Mødedato: 15.11.2018, kl. 15:00
Mødested: KraftWerket, Valgårdsvej 2, 2500 Valby

Plan for rekreativ udvikling af havnen

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til et forslag til en tilbagemelding til By & Havn vedrørende den nye strategi for udvikling af Københavns Havn samt et forslag til en proces og tidsplan for en ny plan for rekreativ udvikling af havnen.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til en tilbagemelding til By & Havn på de overordnede sigtelinjer for By & Havns nye strategi for havnen, jf. bilag 1,
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender forslag til proces og tidsplan for en ny kommunal plan for rekreativ udvikling af havnen

Problemstilling

Københavnerne har for alvor taget havnen til sig. Den er bl.a. blevet arena for sejlads, badning og events. Samtidig udvikler og forandrer Københavns Havn sig. Befolkningstallet stiger og stadig flere københavnere bor helt tæt på havnen.

Som Borgerrepræsentationen blev orienteret om i indstillingen 'Tidsplan vedr. badning i Københavns Inderhavn' den 20. september 2018, er By & Havn ved at udarbejde en overordnet strategi for havnen, som Kultur- og Fritidsudvalget med denne indstilling kan komme med et indspil til.

Sideløbende med dette arbejde kan Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde en kommunal plan, der supplerer strategien set ind i en politisk kontekst, i Københavns Kommune.

Med nærværende indstilling lægges der op til at Kultur- og Fritids­udvalget:

  • tilkendegiver egne ambitioner og sigtelinjer overfor By & Havn i forhold til en ny strategi for Københavns Havn

  • godkender rammer og tidsplan for en kommunal plan for udviklingen af havnen, der supplerer By & Havns strategi til konkrete aktiviteter.

Løsning

1. By & Havn arbejder med en ny strategi for havnen

Som myndighed for Københavns Havn arbejder By & Havn med en ny strategi for havnen og forventer i løbet af december 2018/ januar 2019 at vedtage en overordnet strategi for både rekreativ og kommerciel benyttelse af havnen. Intentionen er, at strategien skal sætte de overordnede rammer for udviklingen af havnen.

By & Havn har, som led i arbejdet med at udvikle en strategi for havnen, inddraget både kommunale aktører og andre interessenter i og omkring havnen.

I forlængelse heraf foreslås det, at Kultur- og Fritidsudvalget tilkendegiver udvalgets visioner overfor By & Havn, herunder f.eks. vigtigheden af lige adgang til havnen og styrkede muligheder for at bade i havnen, jf. forslag til brev til By & Havn (bilag 1).

2. Kultur- og Fritidsudvalgets plan for udvikling af havnen

I forlængelse af By & Havns strategi og med ambitionen om større politisk fokus på udvikling af Københavns Havn suppleres By & Havns strategi af en kommunal plan for udvikling af havnen.

I samspil med By & Havns strategi vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde en ny plan for rekreativ udvikling af havnen. Havnen defineres her som den bynære havn fra Trekroner i nord til Slusen i syd, samt Svanemøllebugten (bilag 2-3).

Der bliver i disse år flere københavnere, hvilket giver en tættere by og flere, der bor tæt på havnen. Det øger samlet set efter­spørgslen på nye rekreative muligheder. Havnen skal derfor fortsat tænkes ind som en vigtig del af løsningen på nye aktiviteter og faciliteter til et aktivt kultur- og fritidsliv.

Med udgangspunkt i Kultur- og Fri­tids­politikken og ”Havnen tilbage til Københavnerne” (bilag 4) udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen derfor en ny plan for rekreativ udvikling af havnen.

Vision

Havnen skal, på lige fod med områderne på land, løbende udvikles med nye kultur- og fritidstilbud. Det er en særlig prioritet at arbejde med fri og lige adgang for alle og en bred anvendelse, som både tilgodeser børn, unge og ældre. Der skal også gennem mere dialog være fokus på at blive bedre til at koordinere projekter med fx andre forvaltninger og By & Havn. Endvidere vil der blive arbejdet på at skabe en ny ikonisk facilitet, som kan styrke byens blå image. Et eksempel på en realiseret ikonisk facilitet er havnebadet på Islands Brygge.

Dilemmaer

I perioder er der en meget intensiv brug af havnen, og det giver til tider konflikter mellem fx:

  • Fritidsbrugere og de kommercielle brugere

  • Motoriseret trafik og ikke motoriseret trafik (kajakker, SUP etc.)

  • Organiserede/foreninger og selvorganiserede brugere

  • Badende og fx sejlere, roere, kajakker og lystfiskere

  • Borgere, som ønsker stilhed og frit udsyn, og brugere af havnen, som ønsker mere aktivitet og flere faciliteter

Endelig er der problemstillinger i forhold til sikkerhed både til vands og til lands, samt med støj og affald i og ved havnen.

