København Skaterhockey Klub - etablering af udendørs skaterhockeybane i Ryparkens Idrætsanlæg
København Skaterhockey Klub - etablering af udendørs skaterhockeybane i Ryparkens Idrætsanlæg
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tors dag den 13. marts 2003
8. København Skaterhockey Klub - etablering af udendørs skaterhockeybane i Ryparkens Idrætsanlæg
(KFU 82/2003)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler,
at Borgerrepræsentationen giver en anlægsbevilling i 2003 på 598.000 kr. (ekskl. moms) til Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling Kultur og Fritid konto 0.30.3 (tilskud til KI) til anlæggelse af skaterhockeybane
at der anvises kassemæssige dækning for anlægsudgifterne på 598.000 kr. ekskl. moms på Kultur- og Fritidsudvalgets budget 2003, konto 0.30.3
at Borgerrepræsentationen træffer principbeslutning om at forøge Kultur- og Fritidsudvalgets ramme fra og med budget 2004 med 53.000 kr. (2003-prisniveau) til dækning af de forøgede driftsudgifter til skaterhockeybanen på Ryparkens Idrætsanlæg.
RESUME
Københavns Skaterhockey Klub (KSK) har søgt om 598.000 kr. til anlæg af en skaterhockeybane på et ubenyttet areal i Ryparkens Idrætsanlæg. De årlige udgifter til drift er på 53.000 kr. fra 2004 og frem. Ryparkens Idrætsanlæg hører under KI, som er bygherre på projektet.
KSK har 73 medlemmer og har hidtil ikke haft et fast tilholdssted. Klubben har benyttet sig af forskellige baner i kommunen. En fast base omkring en bane er en forudsætning for klubbens ungdomsarbejde og en forudsætning for at rekruttere flere medlemmer.
KSFrul, en anden rullehockeyklub på Østerbro, har heller ikke fast træningsbane og dermed ingen mulighed for ungdomsarbejde. KSFrul kan tilbydes fast trænings- og kamptid på banen i Ryparkens Idrætsanlæg.
Kultur- og Fritidsudvalget fik første gang forelagt en indstilling om en skaterhockeybane i Ryparkens Idrætsanlæg den 7. november 2002 (KFU 410/2002), hvor sagen blev udsat. Sagen er endvidere udsat på møderne den 12. december 2002 og den 16. og 30. januar 2003.
Da den kassemæssige dækning af udgifterne i den tidligere indstilling havde udgangspunkt i budget 2002, har Kultur- og Fritidsforvaltningen revideret indstillingen.
På den baggrund indstilles det, at projektet finansieres fra puljen på 2,1 mill. kr. til "projekteringsudgifter i forbindelse med Holmen samt til øvrige projekterings- og renoveringsudgifter m.v. til idrætsprojekter".
SAGSBESKRIVELSE
Københavns Skaterhockey Klub (KSK) henvendte sig 10. april 2002 til borgmester Martin Geertsen (bilag 1). Skaterhockeyklubben ønsker økonomisk støtte til anlæg af en skaterhockeybane på et ubenyttet areal i Ryparkens Idrætsanlæg (bilag 2). Foreningen har ikke midler til projektet og søger derfor om 598.000 kr. (bilag 3). Hertil kommer årlige driftsudgifter på 53.000 kr. fra 2004 og frem.
Kultur- og Fritidsudvalget fik første gang forelagt en indstilling om en skaterhockeybane i Ryparkens Idrætsanlæg den 7. november 2002(KFU 410/2002), hvor sagen blev udsat. Sagen er endvidere udsat på møderne den 12. december 2002 og den 16. og 30. januar 2003.
Da den kassemæssige dækning af udgifterne i den tidligere indstilling havde udgangspunkt i budget 2002, har Kultur- og Fritidsforvaltningen revideret indstillingen.
