af mindreforbruget til 2021 med henblik på eksekvering af de forsinkede projekter.

På overførslerne ses et merforbrug på 39,0 mio. kr. Merforbruget skyldes øgede udgifter til boligsikring, som følge af at der i forlængelse af COVID-19 er kommet flere ledige og dermed også flere borgere, der er berettiget til at modtage boligsikring. 

Borgerrepræsentationen har fastsat en række kriterier for overførsel af mer-/mindreforbrug inden for de enkelte styringsområder. Kriterierne er uændrede i forhold til tidligere år.

Afvigelserne på de tre bevillinger forklares nærmere nedenfor.

Mindreforbrug på servicebevillingen

På styringsområdet service overføres merforbrug som udgangspunkt til det efterfølgende regnskabsår. Overførsel af mindreforbrug på servicebevillingen er betinget af, at det konkrete mindreforbrug kan kategoriseres som værende enten eksterne tilskudsmidler, midler med lov- og kontraktmæssig binding eller decentral opsparing. De decentrale institutioner har adgang til at overføre mindreforbrug på op til 4 % af deres samlede udgiftsbudget til det efterfølgende regnskabsår som decentral opsparing.

I tabel 2 ses resultatet på servicebevillingen opdelt i de nævnte kategorier, som uddybes nedenfor.

Tabel 2. Kultur- og Fritidsudvalgets resultat på servicebevillingen i 2020, mio. kr.

Resultat på servicebevillingen

21,7

Korrektion vedr. COVID-19

13,6

Øvrige tekniske korrektioner

0,6

Korrigeret resultat

35,9

 

 

Overførsler i alt

35,0

a. Lov- og kontraktmæssigt bundne midler

19,7

b. Eksterne tilskudsmidler

3,5

c. Decentral opsparing

10,9

d. Øvrige overførsler

0,8

Midler til kassen

0,9

Ud af det samlede korrigerede mindreforbrug på servicerammen udgør godt halvdelen lov- og kontraktmæssigt bundne midler. Den anden halvdel er sammensat af henholdsvis decentral opsparing, eksterne tilskudsmidler og midler til kassen mm.

Ad a. Lov- og kontraktmæssigt bundne midler

Kultur- og Fritidsudvalget har i regnskabet 2020 lov- og kontraktmæssigt bundne midler for i alt 19,7 mio. kr., som søges overført til 2021. Beløbet er sammensat af følgende:

  • 7,5 mio. kr. vedrører kontraktlige forpligtelser over for leverandør af kommunens nye kontaktcenterløsning, som er blevet forsinket fra leverandørens side.
  • 4,9 mio. kr. vedrører forudbetalinger til bygherrebetalt arkæologi og konserveringsarbejder. En del betalinger fra bygherrer modtages som forudbetalinger vedrørende arbejde, der løber ind i 2021. 
  • 2,7 mio. kr. vedrører skyldige beløb til borgere for print og kopikort på bibliotekerne.
  • 2,2 mio. kr. vedrører kontraktlige forpligtelser over for leverandøren af kommunes nye intranetløsning, som blev forsinket fra leverandørens side.
  • 0,7 mio. kr. vedrører kontraktlige forpligtelser over for Fonden De Åbne Rum.
  • 0,6 mio. kr. vedrører kontraktlige forpligtelser til fribyforfatterordningen ICORN. Kontrakten med den nuværende fribyforfatter er forlænget til juli 2021.
  • 0,5 mio. kr. vedrører udbetalingstilsagn fra Københavns Musikudvalg, hvor der har været forsinkelser hos tilskudsmodtagerne bl.a. som følge af COVID-19.
  • 0,5 mio. kr. vedrører udbetalingstilsagn fra Københavns Scenekunstudvalg, hvor der har været forsinkelser hos tilskudsmodtagerne bl.a. som følge af COVID-19.

