Mødedato: 16.06.2020, kl. 15:00
Mødested: Udvalgsværelse D (Rådhuset, 1. sal)

Godkendelse af samarbejdsaftale med DGI Storkøbenhavn

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til udmøntning af samarbejdsaftale med DGI Storkøbenhavn vedrørende styrkelse af idrætsfællesskaber for børn og unge.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender samarbejdsaftalen med DGI Storkøbenhavn.

Problemstilling

Med Overførselssagen 2019-2020 afsatte Københavns Kommune 1,25 mio. kr. i 2020 til at indgå en samarbejdsaftale med DGI Storkøbenhavn med fokus på at styrke idrætsfællesskaberne for børn og unge i København. Udkast til samarbejdsaftalen fremgår af bilag 1.

Samtidig blev følgende hensigtserklæring vedtaget: ”Parterne er endvidere enige om, at muligheden for at indgå en fireårig samarbejdsaftale mellem DGI Storkøbenhavn og Københavns Kommune med fokus på, at flere børn og unge møder stærke idræts-fællesskaber i deres hverdag og inkluderes i dem, kan indgå i budget 2021.” Det betyder, at der skal afsættes 2,5 mio. kr. i 2021, 2022 og 2023 samt 1,25 mio. kr. i 2024 for at kunne indgå den fireårige samarbejdsaftale med DGI Storkøbenhavn.

Løsning

Den overordnede målsætning med samarbejdsaftalen er, at der medio 2024 er inkluderet 10.000 flere børn- og ungemedlemmer (måles i aldersspændet 0-18 år) i foreningerne, heraf halvdelen piger. Dette søges opnået via følgende overordnede spor:

  1. Opbygning af nye, foreningsbaserede idrætsfællesskaber for børn og unge
  2. Foreningsudvikling og flere partnerskaber med foreninger
  3. Helhedsplaner for idrætten i tre udvalgte byområder (Tingbjerg, Sundby og Sydhavnen)
  4. Idrætsforeninger i samarbejde med skoler og daginstitutioner

DGI Storkøbenhavn og Kultur- og Fritidsforvaltningen vil i samarbejdet have kontinuerligt fokus på at inddrage de københavnske foreninger og andre relevante aktører, der vil være med til at styrke børne- og ungeidrætten i København – det være sig andre forvaltninger, street-miljøet, kulturelle, sociale og humanitære organisationer, fonde, skoler og uddannelsesinstitutioner, virksomheder mm.

I lyset af corona-krisen vil samarbejdet mellem DGI Storkøbenhavn og Københavns Kommune i 2020 i høj grad fokusere på at bakke op om idrætsforeningerne og sikre, at foreningerne er klar til at modtage de mange københavnske børn og unge, der savner aktiviteter i foreningsfællesskaber, samt at opsøge de børn og unge, der muligvis er droppet ud af deres idrætstilbud som følge af den lange nedlukning.

Desuden vil der være fokus på at koordinere sommerferieaktiviteter i 2020, herunder samarbejde om konkrete aktiviteter i regi af FerieCamp. DGI Storkøbenhavn vil endvidere bakke op om foreningerne henover sommeren bl.a. i forhold til at kontakte medlemmer, der er stoppet, og styrke foreningsaktiviteterne, så de er klar til genåbningen af samfundet.

Udover at nedsætte en styregruppe og en arbejdsgruppe på tværs af Kultur- og Fritidsforvaltningen og DGI Storkøbenhavn, har Kultur- og Fritidsforvaltningen sammen med DGI Storkøbenhavn henvendt sig til ledelsesrepræsentanter fra Sundhedsforvaltningen, Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, som gerne vil indgå i en referencegruppe.

Derudover ønsker DGI Storkøbenhavn etablere en politisk dialoggruppe på tværs af udvalgsområder, der mødes én gang årligt, med henblik på at følge og kvalificere indsatserne og samarbejdet.

Fordeling af midler

Med budgetønsket på 1,25 mio. kr. i 2020 samt hensigtserklæringen om en bevilling i Budget 2021 på yderligere 2,5 mio. kr. årligt i perioden 2021-2023 samt 1,25 mio. kr. i 2024 vil DGI Storkøbenhavn afsætte 14 mio. kr. over fire år.