Baggrund
Skaterhockey, også kaldet for rullehockey, er ishockey
spillet på rulleskøjter. Banen er 20m x 40m med bander langs siderne. Der
findes i øjeblikket ca. 30 klubber i Danmark under Danmarks Rulleskøjte Union
(DRU). På herresiden spilles i 4 divisioner, hvor vinderen af den bedste
division (Mesterrækken) bliver Danmarksmester. Der er desuden en division for
damer og en for juniorer. DRUs herre-, dame, og juniorlandshold har alle opnået
internationale resultater.
Om klubben
KSK er 4 år gammel og opstod som et resultat af "gadeaktivitet" på Nørrebro rulleskøjtebane v. Nørrebrohallen. Foreningen har fået tilskud fra FOS siden 2000.
Foreningen har 73 medlemmer, hvoraf halvdelen er under 25 år. Spillerne er fordelt på 3 hold i forskellige divisioner. Førsteholdet er netop rykket op i Mesterrækken. Klubben har hidtil benyttet sig af hockeybanerne ved Bodenhoff Fritidscenter, TK Ungdomsgården og Østerbrohuset.
Ved foreningens start forsøgte man at etablere 2 juniorhold, hvor piger og drenge i 10-15 års alderen kunne træne og spille sammen. Dette lykkedes ikke, da det var for besværligt for børnene og deres forældre, at træningen foregik på forskellige baner. Det var også et problem, at klubben ikke havde et sted at opbevare dragter og sikkerhedsudstyr.
Baneønske
Klubben ønsker, at banen beklædes med et Sport Court gulv. Sport Court er en plasticbelægning, som pga. sin glatte overflade giver minimal slitage på hjul og stave og mindsker risikoen for skader ved fald. Der kan desuden spilles på gulvet i regnvejr, da vandet kan løbe gennem gulvet og drænes væk fra banen. Gulvet er nemt at afmontere, hvis man senere ønsker at flytte banen. På etablerede baner i f.eks. Sverige spilles på Sport Court gulv, som er specielt velegnet til skaterhockey.
Der er i dag fire udendørs skaterhockeybaner i brug i København. Banerne ligger på hhv. Vesterbro, Nørrebro, Christianshavn og i Vanløse. Ingen af disse baner har internationalt anerkendte mål, bander og egnet gulv. Byens baner har alle asfaltunderlag, hvilket slider på spillernes udstyr, og derved gør det dyrere at dyrke sporten.
Formanden for klubben oplyser, at en skaterhockeybane vil gøre dem i stand til at oprette juniorhold. Banen vil også kunne benyttes i dagtimerne af skoler og daginstitutioner og om aftenen af selvorganiserede. Ryparkens Idrætsanlæg servicerer i forvejen disse grupper.
Arealet, hvor banen kan bygges, ligger ubenyttet hen. Der er ingen beboelsesejendomme i nærheden, hvorfor støje n fra banen ikke er et problem. Netop støj har ved andre baner været et stort problem. Det vil på længere sigt være muligt med en eventuel overdækning.
KI
positive over for projektet, og bestyrelsen er blevet orienteret om det.
Ryparkens Idrætsanlæg vil stille lokaler til rådighed, hvor foreningens
medlemmer kan opbevare deres spilledragter. Foreningen kan også benytte sig af
mødelokaler og cafeteria. Skøjteløberne har aftalt med anlægget, at de ikke
benytter sig af omklædningsfaciliteterne, da disse i forvejen er fyldt op af
stedets nuværende brugere.
Økonomi
Foreningen
har forgæves søgt flere fonde om tilskud til projektet. Det har ikke været
muligt for foreningen at etablere en opsparing til projektet. Klubbens
medlemmer er dog indstillet på, så vidt det er muligt, at hjælpe til med det
praktiske arbejde, som f.eks. anlæg af fliser. Foreningen søger derfor om finansiering
af hele projektet.
KI
har beregnet de forventede årlige drifts- og vedligeholdelsesomkostninger til
53.000 kr. fra 2004 og frem.
