Mødedato: 13.12.2001, kl. 15:00

Vanløse Arena

Vanløse Arena

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 13. december 2001

 

13. Vanløse Arena

(KFU 476/2001)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at ansøgningen fra Vanløse IF ikke imødekommes.

 

RESUME

Vanløse IF har fremsendt en projektbeskrivelse vedrørende etablering af Vanløse Arena. Vanløse IF ønsker en bekræftende principbeslutning vedrørende projektet.

Projektet indebærer nedrivning af Vanløse Idrætspark og opførelse af Vanløse Arena. Arenaen omfatter bl.a. stadiontribuner med 7.500 siddepladser, klublokaler, offentlige lokaler, butiksareal og kontorer. Anlægsudgifterne anslås til ca. 160 mill. kr.

Begrundelsen for at opføre et nyt stadion er ifølge initiativtagerne, at man derved kan tiltrække idræts- og kulturarrangementer til Arenaen, samt at de forbedrede forhold til træning og kampafvikling vil medføre avancement for klubbens hold.

Anlægsfinansieringen afholdes alene af investor. En forudsætning for anlægsbudgettet er, at investorerne overtager grunden gratis samt, at Københavns Kommune stiller en årlig driftsgaranti på 7,8 mill. kr. i 20 år mod dispositionsretten til 2.600 m2 omfattende klublokaler og omklædningsfaciliteter, kælderlokaler samt lokaler til offentlige formål. Sammenlignet med kommunens nuværende driftsudgifter til Vanløse Idrætspark på 2,1 mill. kr. vil opførelsen af Vanløse Arena give en nettostigning i driftsudgifterne på 5,7 mill. kr.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at stigningen i driftsudgifterne ikke står mål med forøgelsen af aktivitetsmulighederne. Antallet af boldbaner mindskes i forhold til det nuværende niveau, og Københavns Kommune mister delvist råderetten over stadionbanen, idet denne overdrages til den nye ejer. Tilskuerkapaciteten holdes stort set konstant. Derudover forøges kvadratmeterantallet til klublokaler, omklædningsrum, kælder og lokaler til offentlige formål fra 1.150 m2 til 2.600 m2.

Vanløse IF spiller p.t. i Danmarksserien, og har i de senere år kun haft op til 300 tilskuere. Forvaltningen vurderer derfor, at Vanløse Arena ud fra en publikumsmæssig betragtning ikke opfylder et konkret behov.

Behovet for en arena til afholdelse af diverse idræts- og kulturarrangementer er ikke nærmere belyst i projektbeskrivelsen.

I Kommuneplanen er området omkring Vanløse Idrætspark udlagt som et O1-område. O1-områder anvendes til parker, herunder forlystelsesparker, legepladser, kirkegårde og andre grønne anlæg, sportsanlæg, kolonihaver m.v. Det tillades ikke, at der opføres butikker og kontorer i området. Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at en eventuel etablering af Vanløse Arena vil have negative miljømæssige konsekvenser for de omkringboende.

I projektbeskrivelsen fastholdes den nuværende parkeringskapacitet, hvilket vurderes som problematisk, idet opførelsen af butikker, kontorer samt øgede aktiviteter vil medføre større behov for parkeringsmuligheder.

Kultur- og Fritidsforvaltningens indstiller, at Vanløse IF's ansøgning ikke imødekommes.

 

SAGSBESKRIVELSE

Vanløse IF har fremsendt vedlagte projektbeskrivelse vedrørende etableringen af Vanløse Arena (jf. bilag 1 og 2). Vanløse IF ansøger Kultur- og Fritidsudvalget om, at der gives en bekræftende principbeslutning vedrørende projektet.

Baggrund

Vanløse IF

Vanløse IF, som er den primære bruger af Vanløse Idrætspark, har i mange år ønsket en renovering af Vanløse Idrætspark. Vanløse IF blev stiftet i 1921, og har på medlemssiden udviklet sig til en af de største fodboldklubber i København. Klubben havde pr. 1. oktober 2001 804 medlemmer, hvoraf 205 er seniorspillere, mens 441 er ungdomsspillere. Ungdomsspillerne fordeler sig med 368 børn mellem 0 og 14 år, mens 73 er mellem 15 og 18 år. De resterende medlemmer er enten aktive inden for klubbens volleyball-afdeling eller passive medlemmer.