Ad b. Eksterne tilskudsmidler

Kultur- og Fritidsudvalget har i regnskabet 2020 eksterne tilskudsmidler for i alt 3,5 mio. kr., som søges overført til 2021. Beløbet er sammensat af følgende:

  • 2,8 mio. kr. vedrører eksterne EU-tilskudsmidler til Centrinno-projektet, som vedrører udvikling af nedlagte industriområder.
  • 0,3 mio. kr. til EURO2020 – værtskab til europamesterskaberne i fodbold, som er blevet udskudt som følge af COVID-19
  • 0,4 mio. kr. fordelt på en række øvrige mindre tilskud på museumsområdet og til biblioteksområdet.

Ad. c. Decentral opsparing

Kultur- og Fritidsudvalget har i regnskab 2020 decentral opsparing for i alt 10,9 mio. kr., som søges overført til 2021. Beløbet er sammensat af følgende:

  • 2,1 mio. kr. planlagte investeringer og renoveringsprojekter i Grøndal Multicenter, bl.a. anskaffelse af nye duge til opdeling af hallerne, diverse el-arbejder, rottebekæmpelse mv.
  • 1,2 mio. kr. til forsinkede projekter på biblioteksområdet, bl.a. børneværter, som ikke har kunnet gennemføres i 2020 som følge af COVID-19.
  • 1,1 mio. kr. til dækning af forsinkede udgifter til lovpligtig oprydning i kommunens papirarkivalier. Forsinkelserne skyldes hjemsendelse af medarbejdere i dele af 2020 som følge af COVID-19.
  • 0,9 mio. kr. til en planlagt investering i ny ismaskine til skøjtebanen på Genforeningspladsen, som er blevet forsinket fra leverandøren og derfor først kan leveres i 2021.
  • 5,6 mio. kr. i øvrige planlagte udgifter og investeringer, bl.a. til investering i en cloudløsning til opbevaring af arkivalier i stadsarkivet, ombygning af Sundby Bibliotek, etablering af grønne fællesskaber, renovering af lokaler på Kofoed Skole og istandsættelse af havne og bylivsbrohoved i Ørestad.

Ad. d. Øvrige overførsler

Kultur- og Fritidsudvalget har i regnskab 2020 øvrige overførsler af mer- og mindreforbrug for 0,8 mio. kr. Beløbet er sammensat af følgende:

  • 0,8 mio. kr. i uforbrugte investeringsmidler til anskaffelsen af et nyt tilskudsadministrativt system søges overført til 2021, med henblik på at gennemføre projektet der er blevet forsinket som følge af COVID-19.
  • 0,2 mio. kr. til projektet vedrørende arbejdsfællesskaber søges overført til 2021, med henblik på at gennemføre aktiviteten der er blevet forsinket som følge af COVID-19
  • -0,2 mio. kr. i generelle merforbrug som følge af udgiftsforskydninger i stabsenhederne overføres til 2021, hvor beløbet vil blive udlignet af modgående besparelser.

Midler til kassen

Kultur- og Fritidsudvalget har i regnskab 2020 mindreforbrug for i alt 0,9 mio. kr. som afleveres til kassen. Beløbet er sammensat af følgende:

  • 0,6 mio. kr. i mindreforbrug vedrører projekter og indsatser, som ikke gennemføres, bl.a. vedr. digitale vielser og innovationscenter i samarbejde med Kina.
  • 0,3 mio. kr. i mindreforbrug, som følge af at forvaltningen har modtaget en bod fra en retssag vedrørende rengøringsområdet.

Mindreforbrug på anlægsområdet

På anlægsområdet overføres både mer- og mindreforbrug som udgangspunkt til det efterfølgende år. Det betyder, at et mindreforbrug på et anlægsprojekt i 2020 som udgangspunkt overføres til 2021. Det skal bemærkes, at der i udgangspunktet ikke følger ekstra anlægsmåltal med, når mindreforbrug på anlæg overføres til det efterfølgende regnskabsår. Udvalgene vil således skulle prioritere samlet indenfor rammerne af deres eksisterende anlægsmåltal.