Københavns Kommunes 2,5 mio. kr. årligt (i perioden juni-juni i hvert af de fire år) fordeler sig på to poster: Den ene post involverer 1 mio. kr. årligt til endnu fem nye foreningspartnerskaber, som skal styrke foreninger, der ønsker at inddrage børn og unge i områder, der er i risiko for at ende på ghettolisten. Hver forening modtager 200 t. kr. årligt til ansættelse af en ressourceperson. Den anden post involverer 1,5 mio. kr. årligt til fem årsværk, der skal understøtte foreningsidrætten i København. DGI Storkøbenhavn afsætter tilsvarende 1,5 mio. kr. årligt hertil. De fem årsværk fordeler sig således:

  • 1 årsværk, der tilknyttes DGI Storkøbenhavn
  • 1 årsværk, der tilknyttes Idrætsudvikling, Kultur- og Fritidsforvaltningen
  • 3 årsværk, der tilknyttes henholdsvis Kultur V, Kultur N og Kultur S, Kultur- og Fritidsforvaltningen

For alle fem årsværk gælder, at de ansatte skal bakke op om foreningerne og indgå aktivt i forskellige samarbejder såsom opstart og udvikling af nye aktiviteter, styrke de frivillige og organisering af foreningen, inkludere nye målgrupper mm. For mange foreninger og frivillige, der gerne vil udvikle sig, kan et tæt samarbejde med ansatte fra kommune og idrætsorganisation i fællesskab være dét, der gør, at ambitionerne bliver ført ud i livet. Ved at være til stede med både lokale og centrale medarbejdere, der bakker op om foreningerne i det daglige, vil Københavns Kommune og DGI Storkøbenhavn sammen fungere som åbne, imødekommende og aktive medspillere i udvikling af idrætten. 

De lokale medarbejderes rolle er at være den kontinuerlige og daglige sparringspartner for foreningerne, som også kan bistå med praktisk støtte, fordi de er tilstede i lokalmiljøet. Medarbejderne vil fungere som aktive medspillere for foreningerne, og skal bl.a. hjælpe med at styrke det lokale samarbejde og gå i dialog med skoler, boligsociale medarbejdere, kommunale enheder mm, hvilket ofte kræver mange ressourcer for foreningerne. De centrale medarbejdere vil inddrage foreningerne i relevante indsatser, som igangsættes i henholdsvis DGI Storkøbenhavn og Kultur- og Fritidsforvaltningen – herunder samarbejdsprojekter med bl.a. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen.

Såfremt Københavns Kommune afsætter de 2,5 mio. kr. årligt (i perioden juni-juni i hvert af de fire år), afsætter DGI Storkøbenhavn – udover ovenstående 1,5 mio. kr. årligt – yderligere 2 mio. kr. årligt til følgende indsatsområder:

  • Ungefællesskaber på idrætsfaciliteter, der baserer sig på en ”ung til ung” - tilgang.
  • Foreningsklynger. Understøttelse af foreninger i et ”klynge”-perspektiv ved ansættelse af rådgiver, som arbejder direkte for et begrænset antal foreninger, som deler udfordringer i en bestemt aktivitet eller geografi.
  • Opbygning af flerstrengede foreninger med flere aktivitetstyper i de nye byområder, som vokser med mange tusinde borgere i disse år.
  • Foreningsdannelser på skoler, som ligger i områder, hvor børn ikke har en nem adgang til en idrætsforening, eller hvor der er mange idræts- og foreningsuvante børn.

Derudover har Københavns Kommune med Budget 2020 afsat 12,9 mio. kr. i 2020, 3,4 mio. kr. i 2021, 4,6 mio. kr. i 2022 og 5 mio. kr. i 2023, dvs. i alt 25,9 mio. kr. over fire år  til ”5 nye Sociale partnerskaber”, ”Aktive børn i forening” og "Brobold". Disse midler indgår også som medfinansiering til aftalen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

DGIs Hovedsbestyrelse behandler samarbejdsaftalen den 18. juni 2020.

Såfremt både Kultur- og Fritidsudvalget og DGIs Hovedbestyrelse godkender samarbejdsaftalen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen og DGI Storkøbenhavn underskrive aftalen og igangsætte samarbejdet.

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en status på samarbejdsaftalen i august/september hvert år i perioden.

 

Mette Touborg

  / Thomas Bach

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 16. juni 2020:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen. 

Til top