Mødedato: 12.10.2000, kl. 15:00

Høring om forslag til Københavns Kommuneplan 2001

Høring om forslag til Københavns Kommuneplan 2001

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 12. oktober 2000

 

9. Høring om forslag til Københavns Kommuneplan 2001

(KFU 412/2000)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter forslag til Københavns Kommuneplan

2001samt videresender nærværende indstilling med udvalgets beslutningsprotokol

til Økonomiudvalget

RESUME

Hvert 4. år udarbejder Københavns Kommune en Kommuneplan, som angiver hovedstruktur og rammer for udvikling af den fysiske planlægning, herunder planer for de enkelte bydele.

Forslag til Kommuneplan 2001 foreligger i udkast til høring i fagudvalgene, hvorefter det forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, inden der gennemføres en offentlig høring over forslaget.

SAGSBESKRIVELSE

Økonomiforvaltningen har med brev af 14. august 2000 fremsendt forslag til Kommuneplan 2001 til høring i Kultur- og Fritidsudvalget med henblik på at få en vurdering af, om forslaget giver anledning til bemærkninger. Høringsfristen er anført til den 30. september 2000. Det er meddelt Økonomiforvaltningen, at sagen af først kan behandles i udvalget den 12. oktober 2000.

Kommuneplan 2001 omfatter:

Et hovedafsnit om kommunens hovedstruktur, omhandlende overordnede udviklingsplaner og redegørelser for de enkelte sektorer.

Et hovedafsnit om generelle rammer for lokalplanlægning og rammer for lokalplanlægning i de enkelte bydele.

Et hovedafsnit med bydelskapitler omhandlende status og mål for de enkelte bydele.

Forslag til Kommuneplan 2001 er udarbejdet af Økonomiforvaltningen, men arbejdet har været forberedt i styre- og arbejdsgrupper, hvori blandt andre Kultur- og Fritidsforvaltningen har været repræsenteret.

For så vidt angår Kultur- og Fritidsudvalgets område angiver kommuneplanforslaget følgende:

Biblioteker og Medborgerhuse

Det er kommunens målsætning at sikre en alsidig offentlig service i alle bydele for de bydelsorienterede institutioner, herunder biblioteker og medborgerhuse. Det tilstræbes således, at institutionerne er let tilgængelige for flest mulige borgere ved placering ved bydelens naturlige samlingspunkter, f.eks. bydelscenter, lokalcentre og skoler, hvorved bestræbelserne for at fremme et bæredygtigt by- og transportmønster understøttes.

Der er i dag mindst et bibliotek i hver bydel undtagen Ydre Nørrebro. Det er dog vedtaget senest i 2001 at flytte biblioteket i Guldbergsgade (Indre Nørrebro) til Ydre Nørrebro.

Der findes 20 kommunale medborgerhuse, og bortset fra Ydre Østerbro og Sundbyvester er der et i hver bydel.

Det skal bemærkes, at bibliotekerne typisk er placeret i lejede lokaler, hvorfor de kun indirekte er omfattet af kommuneplanforslaget, som handler om at reservere arealer til kommunale og andre formål.

Idrætsanlæg

Det er kommunens overordnede målsætning på fritidsområdet at sikre mulighed for friluftsliv og rekreative oplevelser for alle året rundt ved at tilbyde et så bredt et udbud af fritidsanlæg som muligt. I den forbindelse anføres det specielt, at der i de kommende år med udgangspunkt i "Idrætspolitisk Redegørelse" skal satses på tilbud til børn og unge, ældre og indvandrere, som i dag ikke i tilstrækkelig grad er tilgodeset med idrætsmuligheder. Herudover skal de eksisterende fritidsanlæg søges udviklet og tilpasset en tidssvarende standard, så de kan leve op til skiftende behov. Det anføres videre, at nye fritidsfaciliteter skal etableres især i nærheden af boligområder, gerne i eksisterende bygninger eller på tomme grunde.

Det anføres specielt vedrørende etablering af nye idrætsfaciliteter, at dette skal ske med baggrund i "Idrætspolitisk Redegørelse", hvori der er opstillet en prioriteret liste over udbygningen på idrætsområdet. For at sikre en bedre lokal forsyning skal der i forbindelse med renoverings- og ombygningsprojekter samt etablering af nye skoler og institutioner søges etableret nye idrætsfaciliteter f.eks. i mindre haller, som kan stilles til rådighed i aftentimerne og weekenderne.

De konkrete planer om at etablere haller hhv. på Indre Nørrebro, i Holmsbladsgadekvarteret og på Holmen anføres, tillige med planen om renovering af Nørrebrohallen med anlæg af nye utraditionelle idrætsbaner.

Det anføres videre, at plejeplanen for Amager Fælled giver mulighed for en række fritidsanlæg, bl.a. boldbaner. Det samme gælder Kalvebodkilefredningen, når en plejeplan foreligger.

I forbindelse med detailplanlægningen af Amager Strandpark undersøges det, hvilke fritidsanlæg, der kan placeres med udgangspunkt i den idrætspolitiske målsætning. Herudover er der planer om en ny lystbådehavn ved Prøvestenen.

Forvaltningen har ikke yderligere bemærkninger til afsnittene om biblioteker, medborgerhuse og idrætsanlæg, da de politikker, der findes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets område er tilgodeset i Kommuneplanforslaget.

Haveforeninger

Kultur- og Fritidsforvaltningen administrerer en række arealer, der er udlejet til kolonihaveformål. Et større antal er udlejet på en samlet kontrakt indgået med Kolonihaveforbundet i Danmark, Københavnsafdelingen. Kontrakten er uopsigelig til 2017. Herudover er der indgået enkeltstående kontrakter med et antal haveforeninger, der har valgt at stå uden for den generelle aftale.

