Mødedato: 13.12.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Etablering af faciliteter til padel

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til det videre arbejde med at udvikle padel i København.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med en proces for at etablere kommunalt støttede faciliteter til padel
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiger Kultur- og Fritidsforvaltningen til at indgå aftale med Sundby Tennis om etablering af to padelbaner ved det eksisterende tennisanlæg i Sundby Idrætspark
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget tager til efterretning, at en tilskudsmodel baseres på finansiering fra Pulje til nye idrætsskabende aktiviteter

Problemstilling

Padel er en sportsgren i hastig vækst i København, nationalt og i vores nabolande. Foreninger og private aktører henvender sig løbende til Kultur- og Fritidsforvaltningen med ønske om at etablere padelbaner.

I dag er padel primært en selvorganiseret sport i København, baseret på kommercielle aktørers udlejning af baner.

De københavnske tennisklubber har tilkendegivet interesse i at etablere padelbaner som et supplement til tennis og for at nå en bredere målgruppe. Nogle foreninger kan selv finansiere etablering af nye baner, mens andre ønsker kommunal støtte. Sundby Tennisklub har fremsendt en ansøgning om selv at etablere og finansiere to padelbaner ved det eksisterende tennisanlæg i Sundby Idrætspark.

For at kommunen kan støtte etablering af flere padelbaner i København er der behov for klare retningslinjer for udlejning.

Løsning

På landsplan er padel en sport i vækst både i foreningsregi men særligt blandt selvorganiserede. En af hovedårsagerne er, at man har gode muligheder for at spille sammen på tværs af evner, alder og mobilitet. Padel er betydeligt lettere og mindre fysisk krævende at spille end f.eks. ”klassisk tennis”.

Der er i dag fire kommunale padelbaner i København, alle i Grøndal MultiCenter (GMC). Det var nogen af de første, der blev etableret i Danmark, og de er tilnærmelsesvis fuldt booket i primetime. Derudover er der pt. 45 baner etableret på kommercielle vilkår i København (se kortoversigt, bilag 1).

På landsbasis har der været en eksplosiv vækst fra 99 baner i 2019 til 503 padelbaner i oktober 2021 jf. oplysninger fra Dansk Padelforbund.

I budget 2022 er der afsat 10 mio. kr. i en pulje til ”Idrætsskabende initiativer” bl.a. motiveret af ønsket om at etablere padelbaner. Kultur- og Fritidsudvalget fastsætter udmøntningskriterier for puljen, men udgangspunktet for denne indstilling er, at en del af midlerne anvendes til at etablere padelbaner.

Flere kommunale baner kan understøtte mere foreningsbaseret padel, og vil herved kunne trække nye målgrupper til sporten.

For at fremme en afbalanceret udbygning af kapaciteten i København anbefales det, at der både åbnes for at foreninger kan søge om tilskud, samt at forvaltningen parallelt afsøger interessen for nye baner over hele byen og forelægger en samlet indstilling. Forvaltningen vil i den sammenhæng både kontakte tennisklubber og kommunale idrætsanlæg, som f.eks. GMC og Hafnia Hallen, der tilgodeser mindre og nystartede foreninger uden egne faciliteter og i begrænset omfang selvorganiserede aktiviteter.

Padel i foreninger
I Kultur- og Fritidsforvaltningens analyse af tennissporten i København, forelagt Kultur- og Fritidsudvalget den 26. februar 2020, var et af løsningsforslagene på sportens kapacitetsudfordringer, som tennisklubberne selv italesatte, at etablere indendørs padelbaner. I fornyet dialog med klubberne om udvikling af padel, er tilbagemeldingen, at både udendørs- og indendørsbaner vil give klubberne et kapacitetsløft samt mulighed for at tiltrække flere medlemmer. De københavnske tennisklubber ønsker primært at tilbyde padel til egne medlemmer, men også gerne muligheder for at udleje ledig kapacitet.

Sundby Tennis søger aktuelt en ejerfuldmagt for at kunne få byggetilladelse til at etablere to baner i Sundby Idrætspark. På denne baggrund indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen, at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiger forvaltningen til at indgå aftale med Sundby Tennis om etablering af to padelbaner ved det eksisterende tennisanlæg i Sundby Idrætspark.

KFUM Tennis i Emdrup ønsker ligeledes at etablere to baner i Emdrup Idrætspark, og afsøger pt. muligheder for placering.

Finansiering og drift af padelbaner

Etablering af en udendørs padelbane koster 450-500 t.kr. plus ca. 10 t.kr. årligt i drift med en forventet levetid på 25 år afhængig af brugen.

Der findes eksempler fra andre kommuner, hvor foreninger selv finansierer en stor del af etableringsomkostningerne, da padel er et attraktivt tilbud for at tiltrække nye medlemmer. Man kan herved få flere faciliteter for de afsatte anlægsmidler. I Viborg kommune er der for eksempel givet 30% i støtte til foreninger, der har etableret padelbaner, svarende til 150 t.kr. pr. bane.

Foreninger kan således finansiere en del af udgifterne via øgede kontingentindtægter og bidrag fra medlemmer. I det omfang der kan aftales en model for udlejning til selvorganiserede, der kan give en bedre udnyttelse af banerne, vil det være endnu mere attraktivt både for kommune og foreninger.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen kortlægger, hvor der ønskes og med fordel kan etableres padelbaner på kommunal grund i dialog med tennisklubber og større kommunale idrætsanlæg. På den baggrund fremlægges en samlet indstilling for udbygning af padelbaner i Københavns Kommune, helt eller delvist finansieret af puljemidler sammen med en afklaring på udlejningsproblematikken.

 

Mette Touborg/

 

                                                          Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2021:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top