Mødedato: 14.10.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Brugsaftale for Bellahøj 21st Barking

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til brugsaftale for areal til Bellahøj 21st Barking Gruppe i perioden 2021-2031.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender brugsaftale for areal til Bellahøj 21st Barking Gruppe i perioden 2021-2031, jf. bilag 1.

Problemstilling

I overførselssagen 2014-2015 blev der afsat 2,1 mio. kr. til køb af Brønshøjvej 29 også kaldet Vandtårnsgrunden. Købet skete med henblik på at stille en andel af grunden til rådighed for spejdergruppen Bellahøj 21st Barking Gruppe, der ville opføre spejderhus på arealet finansieret af fondsmidler og kommunale tilskud. Efterfølgende er der ad flere omgange afsat yderligere 6,8 mio. kr. af kommunale midler til spejderhuset.

Spejderhuset er nu opført. Forud for ibrugtagning skal Kultur- og Fritidsforvaltningen indgå en brugsaftale med spejdergruppen for det areal, hvorpå huset er opført. Kultur- og Fritidsudvalget forelægges brugsaftalen til godkendelse.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har i samarbejde med Intern Revision og Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) etableret en tværgående taskforce, der har haft til opgave at opdatere forvaltningens tilskudsaftaler, så de lever op til Københavns Kommunes forretningscirkulære for ydelse af tilskud og den huslejemodel, som Borgerrepræsentationen har vedtaget.

Aftaleforholdene for Bellahøj 21st Barking Gruppe har været blandt de aftaler, der skulle opdateres, da spejderne midlertidigt har haft til huse i Rytterskolen, Brønshøjvej 1. Aftalen om spejdernes adgang til Rytterskolen erstattes af brugsaftalen for det areal, hvorpå spejderne har opført spejderhuset.

Spejdergruppen ønsker uopsigelighed, og er derfor ikke enige i opsigelsesfrister og varighed i den foreslåede brugsaftale.

Løsning

Brugsaftale for areal

Spejdergruppen Bellahøj 21st Barking Gruppe har opført et spejderhus på Brønshøjvej 29, også kaldet Vandtårnsgrunden. Grunden ejes af Københavns Kommune, og da spejderne er en folkeoplysende forening, skal det areal, hvorpå spejderhuset er opført, stilles vederlagsfrit til rådighed for spejderne via en brugsaftale for arealet. Det fremgår af kommunens tilsagn om indgåelse af brugsaftale, at Bellahøj 21st Barking Gruppe vil få en brugsaftale på samme vilkår som andre foreninger, der har eget hus på kommunalt areal.

Spejderhuset har kostet 21,4 mio. kr. at opføre og er finansieret via fondsbevillinger samt et tilskud på i alt 8,9 mio. kr. fra Københavns Kommune. Ejendommen ejes af Bellahøj 21st Barking Gruppe, men såfremt foreningen opgiver sit virke, vil ejendommen overgå til Københavns Kommune.

I forbindelse med Lokale og Anlægsfondens bevilling har fonden betinget sig, at der indgås en brugsaftale på minimum 10 år mellem Københavns Kommune og Bellahøj 21st Barking Gruppe. Brugsaftalen for arealet vil derfor have en gyldighed på 10 år, hvorefter en forlængelse af aftalen skal forelægges til godkendelse i Kultur- og Fritidsudvalget. Eftersom aftalen dermed indgås for mere end tre år, skal aftalen tillige godkendes af det kommunale tilsyn (Ankestyrelsen).

Brugsaftalen vedrører alene det areal, hvorpå spejderhuset er opført samt gårdarealet mellem bygningerne.

På grunden Brønshøjvej 29 findes desuden Brønshøj Vandtårn, der er fredet, og som kommunen i forbindelse med købet af grunden forpligtigede sig til at vedligeholde. Vandtårnet samt den andel af grunden, der ikke anvendes af spejderne, driftes af Kultur- og Fritidsforvaltningen og anvendes til kulturaktiviteter. I forbindelse med beslutning om køb af grunden blev der afsat varige driftsmidler på 330 t. kr. årligt.

I forbindelse med byggeriet af spejderhuset har spejderne opført en udendørs naturopholdsplads, ”Cirkelrummet”, på grunden. Spejderne har ligeledes opført adgangsveje og parkeringspladser, som skal deles af brugerne i spejderhuset og Vandtårnet. Kultur- og Fritidsforvaltningen varetager drift og vedligehold af Cirkelrummet samt adgangsveje og parkering.

Det er aftalt i forbindelse med byggeriet af spejderhuset, at spejderhuset skal opføres med henblik på fælles anvendelse af toiletfaciliteter ved kulturaktiviteter mm. i Brønshøj Vandtårn. Vilkår for forvaltningens brug af faciliteterne aftales mellem Bellahøj 21st Barking Gruppe og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Bellahøj 21st Barking Gruppe er enig i aftaleudkastet, bortset fra aftalens varighed og opsigelsesvarsel, jf. punkt 6 i brugsaftalen (bilag 1). Bellahøj 21st Barking Gruppe ønsker 30 års uopsigelighed i aftalen samt automatisk aftaleforlængelse herefter.

Forvaltningen vurderer, at der ikke er forhold omkring Bellahøj 21st Barking Gruppe, der giver anledning til at fravige de vilkår, der gælder for lignende foreninger, herunder de fem brugsaftaler, som blev godkendt på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 30. september 2021.

Forvaltningen bemærker, at fravigelse fra aftalens punkter om varighed og opsigelsesvarsel forudsætter godkendelse i Økonomiudvalget, Borgerrepræsentationen og i Ankestyrelsen.

Økonomi

Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser for forvaltningen. Budget til basisleje for arealet samt driftsbudget er allerede afsat i forbindelse med købet af grunden. Budgettet er placeret i Kultur N.

Der føres et samlet regnskab for økonomiske konsekvenser i og mellem forvaltninger, som opgøres endeligt, når alle aftaler til ændring er godkendt. Kultur- og Fritidsudvalget vil få forelagt en indstilling om de samlede økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen indgå brugsaftalen med Bellahøj 21st Barking Gruppe under forudsætning af senere godkendelse i Ankestyrelsen.

Mette Touborg

                             / Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 14. oktober 2021:

Følgende repræsentanter for spejderforeningen havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen:

  • Steffen Ernst
  • Amanda Møller Hansen
  • Advokat Klaus Jensen

Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om, på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, at udarbejde en revideret indstilling i sagen. Samtlige medlemmer godkendte, at denne reviderede indstilling afgøres ved skriftlig votering blandt udvalgets medlemmer.  

Til top