Fem af de sidstnævnte haveforeninger er karakteriseret ved, at de gennem generationer i udstrakt grad har været og stadig anvendes til helårsbeboelse.

De fire – "Frederikshøj", "Mozart", "Ny Kongens Enghave" og "Kalvebod" – er beliggende i Kongens Enghave, mens én haveforening "Engly" er beliggende i Sundbyvester. Der er p.t. ca. 1.000 personer folkeregistertilmeldt i de fem haveforeninger.

I forbindelse med udarbejdelsen af Kommuneplan 1985 blev der udarbejdet 14 bydelspjecer. Af pjecen vedrørende Kongens Enghave fremgår, at

"Et specielt træk i bydelen er de mange helårsboliger, der findes i haveforeningerne Frederikshøj og Mozart. I kommuneplanforslaget er området fastlagt til boligformål, sådan at de nuværende forhold kan gøres lovlige".

I Kommuneplan 1993 fremgår det af afsnittet om rammer for lokalplanlægningen i bydelene vedrørende haveforeningerne i Kongens Enghave:

"B1* - Haveforeningen "Mozart" og "Frederikshøj": Områdets særlige karakter af åbent havehusområde søges opretholdt.

O1*/B1* - Spontinisvej: Haveforeningen "Ny Kongens Enghave´s" særlige karakter af åbent havehusområde søges opretholdt. Haveforeningen kan først overgå til helårsbeboelse, når den endelige linieføring af Øresundsforbindelsens godsshunt m.m. er fastlagt og miljøforholdene afklaret."

I afsnittet vedrørende Sundby Syd er anført:

"B1*- Haveforeningen "Engly": Områdets særlige karakter af åbent havehusområde søges opretholdt".

I Kommuneplan 1997 fremgår det af afsnittet om rammer for lokalplanlægningen i bydelene vedrørende haveforeningerne i Kongens Enghave:

"B1* - Haveforeningen "Mozart" og "Frederikshøj": Områdets særlige karakter af åbent havehusområde søges opretholdt.

O1*/B1* - Spontinisvej: Haveforeningen "Ny Kongens Enghave´s" særlige karakter af åbent havehusområde søges opretholdt. Haveforeningen kan først overgå til helårsbeboelse, når miljøforholdene afklaret.

O1*/B1* - Haveforeningen "Kalvebod": Områdets særlige karakter af åbent havehusområde søges opretholdt. Haveforeningen kan først overgå til helårsbeboelse, når frednings- og miljøforholdene er afklaret"

I afsnittet vedrørende Sundby Syd er anført:

"B1*- Haveforeningen "Engly": Områdets særlige karakter af åbent havehusområde søges opretholdt".

Af det nu fremlagte forslag til Kommuneplan 2001 er der i afsnittet om rammer for lokalplanlægningen i bydelene vedrørende de fire haveforeninger i Kongens Enghave optaget følgende i forhold til 1997 uændrede bemærkninger:

"B1* - Haveforeningerne "Mozart" og "Frederikshøj": Områdets særlige karakter af åbent havehusområde søges opretholdt.

O1*/B1* - Spontinisvej: Haveforeningen "Ny Kongens Enghave´s" særlige karakter af åbent havehusområde søges opretholdt. Haveforeningen kan først overgå til helårsbeboelse, når miljøforholdene afklaret.

O1*/B1* - Haveforeningen "Kalvebod": Områdets særlige karakter af åbent havehusområde søges opretholdt. Haveforeningen kan først overgå til helårsbeboelse, når frednings- og miljøforholdene er afklaret"

I afsnittet vedrørende Sundbyvester er optaget følgende i forhold til 1997 uændrede bemærkninger:

"B1*- Haveforeningen "Engly": Områdets særlige karakter af åbent havehusområde søges opretholdt".

I overensstemmelse med en Borgerrepræsentationsbeslutning af 21. november 1991 (sag 590/91) har Kultur- og Fritidsforvaltningen iværksat forhandlinger med de fem nævnte haveforeninger med henblik på indgåelse af lejeaftaler på markedsvilkår. I forbindelse hermed har haveforeningerne fremsat krav om, at helårsbeboelsen formaliseres i lejeaftalerne.

I betragtning af det omfang, helårsbeboelsen upåtalt har antaget gennem en længere årrække, og de bemærkninger, der har knyttet sig til de pågældende haveforeninger i forbindelse med kommuneplanerne siden 1985, bør der efter Kultur- og Fritidsforvaltningens opfattelse tages skridt til at indrette de planmæssige forhold, således at den faktiske anvendelse kan legaliseres. I modsat fald bør det efter forvaltningens opfattelse overvejes, hvorvidt og hvordan anvendelsen kan bringes til ophør. Det skal i denne sammenhæng bemærkes, at en lignende problemstilling findes i en række privat ejede haveforeninger.

Der bør efter Kultur- og Fritidsforvaltningens opfattelse indføjes bemærkninger i Kommuneplan 2001 om de planmæssige overvejelser vedrørende det omhandlede emne.

Forvaltningen har ikke yderligere bemærkninger til kommuneplanforslaget, idet der specielt skal henvises til siderne 55-61, 63 og 68-73 i bindet om Hovedstruktur og Rammer og til side 18 i bindet om Bydelene.

ØKONOMI

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser

HØRING

Forslaget har været til høring i KUC og Københavns Idrætsanlæg (KI), der ikke har haft bemærkninger til forslaget, i hvilken forbindelse skal bemærkes, at KI har været repræsenteret i en underarbejdsgruppe og herved har fået sine synspunkter tilgodeset.

BILAG

1. Økonomiforvaltningens brev af 14. august 2000 bilagt forslag til Kommuneplan 2001

Ida Munk

/ Mikael Keller-Hansen

 

Til top