Klubbens herrehold spiller i øjeblikket i Danmarksserien. På damesiden arbejdes der på at etablere en aftale med Frederiksberg Boldklub om sammenslutning af de to klubbers bedste damehold på senior- og juniorsiden. Overbygningen vil få navnet Boldklubben Frederiksberg Vanløse København (FVK). FVK's dameseniorhold vil overtage Frederiksberg Boldklubs plads i landets bedste række: Elitedivisionen. FVK's damejuniorhold vil placere sig i DM-rækken, som er landets bedste. Vanløse IF forventer på den baggrund at blive optaget i et eliteprojekt for kvinder støttet af DBU/Team Danmark. For at deltage i dette projekt stilles der krav til træningsfaciliteter om vinteren i form af en kunstofbane. Dette krav opfylder Vanløse IF ikke på nuværende tidspunkt, men en kunstofbane er inkluderet i projektet vedrørende Vanløse Arena.

Bestyrelserne i de to klubber har godkendt overbygningsprojektet. Det er nu op til klubbernes generalforsamlinger, at træffe den endelige beslutning.

For såvel herre- som damesiden gælder det, at de begge er drevet på amatørbasis.

Aktuelle renoveringsbehov

KI har i en tilstandsrapport fra COWI fra 2000 undersøgt renoveringsbehovet for Vanløse Idrætspark (jf. bilag 3). COWI påpeger behov for, at fodboldtribunen inden for en kort årrække renoveres for et beløb svarende til 14 mill. kr. Heri indgår en betonrenovering af tribunen til anslået 4,75 mill. kr.

Renoveringsbehovet er også behandlet i Idrætspolitisk Redegørelse fra 2001. Heri er renoveringen placeret på facilitetslisten, og det anbefales, at renoveringen sammenkædes med ønsket om flere haller i lokalmiljøerne. Derfor er renoveringsprojektet udarbejdet således, at der ved samme lejlighed etableres en idrætshal ved Vanløse Idrætspark. De samlede omkostninger til renovering og etablering af en idrætshal forventes at udgøre 32 mill. kr.

Beskrivelse af projektet.

Vanløse IF har udarbejdet et projektforslag for etablering af Vanløse Arena. Projektbeskrivelsen er siden blevet revideret. Den reviderede udgave er vedlagt som bilag. Projektet bør ifølge klubben erstatte den foreslåede betonrenovering. Vanløse Idrætssamvirke støtter projektet (jf. bilag 4).

Projektet vil omfatte en nedrivning af det eksisterende Vanløse Idrætspark og opførelse af Vanløse Arena. Arenaen vil omfatte:

  • 5.525 m2 stadion med 7.500 siddepladser samt lager og teknik
  • 1.207 m2 butiksareal
  • 3.120 m2 kontor
  • 1.750 m2 motion inklusiv kælderen
  • 295 m2 klublokaler
  • 625 m2 omklædningsrum til fodbold i kælderen
  • 680 m2 offentlige lokaler, herunder lokaler til den eksisterende idrætsfritidsklub
  • 1.000 m2 kælderafsnit
  • Nuværende græstræningsbane samt grusbane erstattes af én kunststofbane
  • Det nuværende multianlæg flyttes til andet sted på anlægget eksempelvis hjørnet af Klitmøllervej og Tyborøn Alle. Ifølge projektbeskrivelsen vil denne flytning løse de støjproblemer, der er i forbindelse med anlæggets nuværende placering.

Brugerne af det nuværende Vanløse Idrætspark er indtænkt i projekt, således at der gives plads til såvel Vanløse IF og fodboldklubben Damsø. Den eksisterende idrætsfritidsklub med 35 pladser, som pt. har til huse i Vanløse Idrætspark, indgår ligeledes i projektet. Derudover lægges der op til, at de nye lokaler i Vanløse Arena skal tiltrække andre idrætsforeninger i området.

Tilskuerkapacitet

På nuværende tidspunkt er tilskuerkapaciteten i Vanløse Idrætspark 3.600 siddepladser og 3.600 ståpladser. Vanløse Arena udvider siddepladskapaciteten fra 3.600 til 7.500, mens ståpladserne fjernes. Begrundelsen for udvidelsen af siddepladskapaciteten er ifølge initiativtagerne, at Vanløse Arena derved bliver et mere attraktivt sted til afholdelse af diverse idræts, -kultur- og messearrangementer i sommerhalvåret. Som eksempel på et sådant arrangement henvises der i projektbeskrivelsen blandt andet til afholdelse af "landskampen" mellem Grønland og Tibet, der samlede ca. 5.000 tilskuere.