KI er bygherre på projektet, og banen vil derfor tilhøre KI. KSK vil blive prioriteret i fordeling af banetider.
Forvaltningens
vurdering
Det er, ifølge KSK, en nødvendighed for foreningens ungdomsarbejde, at foreningen har et fast tilholdssted. Sportcourt-gulvet vil desuden gøre det væsentlig billigere for de unge at udøve sporten, da deres udstyr ikke bliver nedslidt i samme grad som på en asfaltbane. Det vil desuden styrke eliteidrætten i København, at klubbens førstehold i Mesterrækken får optimale træningsfaciliteter.
Placeringen i Ryparkens Idrætsanlæg vil ikke give støjgener, da arealet ligger langt fra boligbebyggelse.
Som det fremgår af notatet "Skateraktiviteter og –faciliteter i København", vil en bane på Østerbro opfylde et aktuelt og forventet kommende behov for idrætsfaciliteter.
En anden rulleskøjteklub, KSFrul, har også ansøgt om anlæg af en skaterhockeybane på Østerbro. Denne klubs baneønske vedrører bl.a. et areal i Fælledparken. Forvaltningen har indstillet, at Kultur- og Fritidsudvalget ikke imødekommer ansøgningen fra KSFrul, da en bane i Fælledparken muligvis vil medføre støjgener for de nærliggende boliger. KSFrul har tilkendegivet, at man i tilfælde af afslag til Fælledparken, vil være interesseret i at have fast trænings- og kamptid på Ryparkens Idrætsanlæg. KSFrul vil i givet fald også blive prioriteret i fordeling af banetid.
Ved at have base i Ryparkens Idrætsanlæg får rulleskøjtespillerne også glæde af anlæggets fælles faciliteter som cafeteria og møderum. På anlægget bliver i øjeblikket bygget en fægtehal, hvor brugerne også skal dele klubfaciliteter med de øvrige foreninger. Udviklingen af Ryparkens Idrætsanlæg er dermed i overensstemmelse med anbefalinger i Idrætspolitisk Redegørelse 2001, hvor der lægges vægt på, at der på idrætsanlæggene gives plads til nye aktiviteter, så flere brugere for mulighed for at benytte de eksisterende faciliteter.
Prisen for etablering af Skaterhockeybanen er 598.000 kr. (bilag 3). Dertil kommer 53.000 kr. i driftsudgifter fra 2004. Det indstilles, at projektet finansieres fra puljen på 2,1 mill. kr. til "projekteringsudgifter i forbindelse med Holmen samt til øvrige projekterings- og renoveringsudgifter m.v. til idrætsprojekter".
ØKONOMI
Borgerrepræsentationen besluttede den 6. februar 2003 (32/03) at afsætte en pulje på 2,1 mio. kr. til "projekteringsudgifter i forbindelse med Holmen samt til øvrige projekterings- og renoveringsudgifter m.v. til idrætsprojekter". Puljen er sammensat af 1,1 mio. kr. fra den statslige kompensation af Måltidets Hus og af 1 mio. kr. fra projektering af idrætsanlæg på Holmen, afsat på konto 0.30.3.
Af nævnte
pulje anvises der kassemæssig dækning for anlægsudgiften på 598. 000 kr. på
Kultur- og Fritidsudvalgets budget 2003, Kultur og Fritid, konto 0.30.3.
Restbeløb i puljen:
Pulje 2,100 mio. kr.
Pavilloner 0,754 mio. kr.
Skaterhockeybane i Ryparkens Idrætsanlæg 0,598 mio. kr.
Restbeløb 0,748
mio. kr.
MILJØVURDERING
Forslaget har
ingen miljømæssige konsekvenser.
BILAG
1. Email af 10. april 2002 til Martin Geertsen
2. Kort over Ryparkens Idrætsanlæg
3. Økonomi
Carsten Haurum
/Pernille Vange