Mødedato: 12.12.2002, kl. 16:00

Pilotprojekt "Kultur og idræt i bunkere"

Pilotprojekt "Kultur og idræt i bunkere"

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 12. december 2002

 

8. Pilotprojekt "Kultur og idræt i bunkere"

(KFU 452/2002)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller – med forbehold for, at Bygge- og Teknikudvalgets høringssvar ikke giver anledning til bemærkninger – at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter,

at bevilge 750.000 kr. til gennemførsel af pilotprojektet "Kultur og idræt i bunkere"

at der anvises dækning for beløbet på budget 2003 på Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling konto 3.64.1 Andre kulturelle opgaver (øvrige konti).

 

RESUME

Kultur- og Fritidsforvaltningen har undersøgt muligheden for at bruge ledige bunkere i København til kultur- og idrætsformål. På den baggrund er der udarbejdet et forslag til et ét-årigt pilotprojekt, hvor potentialet testes.

Det foreslås, at der forsøgsvis istandsættes 5 bunkere til øvelokaler, 1 bunker til en spejderforening samt 1 bunker til idrætsformål. Forsøget iværksættes i samarbejde med Fajabefa i København, Det Danske Spejderkops og DIF/DGI.

Udgifterne hertil beløber sig til 100.000 kr. pr. bunker. Det foreslås samtidig, at der afsættes 50.000 kr. til arkitektbistand med det formål at foretage idéudvikling af indretningsmuligheder samt fremtidsperspektiver. De samlede omkostninger udgør herefter 750.000 kr.

Pilotprojektet evalueres efter et år, og konklusionerne forventes forelagt Kultur- og Fritidsudvalget i september 2004.

Projektet foreslås midlertidigt finansieret i 2003 over konto 3.64.1 Andre kulturelle opgaver (øvrige konti). Det forventes, at beløbet endeligt finansieres ved en budgetoverførsel af udisponerede kulturmidler i 2002 til budget 2003.

 

SAGSBESKRIVELSE

Kultur- og Fritidsforvaltningen har undersøgt muligheden for at bruge nogle af kommunens ledige bunkere til kulturelle og idrætsmæssige formål. På den baggrund foreslår forvaltningen, at der iværksættes et pilotprojekt af et års varighed, hvor bunkernes potentiale afprøves. Pilotprojektet er udarbejdet i et samarbejde mellem Ejendomsservice, Folkeoplysningssekretariatet, Idrætssekretariatet og Kulturudvikling. Bunkerne er organisatorisk placeret hos Brandvæsnet, som har ydet rådgivning under tilrettelæggelsen af forslaget til pilotprojektet.

Særlige fysiske og tekniske forhold
Forudsat, at der gives tilladelse fra Byggeri og Bolig samt i særlige tilfælde Vej og Park, er det tilladt at benytte bunkerne til alternative formål, men da de er en del af Beredskabsplanen, skal de kunne rømmes inden for 24 timer, lige som det ikke er tilladt at foretage ændringer i konstruktionen. De egnede bunkerrum er ca. 33 m2 med hvælvede lofter. I hvert anlæg findes 3 rum. Der er ikke toiletter, så ved udvælgelsen skal der tages højde for afstanden til offentlige toiletter. Desuden er det prioriteret, at de udvalgte anlæg skal befinde sig i rimelig afstand fra en kulturinstitution eller et idrætsanlæg.

Disse – samt flere andre fysiske og tekniske forhold – sætter nogle begrænsninger i forhold til udnyttelsen af bunkerne og har således en væsentlig betydning for udformningen af pilotprojektet. En nærmere uddybning findes i notatet Pilotprojekt "Kultur og idræt i bunkere" (bilag 1).

Pilotprojektet

Med udgangspunkt i de fysiske begrænsninger og i dialog med foreningslivet foreslås følgende forsøg, som evalueres efter et år:

  • 5 bunkeranlæg istandsættes til brug for øvelokaleforeninger og afprøves i samarbejde med musikforeningen Fajabefa i København (bilag 2).
  • 1 bunkeranlæg istandsættes som supplement til spejderklubbers faciliteter og afprøves i samarbejde med Det Danske Spejderkorps (bilag 3).
  • Et bunkeranlæg istandsættes til brug for en idrætsforening og afprøves i samarbejde med DIF/DGI (bilag 4).
  • Der afsættes 50.000 kr. til idéudvikling af indretningsmuligheder i bunker-anlæggene. Projektet udvikles i samarbejde med et arkitektfirma med henblik på at afdække forskellige anvendelsesmuligheder.