Derudover forventer Vanløse IF, at de forbedrede forhold til træning og kampafvikling vil medføre avancement for klubbens bedste herrehold, så der med tiden vil være brug for større og mere moderne tilskuerfaciliteter.

Parkerings- og miljøforhold

Det er anført i projektmaterialet, at parkeringskapaciteten fastholdes på nuværende niveau. Det foreslås dog i projektbeskrivelsen, at mulighederne for et underjordisk parkeringsanlæg undersøges. Anlægsudgifterne til oprettelse af et sådant anlæg behandles imidlertid ikke i projektbeskrivelsen og er derfor ikke medregnet i budgettet.

Initiativtagerne peger på, at gode offentlige transportmuligheder til og fra Vanløse Arena vil medvirke til at løse parkeringsproblemerne. De gode transportmuligheder er dog betinget af, at eksisterende HT-buslinier med endestation på Jydeholmen forlænges, så endestationen i fremtiden bliver Vanløse Arena, samt at Vanløse Byvej ensrettes mod Ålekistevej. Ud over disse tiltag peges der i projektbeskrivelsen på, at der på nuværende tidspunkt er to S-togsstationer i gåafstand, samt at der med etableringen af Københavns Metro åbnes en metrostation, som ligeledes placeres i gåafstand til Vanløse Arena.

Det fremgår af projektbeskrivelsen, at der under projektering og byggeri vil blive taget videst muligt hensyn til kvarteret omkring arenaen, som fortrinsvis består af parcelhusbyggeri. Den side af byggeriet, som har front mod villaområderne, vil således ikke overgå 2. sals højde.

Derudover foreslås forskellige trafikale tiltag, så naboerne kun i mindre grad vil føle sig generet af øget biltrafik.

Butikker og kontorer

Udover idrætsfaciliteterne vil der i forbindelse med projektet blive opført kontorer og butikker. Erhvervsdelen vil ifølge projektbeskrivelsen tilføre Vanløse arbejdspladser samt generere skatter og afgifter til stat og kommune. Samtidig bidrager erhvervsdelen til en sammenhængende økonomi i forhold til det samlede projekt.

Fremtidige udviklingsmuligheder

Der lægges i projektbeskrivelsen op til en række mulige udviklingsmuligheder. Det foreslås blandt andet, at stadionbanen om vinteren omdannes til skøjtebane, og at der på anlægget opføres faciliteter til beachvolley, petanque, cykelcross, skateboard og klatremur på tribunemuren. Ligeledes foreslås det i det reviderede projektforslag, at der opføres et skydetag, så Arenaen om vinteren kan omdannes til en indendørs "hal". Derved skulle man angiveligt kunne forøge brugen af Vanløse Arena i vinterperioden til koncerter, sportsarrangementer mv.

Ovenstående forslag er ikke medregnet i budgettet for Vanløse Arena og skal udelukkende betragtes som fremtidige udviklingsmuligheder.

Økonomien bag projektet

Anlægsudgifter

Etableringen af Vanløse Arena anslås at udgøre ca. 160 mill. kr. Anlægsfinansieringen afholdes alene af investor. Investorerne og deres bonitet er kendt af Vanløse IF, men klubben vil først afsløre navnene på disse ved en positiv principbeslutning fra Københavns Kommune. Der henvises endvidere til projektbeskrivelsens reviderede budget.

En forudsætning for anlægsbudgettet er, at investorerne overtager grunden inklusiv stadion m.m. gratis.

Driftsudgifter

De samlede årlige driftsudgifter udgør i henhold til projektbeskrivelsen 14,1 mill. kr. Der er heri indregnet, at Københavns Kommune stiller en årlig driftsgaranti på 7,8 mill. kr. i 20 år mod dispositionsretten til 2.600 m2 omfattende klublokaler og omklædningsfaciliteter, kælderlokaler samt lokaler til offentlige formål. Med offentlige lokaler menes alt, som ikke er benævnt butik, kontor og motion.

For så vidt angår erhvervslokaler (butikker, kontorer og motion) garanterer investor for udlejningen af disse.

