Mødedato: 14.11.2019, kl. 15:00
Mødested: Amager Bakke/Copenhill, Vindmøllevej 6, 2300 København S

Forslag til høringssvar til udkast til helhedsplan for De Gamles By

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag til udvalgets høringssvar til helhedsplan for De Gamles By på Nørrebro.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling som høringssvar til Økonomiudvalget til ”Generationernes by – helhedsplan for De Gamles By”

Problemstilling

Borgerrepræsentationen sendte den 8. oktober 2019 ”Generationernes by – helhedsplan for De Gamles By” i offentlig høring inkl. høring i fagudvalgene (bilag 1). Svarfrist for høringen er den 16. december 2019.

Med Budget 2019 blev der afsat en planlægningsbevilling til en 3-sporet skole med idrætshal og produktionskøkken ved Sjællandsgade og et nyt Center for Diabetes ved Møllegade, begge i De Gamles By på Nørrebro. Det blev samtidig besluttet, at der skal udarbejdes en helhedsplan for De Gamles By.

Med helhedsplanen ønskede Borgerrepræsentationen at få belyst, hvordan de nye bebyggelser i De Gamles By kan indpasses i området med fokus på balancen mellem de offentlige grønne arealer og de nye kommunale funktioner.

Løsning

Nørrebro
De Gamles By er beliggende på Indre Nørrebro mellem Tagensvej, Nørre Allé, Møllegade, Guldbergsgade og Sjællandsgade. De Gamles By ligger som en grøn oase med funktioner og institutioner, primært forbeholdt ældre, børn og sundhedsfremmende formål, som Center for Kræft og Sundhed samt dele af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens administration.

Nørrebro er den tættest bebyggede bydel i København. Det er en bydel med få kultur- og fritidsfaciliteter pr. borger. Hvis man ønsker den samme dækningsgrad af faciliteter pr. borger som i andre bydele, så kan det være nødvendigt at tænke alternativt og multifunktionelt i forhold til etablering af kultur- og idrætsfaciliteter i bydelen. Samtidigt er det vigtigt at have for øje, at det er en bydel med mange børn og unge, der har tradition for gerne at ville spille boldspil og svømme. Bydelen har mange projektmagere og frivillige kræfter, der ønsker at sætte kultur- og fritidsprojekter i søen. Der er potentiale i at understøtte disse ved etablering af mindre, understøttende faciliteter.

I samme område på Nørrebro er Kultur- og Fritidsforvaltningen i dialog med Københavns Universitet, Institut for Idræt og ernæring, om udvikling og brug af instituttets faciliteter til gavn for det københavnske idrætsliv.

Helhedsplanens vision
Helhedsplanens vision for De Gamles By er at skabe Generationernes By, som kan samle området på tværs af alder, aktiviteter og delområder. Det er samtidig ønsket at styrke De Gamles By som et særegent natur- og kulturmiljø med mange interne forskelligheder og oplevelser, der kan samle brugere og beboere på tværs af funktioner.

Helhedsplanen angiver, på et overordnet niveau, anbefalinger og principper for, hvilke muligheder der er for at udvikle De Gamles By. Helhedsplanen er udarbejdet forud for en ny lokalplan. Principperne i helhedsplanen vil være udgangspunktet for lokalplanen.

Helhedsplanen forventes godkendt i Borgerrepræsentationen primo 2020. Det forventes, at forslag til lokalplan forelægges politisk ultimo 2020/primo 2021.

Skole og idrætshal
Den nye skole med tilhørende idrætshal skal ligge på Sjællandsgade, hvor dele af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens administration i dag holder til. I helhedsplanen indgår en anbefaling om, at idrætshallen placeres centralt i forhold til ankomst fra Sjællandsgade og tilgængeligt i forhold til brugere. Der er også forslag om, at placeringen tilgodeser en synergi mellem sportsarealerne inde og ude. Forslaget til placeringen af idrætshallen er i tråd med fritidsbrugernes ønske om, at idrætshallen er let at tilgå og kan give liv til området efter skoletid. Det er afgørende, at der etableres en nem adgang til idrætshallen for fritidsbrugerne.