På anlægsbevillingen ses et samlet mindreforbrug på 33,2 mio. kr., som består af merindtægter på 1,1 mio. kr. samt et netto-mindreforbrug på 32,0 mio. kr.

Merindtægterne på 1,1 mio. kr. skyldes, at Københavns Museum har modtaget flere eksterne fondstilskud end det budgetlagte. 

Netto-mindreforbruget på 32,0 mio. kr. er sammensat af en række mer- og mindreforbrug på de enkelte projekter. Der er merforbrug på 2,3 mio. kr., og mindreforbrug for i alt 33,7 mio. kr. Dertil kommer mindreforbrug på 0,6 mio. kr. vedrørende afsluttede anlægsprojekter, som derfor afleveres til kassen i forbindelse med regnskabet.

Mindreforbruget på de i alt 33,7 mio. kr. fordeler sig på følgende projekter:

  • Mindreforbrug på DGI-byens anlægstilskud på 9 mio. kr., der skyldes forsinkelse af projektet som følge af bl.a. forsinket opstart af udbud af rådgivningsydelsen, og fordi der er fundet problemer med bygningens bærende elementer.
  • Mindreforbrug på forenings- og aftenskolepakken på 7,2 mio. kr., der skyldes forsinkelser i en række små projekter hos de enkelte tilskudsmodtagere.
  • De resterende 17,5 mio. kr. vedrører 48 projekter med mindre afvigelser, som skyldes almindelige udsving i anlægsprocessen, herunder forsinkelser hos modtagere af tilskud fx fra Klubhuspuljen.

Merforbruget på i alt 2,3 mio. kr. fordeler sig på følgende projekter:

  • 1,4 mio. kr. vedrører projektet Automatisk græsklipning og baneopstregning og skyldes en forskydning af udgifterne i forhold til fordelingen af budgettet i de enkelte år. Merforbruget vil således blive udlignet i 2021.
  • 0,5 mio. kr. vedrører Projekt Brobold og skyldes forskydninger i udgifterne i projektet. Merforbruget bliver udlignet af tilsvarende færre udgifter i 2021.  
  • De resterende 0,4 mio. kr. vedrører seks projekter med mindre afvigelser, som skyldes almindelige udsving i anlægsprocessen.

Merforbrug på overførselsområdet

På overførselsområdet er udgifterne i udgangspunktet ikke styrbare, da de er fastsat ved lov. Budgettet er således ikke udtryk for en ramme, men er udtryk for det forventede udgiftsniveau. Afvigelsen overføres derfor ikke til det efterfølgende år, som det sker på service og anlæg.

På overførselsområdet ses et merforbrug på 39,0 mio. kr. Merforbruget skyldes øgede udgifter til boligsikring, som følge af at der, i forlængelse af COVID-19, er kommet flere ledige og dermed også flere borgere, der er berettiget til at modtage boligsikring.

Økonomi

Intern Revision har foretaget afprøvning af overførselsanmodningerne inden for de gældende overførselskategorier (bilag 4-9) og har erklæret sig enig i overførslerne. Det forventes derfor, at overførslerne på Kultur- og Fritidsudvalgets område godkendes i forbindelse med den politiske behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalgets årsregnskab indarbejdes af Økonomiforvaltningen i kommunens samlede regnskab for 2020, der forelægges Økonomiudvalget den 13. april 2021 og Borgerrepræsentationen den 22. april 2021.

Kultur- og Fritidsudvalgets anmodning om overførsler fra 2020 til 2021 indarbejdes af Økonomiforvaltningen i en samlet overførselssag 2020-2021, der forelægges Økonomiudvalget den 11. maj 2021 og Borgerrepræsentationen den 20. maj 2021.

Mette Touborg

  /Annegrete Vallgårda

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. marts 2021:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top