Sammenlignet med de nuværende driftsudgifter til Vanløse Idrætspark på 2,1 mill. kr. vil opførelsen af Vanløse Arena give en nettostigning i driftsudgifterne på 5,7 mill. kr.

Det vedlagte driftsbudget er alene baseret på indtægter fra allerede eksisterende brugere af Vanløse Idrætspark. Ved en forøgelse af lejeindtægterne, vil driftsudgifterne blive mindre.

Ejerforhold

Vanløse Arena ejes alene af investor. Et nyoprettet driftsselskab driver anlægget. Der lægges op til, at der gives medejerskab til Vanløse IF og Københavns Kommune. Ifølge projektbeskrivelsen skal driftsselskabet optimere indtjeningen på selve anlægget til fælles glæde for investor, Vanløse IF og Københavns Kommune.

Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har været i dialog med KI og Bygge- og Teknikforvaltningen med hensyn til en vurdering af projektbeskrivelsen (jf. bilag 5). Med udgangspunkt i denne dialog, har Kultur- og Fritidsforvaltningen følgende bemærkninger:

Faciliteten

Ud over et fodboldstadion omfatter Vanløse Idrætspark på nuværende tidspunkt, en grusbane, en græsfodboldbane, omklædningsfaciliteter og klublokaler. På idrætsparkens tidligere parkeringsplads er der desuden anlagt et multianlæg med skaterhockey, streetbasket og streetfodbold.

Denne facilitetsmængde ændres ved etablering af Vanløse Arena. Tilskuerkapaciteten holdes stort set konstant, men der sker dog en udvidelse af siddepladskapaciteten fra 3.600 til 7.500. Derudover forøges kvadratmeterantallet til klublokaler, omklædning, kælder og lokaler til offentlige formål fra 1.150 m2 til 2.600 m2.

Antallet af boldbaner mindskes i forhold til det nuværende niveau. De eksisterende grus- og græsbaner erstattes af én kunststofbane. For så vidt angår stadionbanen, så har KI p.t. fuld råderet over faciliteten. Det vil sige, at det i dag er KI, der står for fordelingen af brugen af stadion. I projektbeskrivelsen lægges der op til, at den nye ejer får råderetten over stadionbanen. Det betyder f.eks., at det står ejeren af Vanløse Arena frit for at udleje banen til afholdelse af koncerter eller idrætsarrangementer. Der lægges op til, at stadionbanen kan anvendes af Københavns Kommune på udvalgte dage om året efter aftale. Københavns Kommune/KI mister dermed delvis råderetten til denne facilitet.

Multianlægget forbliver uændret, men flyttes til en anden placering.

Som det fremgår af projektmaterialet, vil opførelsen af Vanløse Arena medføre en nettostigning i driftsudgifterne for Københavns Kommune på 5,7 mill. kr. Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer i lighed med KI, at denne stigning ikke står mål med forøgelsen af aktivitetsmulighederne for idrætten.

Ud fra den betragtning, at Vanløse IF spiller i Danmarksserien og inden for de senere år kun har haft op til 300 tilskuere til klubbens hjemmekampe, er det forvaltningens vurdering, at Vanløse Arena ud fra en publikumsmæssig betragtning ikke opfylder et konkret behov, der berettiger en så radikal ændring af tilskuerforholdene. Det er ligeledes forvaltningens vurdering, at havde der være tale om en klub som FREM, B 93 eller Fremad Amager, der alle spiller i 1. division, ville behovet for et stadion af den forelagte type have været mere relevant.

Behovet for en arena til afholdelse af diverse idræts- og kulturarrangementer som eksempelvis boksearrangementer og koncerter, er ikke nærmere belyst i projektbeskrivelsen. Det ville være ønskeligt, hvis der blev foretaget en markedsundersøgelse med henblik på at få afdækket det aktuelle behov.

Arenaens udnyttelsesgrad kan ifølge projektbeskrivelsen udvides til også at omfatte vinterperioden. Dette kræver imidlertid, at Vanløse Arena tilføres et skydetag. Skydetaget er i projektbeskrivelsen imidlertid kun bearbejdet som et udviklingsforslag og er derfor ikke medregnet i anlægsudgifterne og driftsbudgettet. For så vidt angår behovet for indendørsarenaer til afholdelse af idræts- og kulturarrangementer, vurderer Kultur- og Fritidsforvaltningen dette som tvivlsomt. Der henvises i den forbindelse til Valby Multihal, hvor efterspørgslen efter koncerter ikke har været til stede.