Med helhedsplanen er der forslag om at indrette skolegården, så den inviterer til leg og bevægelse i det grønne og kan benyttes af skolens elever om dagen og af fritidsbrugerne efter skoletid. Dette kan understøtte den stigende lyst til at være aktiv udendørs. Blandt fritidsbrugerne er der stor interesse for placering af kultur- og fritidsfaciliteter på skolens tag i form af fx en kunstgræsbane.

Der er nedsat en følgegruppe for idrætshallen med repræsentanter fra idrætsforeninger på Nørrebro, DGI samt Idrætsforum København. Der arbejdes med en klassisk idrætshal med en 20x40 m2 spilleflade. Den nærmere indretning af idrætshallen udvikles i dialog med følgegruppen for idrætshallen. Børne- og Ungegruppen i Nørrebro Lokaludvalg har tilkendegivet, at der mangler aktiviteter og faciliteter til små børn. Det undersøges derfor samtidig, om det er muligt at tilgodese bløde bevægelsesformer og idræt fokuseret på 0-6 årige i idrætshallen eller bevægelsessalen på skolen.

En anlægsbevilling til skole og idrætshal vil indgå i forhandlingerne om Budget 2021. Skole og idrætshal forventes at åbne i sommeren 2025.

Center for Diabetes
I helhedsplanen anbefales det, at udearealerne omkring Center for Diabetes indbyder til en sund og aktiv livsstil. Udearealerne kan fx indrettes med mulighed for madlavning, dyrkning af grønt samt træningsfaciliteter. Kultur- og Fritidsforvaltningen deltager gerne i arbejdet med udviklingen af udearealerne, herunder med at indhente viden og erfaring med udendørsarealer fra foreningslivet.

Kultur og fritid i helhedsplanen
Helhedsplanen rummer nye tiltag og aktiviteter i De Gamles By, der understøtter fællesskaber og inkluderende oplevelser, der går på tværs af generationer. Centralt er muligheden for at mødes, fx om fælles interesser, spisning, træning eller mere uforpligtende møder i hverdagen. Dette understøtter visionen i Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2016-2019 om at skabe faciliteter, der understøtter foreningslivet som arnested for fællesskab og ansvar. Samtidig understøtter det også Kultur- og Fritidspolitikkens indsatsområde 'Det hele barneliv' ved udvikling af faciliteter, der kan styrke børns bevægelsesglæde, kreativitet, almene dannelse og læringsparathed gennem lystbetonede aktiviteter og læringsmiljøer uden for klasselokalet, f.eks. i byens parker og grønne områder.

Helhedsplanen er udviklet med visionen om at skabe møder på tværs af generationer og en mangfoldig brug af områdets faciliteter, både indendørs og udendørs. Dette er i tråd med Kultur- og Fritidspolitikken, som har fokus på, at flest mulige får gavn af nye faciliteter, og at der i udnyttelsen tænkes på tværs af brugergrupper. Hvis man ønsker at realisere intentionerne om fællesskaber og møder på tværs af alder i De Gamles By, så anbefales det, at der afsættes ressourcer til at igangsætte og understøtte aktiviteter i de nye faciliteter i De Gamles By.

Der er ikke afsat midler til realiseringen af helhedsplanen udover planlægning af skole, idrætshal og Center for diabetes. Hvis anbefalingerne i helhedsplanen skal realiseres, skal der findes finansiering ved fremtidige budgetforhandlinger.

I det videre arbejde med udviklingen af De Gamles By vil Kultur- og Fritidsforvaltningen gerne inddrages for at sikre, at området udvikles, så det kan understøtte kultur- og fritidslivet på Nørrebro.

Inddragelse
Økonomiforvaltningen har nedsat en referencegruppen for helhedsplanen bestående af repræsentanter fra Nørrebro Lokaludvalg samt lokale beboere og aktører, som har været inddraget i udviklingen af helhedsplanen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender høringssvaret, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen sende svaret til Økonomiforvaltningen.

 

Mette Touborg

                                                          /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 14. november 2019:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen, idet udvalget lagde vægt på at alle elementer i helhedsplanen gennemføres.

Til top