Indhold i planen

Planens fokus vil være på den rekreative benyttelse af havnen. Havnen skal være mere end nye boliger og pæne promenader langs med vandet. Der skal være liv langs med byens kajkanter og adgang til at bruge vandet aktivt. Det store potentiale i havnen skal udnyttes gennem en bedre og bredere benyttelse af havnen hele året rundt.

Der skal være god adgang helt ned til vandet og lige adgang for alle, med gode muligheder for børn, unge og ældre.

Havnens anvendelighed skal styrkes med nye typer af anlæg fx flere blå støttepunkter og nye opholdssteder, gerne steder med multifunktion, som Det Flydende Aktivitetshus.

Havnen skal være ren, indbydende og nemt tilgængelig og det skal være trygt at færdes både langs med vandet og ude på vandet.

Ud fra bl.a. Kultur- og Fritidspolitikken kan der peges på fire samlende temaer for udvikling af havnen:

  • En ren og levende havn med aktiviteter året rundt.

  • Mulighed for at alle kan bruge havnen enten rekreativt og/eller til kultur- og idrætsaktivitet.

  • Havnen indrettes så den både rummer aktiviteter og faciliteter til lokale og til turister.

  • En ren og sikker havn, hvor borgerne kan færdes trygt og som samtidig giver mulighed for en fleksibel brug.

Temaerne skal sikre, at de rekreative interesser prioriteres i byudviklingen.

Planen skal have fokus på både mulige nye aktiviteter og faciliteter:

Aktiviteter i havnen:

  • Havnen skal rumme mulighed for gratis aktiviteter som at gå, løbe, bade, svømme og fiske.
  • Der skal være plads til foreninger og selvorganiserede som eksempelvis kajakker, sejlere, SUP'er og lystfiskere i havnen.
  • Der skal være plads og mulighed for events som fx Jazzfestival, Kulturhavn, CPH Light Festival.
  • Der skal være plads og mulighed for kommercielle aktiviteter som udlejningsbåde, vandpolo og kanalrundfarter.

Faciliteter i havnen:

  • Små nye tiltag som bedre adgang og ophold i havnen, el/gøglerstik og depoter til udstyr som fx SUP, kajakker og fiskeudstyr.
  • Nye typer af faciliteter som fx flydende øer, boldbaner på vand, foreningslokaler på vand og multifunktionelle faciliteter.

Inddragelse

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil via workshops og dialogmøder inddrage andre forvaltninger, lokaludvalg, foreninger, som kajak- og roklubber, SUP, samt fiskeriorganisationer. By & Havn og kommercielle aktører vil også blive inddraget i processen.

Planen vil blive koordineret med By & Havns strategiarbejde og arbejdet med badning i Københavns Inderhavn, som blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 20. september 2018 i indstillingen 'Tidsplan vedr. badning i Københavns Inderhavn'.

Idekatalog

Planen vil blive suppleret med et idekatalog med eksempler på nye ideer til både aktiviteter og nye faciliteter, som forbedrer adgangen til havnen og brugen af havnen. Det kan fx være nye typer af havnebade, et flydende fortov eller et ”Naturrum” til formidling af havnens biologi.

Tidsplan

  • November-december 2018: Kultur- og Fritidsforvaltningen vil via workshops inddrage lokaludvalg, foreninger og andre brugere af havnen i forhold til ideer til udvikling af havnen.

  • December 2018/ januar 2019: By & Havn forventer, at selskabets nye strategi kan forelægges for By & Havns bestyrelse.

  • Januar 2019: Udkast til Kultur- og Fritidsforvaltningens plan sendes i ekstern høring.

  • Februar 2019: Revision / tilpasning af udkast til plan og idekatalog med potentielle projekter.

  • Februar 2019: Færdig plan til Kultur- og Fritidsudvalget.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen sende brevet (bilag 1) til By & Havn. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil desuden i samarbejde med interne og eksterne parter udarbejde en ny plan for rekreativ udvikling af Københavns Havn.

 

Mette Touborg

                                                                                    /  Mads Kamp Hansen          

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 15. november 2018:

I forhold til indstillingens 1. at-punkt besluttede Kultur- og Fritidsudvalget følgende ændring i skrivelsen til By & Havn:

Skrivelsens 2. afsnit udgår og erstattes med følgende tekst:

"Det er Kultur og Fritidsudvalgets overordnede ønske, at havnen opleves som en nær og aktiv del af københavnernes liv. Udvalget betragter den rekreative anvendelse af havnen på lige fod med anvendelsen af byens parker. Det er en del af byens historie, liv og fremtid. Det er der vi mødes på tværs af sociale skel, tro og udgangspunkt. Derfor ønsker udvalget en nem og lige adgang til havnen som et aktiv til at understøtte byens sammenhængskraft og københavnernes gode liv."

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med denne ændring.

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede indstillingens 2. at-punkt og Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at udvalget i januar 2019 afholder en temadrøftelse om havnen. Først herefter gennemføres en inddragelse af de forskellige eksterne aktører. Tidsplanen ændres som konsekvens heraf.

Til top