Mødedato: 14.11.2019, kl. 15:00
Mødested: Amager Bakke/Copenhill, Vindmøllevej 6, 2300 København S

Høringssvar: Forebyggelse af affald ved minimering af engangsplast ved arrangementer

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til et høringssvar til forebyggelse af affald ved minimering af engangsplast ved arrangementer.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender nærværende indstilling som udvalgets høringssvar til Teknik- og Miljøudvalget om forebyggelse af affald ved minimering af engangsplast ved arrangementer.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har den 19. september 2019 godkendt en indstilling om forebyggelse af affald ved minimering af engangsplast ved arrangementer.

Idet Borgerrepræsentationen imidlertid samtidig godkendte et procedureforslag om, at indstillingen skulle sendes tilbage til forvaltningen med henblik på høring af Kultur- og Fritidsudvalget, før sagen igen forelægges Teknik- og Miljøudvalget, må Kultur- og Fritidsforvaltningen lægge til grund, at Borgerrepræsentationens beslutning er taget med forbehold for Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar i sagen.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har den 13. september 2019 afholdt en workshop med festival- og eventarrangører, hvor bl.a. forebyggelse af affald ved minimering af engangsplast til drikkevarer ved arrangementer indgik som tema. Ved workshoppen deltog et stort antal modtagere af tilskud fra Kultur- og Fritidsudvalgets festivalpulje. Deltagerne var enige i forslagets målsætning om at minimere affald, men pegede også på en række udfordringer, som de gerne vil arbejde på at få løst i samarbejde med både leverandører og Københavns Kommune. Det blev særligt fremhævet, at de tilgængelige systemer for genbrugskopper kun har begrænset effekt, samt at mange deltagere til åbne arrangementer på pladser og veje medbringer egne kopper, glas, poser og anden engangsplast. Ifølge arrangørerne er der desuden udfordringer med pantsystemer, da brugerne ofte ikke leverer emballage med pant retur.

EU vedtog i maj 2019 et direktiv om forbud mod anvendelse af visse typer engangsplast. Direktivet træder i kraft fra 2021.

Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at da arbejdet med indstillingen til Borgerrepræsentationen om plastbægre blev påbegyndt i 2018, vidste forvaltningen ikke, at der var et EU-direktiv om forbud mod plast på vej. Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser endvidere, at direktivet forbyder en række engangsplastprodukter fra 2021 herunder bl.a. bestik og tallerkner. Forbuddet omfatter imidlertid ikke drikkebægre af plast, hvilket skyldes, at det i nogle tilfælde er svært at finde alternativer til engangsplastbægre til fx løbsarrangementer. Derfor er forebyggelse af drikkebægre af plast ikke nævnt i direktivet, og medlemslandene skal selv sørge for affaldsforebyggende tiltag for bl.a. drikkebægre. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at indstillingen om minimering af engangsplast ligger i tråd med direktivet og understøtter forebyggelsen i København.

På den baggrund anbefaler Kultur- og Fritidsforvaltningen at

1. Der sættes en minimumsgrænse i 2020 for implementering af kravet om forbud mod arrangørernes brug af engangsplast til drikkevarer, således at events og festivaler, der modtager mindre end 500.000 kr. i årlig støtte, ikke omfattes.

2. For arrangører, der modtager 500.000 kr. og derover, skal Teknik- og Miljøforvaltningen i dialog med Kultur- og Fritidsforvaltningen og aktørerne udarbejde en vejledning, der skal sikre minimering af engangsplast til drikkevarer, som udleveres i forbindelse med arrangementstilladelsen.

3. Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen i dialog med aktørerne udarbejder en konkret handlingsplan med forslag til mulige fælles initiativer f.eks. grejbank, vaskeanlæg og andre økonomisk realiserbare genbrugsløsninger for alle arrangementer i København inden udgangen af 2020.

4. De økonomiske konsekvenser for arrangørerne belyses, og resultatet forelægges udvalgene primo 2021.

Kultur- og Fritidsforvaltningen forudsætter, at Teknik- og Miljøforvaltningen har den nødvendige hjemmel i vejloven til at indføre reglerne.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Forslaget forudsætter dog, at der fra og med 2020 stilles krav til event- og festivalarrangører om at efterleve de nye krav om minimering af engangsplast ved nye bevillinger. Dette kan have økonomisk betydning for ansøgerne.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, fremsendes høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

 

Mette Touborg

                                                 /Mads Kamp Hansen

                                            

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 14. november 2019:

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

Et flertal (Simon Strange, Jonas Bjørn Jensen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Maria Frej, Flemming Steen Munch og Christopher Røhl Andersen) stemte for indstillingen.

Et mindretal (Karina Bergmann) stemte imod.

Indstillingen blev dermed godkendt.

Til top