Der lægges indtil videre op til forsøg med bunkere omkring Fælledparken, Ved Nørrebroparken og på forskellige mindre pladser på Vesterbro.

Økonomi og styring

Udgifter til projektet omfatter alene éngangsudgifter, som er budgetteret til 700.000 kr. for istandsættelsen af i alt 7 bunker-anlæg med tre rum i hver samt 50.000 kr. til arkitektbistand.

Brandvæsnet forestår i forvejen udlejning af bunkere til bl.a. kulturelle formål og forholder sig positivt til at forestå administration og tilsyn i projektperioden under forudsætning af, at lejemålene foregår på samme betingelser som for de nuværende lejemål. Dette indebærer, at de medvirkende foreninger betaler den månedlige lejeudgift til Brandvæsnet, og i øvrigt selv afholder el-udgifter samt udgifter til kvartalsvist tilsyn af alarmsystem. Den månedlige driftsudgift vurderes at være maksimalt 1.500 kr. for et anlæg. Heraf udgør lejen 500 kr. om måneden, mens de resterende udgifter angår forbrug af strøm samt tilsyn af sikkerheden. Foreningerne har mulighed for at søge tilskud til lokaleleje via Folkeoplysningsloven. Merudgifter til lokaletilskud i projektperioden forventes at kunne afholdes inden for det beløb, der er afsat hertil på budgettet.
Hvis projektet efterfølgende udvides og/eller gøres permanent, må de nødvendige driftsudgifter, administrationen og tildelingen af bunker-anlæg til foreninger tages op til genovervejelse. Herunder en løsning af eventuelt forøgede udgifter til lokaletilskud iht. Folkeoplysningsloven.

Tidsplan

Projektforslaget sendes til høring i Bygge- og Teknikudvalget, såfremt det godkendes af Kultur- og Fritidsudvalget, og et høringssvar vil i givet fald kunne foreligge den 30. januar 2003.

Herefter forventes byggeriet at gå i gang, og bunkerne at kunne stå klar i juli 2003. Projektet igangsættes og evalueres efter et år. Evalueringen forelægges for Kultur- og Fritidsudvalget i september 2004.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Der anvises dækning for 750.000 kr. på budget 2003 på Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling Kultur og Fritid konto 3.64.1 Andre kulturelle opgaver (øvrige konti):

Budget ekskl. moms 31.899.000 kr.

Budget incl. moms 33.806.000 kr.

Bevilget hidtil + reserveret 32.490.000 kr.

Denne indstilling 750.000 kr.

Restbeløb 566.000 kr.

Den kassemæssige dækning forventes at blive midlertidig, da det i forbindelse med indstilling om budgetoverførsler fra 2002 til 2003 vil være muligt at finansiere beløbet endeligt af uforbrugte midler i 2002 på Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling Kultur og Fritid (Kulturudvikling) (bilag 5).

Såfremt overførslen ikke finder sted, vil de frie kulturmidler på Kultur- og Fritidsudvalgets budget 2003 blive tilsvarende reduceret.

HØRING

Da bunkerne organisatorisk hører under Bygge- og Teknikudvalget sendes projektbeskrivelsen, såfremt Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder indstillingen, til høring i Bygge- og Teknikudvalget. Høringssvaret forventes i givet fald at foreligge den 30. januar 2003.

BILAG

1. Notat af 26. november 2002: Pilotprojekt "Kultur og idræt i bunkere"

2. Brev af 28. november 2002 fra Morten Lehn, Formand for Fajabefa København

3. Mail af 14. november 2002 fra Kjeld Andreassen, Det Danske Spejderkorps

4. Notat af 18. november 2002: "Mulighederne for at anvende dækningsgravene i København Kommune"

5. Oversigt over resterende udisponerede midler i budget 2002

Carsten Haurum

/ Merete Evers

 

 

Til top