Mødedato: 15.05.2025, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status på Kontingentstøtteordningen

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om status på Kontingentstøtteordningen, som giver støtte til kultur- og fritidsaktiviteter for børn og unge 3-17 år fra økonomiske trængte familier. Der er stor efterspørgsel på kontingentstøttemidlerne, og puljen til 1. halvår af 2025 blev tømt ultimo marts. Ordningen åbner for ansøgninger til 2. halvår til august 2025.

Inddelingen i to årlige puljer blev implementeret pr. 1. januar 2025 som et led i de justeringer af retningslinjerne for ordningen, som udvalget vedtog i juni 2024 for at få midlerne til at række længere.

Det er forvaltningens vurdering, at efterspørgslen stadig er større, end hvad der kan imødekommes inden for den nuværende økonomiske ramme på 2,1 mio. kr. om året. Den stigende efterspørgsel skyldes bl.a., at stadigt flere foreninger gør brug af ordningen, at flere børn har behov for støtte, og at mange foreninger har stigende kontingentpriser.

I januar-marts 2025 er der uddelt støtte til 1.078 unikke børn.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. At Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen om status på Kontingentstøtteordningen til efterretning.

Problemstilling

Efterspørgslen på Kontingentstøtteordningen er fortsat stor, og puljen på 2,1 mio. kr. blev tømt allerede i september i både 2023 og 2024. Udvalget vedtog d. 18. juni 2024 en række justeringer af retningslinjerne for at få kontingentstøttemidlerne til at række længere. Justeringerne blev indført pr. 1. august 2024 og omfattede, at 1) det skal noteres i ansøgningen, hvorfor familien har behov for støtten, 2) støtten skal søges ved et aktuelt og konkret behov, og 3) midler skal tilbagebetales, hvis foreninger ikke indsender den årlige opgørelse over anvendelsen af midlerne. Derudover blev puljen fra 1. januar 2025 inddelt i to halvårlige rater. Midlerne for 1. halvår 2025 var alle uddelt ultimo marts, hvilket betyder, at børn og unge fra økonomisk trængte familier først kan få støtte igen efter sommerferien.

Løsning

Det er forvaltningens vurdering, at justeringerne har haft en vis effekt i forhold til at få midlerne til at række længere. Forvaltningen arbejder fortsat med at implementere justeringerne i foreningernes ansøgningspraksis og sikre foreningernes tættere dialog med familierne. Derudover har det vist sig hensigtsmæssigt at inddele puljen i to årlige rater. Det er med til at sikre, at der også er støttemuligheder for de børn, der ønsker at starte i foreningsaktiviteter efter sommerferien.

I januar-marts 2025 er der uddelt støtte til 1.078 unikke børn. Data for 2024 fremgår af bilag 1.

Konsekvenser ved at puljen til 1. halvår er tømt allerede i marts 2025

Mange foreninger, bl.a. de Sociale partnerskaber, har reageret på, at puljen til 1. halvår er tømt, idet Kontingentstøtteordningen er et vigtigt redskab for dem for at kunne lykkes med at inkludere børn og unge i udsatte positioner. Forvaltningen henviser foreningerne til andre mulige støttemuligheder, fx i DGI og Dansk Flygtningehjælp.

Kultur- og Fritidsforvaltningens egne indsatser, FritidsGuiderne og Aktive Børn i Forening, påvirkes også af, at puljen til 1. halvår er tømt. FritidsGuiderne går i dialog med foreningerne om at søge andre puljer, men i nogle tilfælde vil der være børn, der må vente med at blive guidet til en foreningsaktivitet til efter sommerferien, hvor puljen åbner for ansøgninger igen. I forbindelse med foreningsforløbene for ”1. maj-børnene” i KKFO’er i Aktive Børn i Forening kan det også være en udfordring at brobygge børnene direkte ud i foreningerne uden kontingentstøtten. 

Øvrige midler til kontingentstøtte i 2024 og 2025

I 2024 blev puljen på 2,1 mio. kr. tilført yderligere ca. 400.000 kr., som var fordelt således:

  • Ca. 150.000 kr. var ubrugte midler fra 2023, som foreningerne returnerede ved regnskabsaflæggelsen.
  • 70.000 kr. var afsat specifikt til ukrainske børn fra statslig kompensation for Ukraineudgifter via økonomiaftalen mellem regeringen og KL.
  • 76.500 kr. blev tilført fra Socialforvaltningen i september 2024, da kontingentstøtteordningen blev tømt, til støtte til børn med sager i Socialforvaltningen.
  • Folkeoplysningsudvalget besluttede d. 3. december 2024 at afsætte 150.000 kr. til Kontingentstøtteordningen. Det betød, at puljen genåbnede i december, og forvaltningen nåede at uddele ca. 110.000 kr. af disse midler, inden regnskabet for 2024 lukkede.

I 2025 har foreningerne tilbagebetalt ca. 76.000 kr. til puljen i ubrugte midler fra 2024. Derudover er der afsat 100.000 kr. til kontingentstøtte til de ukrainske børn, hvoraf ca. 70.000 kr. er uddelt ved udgangen af marts.

Ny undersøgelse om kontingentstøtteordninger

En ny undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut viser, at 84 kommuner har en fritidspas-/kontingentstøtteordning, og at kommunerne oplever positive effekter af ordningen. Erfaringerne viser, at mange børn og unge gerne vil deltage i fritidsfællesskaber, hvis de får den nødvendige støtte og vejledning. Kommuner, der også tilbyder fritidsvejledning i forbindelse med ordningen – som FritidsGuiderne i Københavns Kommune – er desuden med til at hæve antallet af personer, der modtager støtte.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen åbner for ansøgninger til 2. halvår i Kontingentstøtteordningen igen d. 1. august 2025, hvor 40 % af den samlede pulje er allokeret.

 

Mikkel Boje

                                                          /Jakob Heide Petersen

Til top