Finansieringsmodellen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at den foreslåede finansieringsmodel på flere områder ligger tæt op af de ønsker, der fra politisk side er fremkommet. Specielt koblingen mellem offentlig og privat finansiering af idrætsfaciliteter vurderes positivt.

Opførelsen af et nyt Vanløse Stadion betyder, at Københavns Kommunes årlige ydelse til anlægget øges fra 2,1 mill. kr. til 7,8 mill. kr. i en 20 års periode. Det svarer til en stigning på 5,7 mill. kr.

Hvis denne årlige ydelse kapitaliseres med Kommunens interne rente på 7,5 pct. svarer det til en investering på 60 mill. kr.

Der er en vis usikkerhed for så vidt angår de juridiske konsekvenser i forbindelse med overdragelse af offentlige faciliteter til private selskaber. Ligeledes fremgår det ikke klart af projektbeskrivelsen, hvilke forpligtigelser Københavns Kommune har i tilfælde af en konkurs. Hvis Kultur- og Fritidsudvalget vælger at give en bekræftende principbeslutning vedrørende projektet, bør de juridiske problemstillinger undersøges nærmere.

Planforhold

Området omkring Vanløse Idrætspark er ikke omfattet af en lokalplan. En etablering af Arenaen vil imidlertid kræve en lokalplan for området. Sålænge der ikke findes en lokalplan, gælder Københavns Kommuneplan.

I Kommuneplanen er området omkring Vanløse Idrætspark udlagt som et O1-område (jf. bilag 6). O1-områder anvendes til parker, herunder forlystelsesparker, legepladser, kirkegårde og andre grønne anlæg, sportsanlæg, kolonihaver samt tilhørende miljømæssige og publikumsorienterede servicefunktioner. Det tillades ikke, at der opføres butikker og kontorer i området.

Ifølge Kommuneplanens rammer for detailhandel i Vanløse er det ligeledes bestemt, at butikker overvejende skal placeres i såkaldte centerområder (jf. bilag 6). Ideen bag centerområderne er at undgå butikshandel i boligområderne.

Området ved Vanløse Idrætspark kan karakteriseres som tæt bebygget boligkvarter med et stort antal parcelhuse. Samtidig er etableringen af butikker og kontorfaciliteter i strid med den gældende kommuneplan, hvorfor de generelle planforhold vedrørende projektet taler imod opførelsen af Vanløse Arena.

I projektbeskrivelsen fastholdes den nuværende parkeringskapacitet. Den manglende udvidelse af parkeringskapaciteten vurderer Kultur- og Fritidsforvaltningen som problematisk, idet opførelsen af butikker, kontorer samt øgede aktiviteter i forbindelse med brugen af stadion vil medføre øget behov for parkeringsmuligheder.

MILJØVURDERING

Et væsentligt punkt i projektbeskrivelsen omhandler øget brug af Vanløse Arena som afviklingssted for større idræts- og kulturarrangementer. Afviklingen af sådanne arrangementer må forventes at have miljømæssige konsekvenser for nærmiljøet ved Vanløse Arena.

Blandt andet må det forventes, at naboerne i forbindelse med afholdelse af musikarrangementer vil føle sig generet af støjgener. I mindre omfang vil dette også være tilfældet ved andre kultur- og idrætsarrangementer. Initiativtagerne foreslår, at der opføres et skydetag, så lydproblemerne minimeres. Skydetaget er imidlertid kun et forslag og er derfor ikke i nærværende indstilling behandlet som en del af projektbeskrivelsen.

Desuden må der forventes et slid på miljøet, idet der i forbindelse med afholdelse af arrangementer må forventes en større tilskuertilstrømning til og fra Vanløse Arena. Dette omfatter såvel gående som kørende tilskuere.

 

ØKONOMI

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser

BILAG

1. Projektbeskrivelse vedrørende Vanløse Arena af 20. december 2000

2. Revideret projektforslag vedrørende Vanløse Arena af 5. november 2001

3. COWI-rapport vedrørende Vanløse Idrætspark

4. Brev fra Vanløse Idrætssamvirke af 31. oktober 2001

5. Udtalelse fra KI af 21. november 2001

6. Uddrag fra gældende Kommuneplan for Københavns Kommune

 

 

Ida Munk

/ Pernille Vange

 

 

Til top