Mødedato: 11.10.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Makerspace i Valby Idrætspark

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til etableringen af et makerspace i Valby Idrætspark.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen, i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen, etablerer et makerspace i Valby Idrætspark.

Problemstilling

Brugerne i det eksisterende makerspace i Valby Kulturhus efterspørger superbrugerfaciliteter. Et superbrugertilbud vil kræve flere maskiner, som der ikke er plads til i det eksisterende makerspace. Kultur- og Fritidsforvaltningen ønsker derfor at supplere det eksisterende makerspacetilbud med et superbrugertilbud.

Børne- og Ungdomsforvaltningens makerspace BUF X og ungdomsskolens makerspace har været midlertidigt placeret i Valby Kulturhus. Børne- og Ungdomsforvaltningen skal derfor genplacere funktionen, så aktiviteten har en permanent adresse.

Løsning

Efterspørgslen på makerspace-kapacitet kan imødekommes ved at etablere et makerspace i Valby Idrætspark. Dette kan gøres, uden at idrætten i Valby Idrætspark generelt stilles ringere end i dag. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at der etableres et fælles makerspace med Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Et makerspace er et kreativt værksted, hvor børn og voksne med fælles interesse for digitalt design, teknologi og videnskab mødes, udveksler idéer og skaber nyt indhold. Den bærende idé med makerspaces er, at det er brugernes egne idéer og kreative kræfter, der er drivende. Sammen bliver man klogere, helt uden på forhånd givne rigtige og forkerte løsninger.

I Kultur- og Fritidsforvaltningens eksisterende makerspace skal man have et normalt adgangsbevis for at betjene maskinerne. I et nyt makerspace i Valby Idrætspark skal man have et superbrugerbevis for at kunne betjene den mere avancerede teknologi, hvilket vil give mulighed for at udvide maker-mulighederne. Makerspace i Valby Kulturhus fortsætter, som det kendes i dag.

Udover at imødekomme efterspørgslen efter et superbrugertilbud, kan et fælles makerspace støtte op om Kultur- og Fritidspolitikkens indsats Det hele barneliv. Dette fordi et fælles makerspace kan understøtte læringsaktiviteter uden for klasselokalet i regi af Åben skole. Dertil kan et fælles makerspace også bidrage til, at flere skolebørn opdager, at der findes fritidstilbud, som ligger i direkte forlængelse af deres skoleundervisning. I dag er det kun få elever, som kender til makerspacetilbuddet i Valby.

Et makerspace i Valby Idrætspark vil være det første af sin slags i København, hvor fritidsbrugere og folkeskoleelever kan mødes. Et samarbejde på tværs af skole og fritidsliv åbner samtidig for samarbejde med fx frivillige superbrugere og private virksomheder. Det vil styrke grundlaget for borgerdrevet innovation og iværksætteri.

Børne- og Ungdomsudvalget er orienteret om et makerspace i Valby Idrætspark i notat af 26. september 2018.

Genplacering af andre aktiviteter
Sigtet er, at det nye makerspace placeres i omklædningsrum, herunder dommeromklædningsrum, i Gl. Valbyhal og i den administrative bygning ud mod Julius Andersens Vej i Valby Idrætspark (Bilag 1). Der er lavet en kapacitetsundersøgelse af omklædningsrummene, som der er forslag om at omdanne (Bilag 2). Den manglende kapacitet fra de nedlagte omklædningsrum kan løses ved at optimere indretningen af de to omklædningsrum, som støder op til det nye makerspace. Dertil anvises udendørsidrætten til to omklædningsrum under Valby Hallen i den ende, som ligger tættest på udendørsbanerne, og dommere får adgang til dommeromklædningsrum under Valby Hallen. Brugerbestyrelsen i Valby Hallen har tilkendegivet, at den er tilfreds med denne løsning. Ombygning af omklædningsrum er indregnet i økonomien

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil sideløbende undersøge muligheden for at reetablere et omklædningsrum, hvor sigtet, ud over at øge kapaciteten, er at indrette et særligt omklædningsrum til piger. Det er en generel udfordring i idrætslivet at få piger klæder om og bader, der hvor de dyrker idræt. Et omklædningsrum specifik til piger, kan måske bidrage til, at piger får mere lyst til at benytte omklædningsrummene i idrætsfaciliteten. Samtidigt vil der også blive kigget på at gøre det samme i forhold til drengeomklædning i to af de eksisterende omklædningsrum. Endvidere vil Kultur- og Fritidsforvaltningen undersøge muligheden for at indrette et taktikrum under Valby Hallen.

I Budget 2019 er der afsat midler til etableringen af ekstra toilet- og badefaciliteter i Hafnia-Hallen. Det er foreningen bag driften af Hafnia-Hallen, som er initiativtagere til forslaget. Brugerne af omklædningsrummene i Hafnia-Hallen er ikke de samme, som brugerne i Gl. Valbyhal. Dette skyldes, at der er en vis afstand mellem de to bygninger, og at vejen mellem de to bygninger ikke er oplyst. Det vurderes derfor, at omklædningsrummene i Gl. Valbyhal ikke ville kunne have løst behovet for mere omklædningskapacitet i Hafnia-Hallen. Både ledelsen i Hafnia-Hallen og Kultur- og Fritidsforvaltningen deler denne vurdering.

Brugerinvolvering
Forslaget er drøftet på brugermøder med foreningerne i Valby Idrætspark samt de relevante parter i Børne- og Ungdomsforvaltningen, herunder makerspace BUF-X, Ungdomsskolen og en række skoler. Foreningerne er generelt positive over at få flere aktiviteter til området i dagtimerne. Brugerne i Valby Idrætspark har tilkendegivet, at de udvidede omklædningsfaciliteter under Valby Hallen kan fungere som kompensation for de nedlagte omklædningsrum i Gl. Valbyhal.

Udviklingsplan for Valby Idrætspark og makerspace
Forslaget om et makerspace er et element i den visionsplan for udviklingen af Valby Idrætspark, som Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 11. juni 2018.

For Valby Idrætspark betyder et makerspace i området, at det vil tiltrække flere børn, unge og voksne, som for en stor dels vedkommende ellers ikke ville lægge vejen forbi Valby Idrætspark.

Høring af Valby Lokaludvalg
Valby Lokaludvalg har drøftet forslaget den 12. september 2017 (Bilag 3). Kultur- og Fritidsforvaltningen har i sommeren 2018 afstemt med Valby Lokaludvalg, at høringssvaret fra 2017 stadig er gældende. Lokaludvalget forholder sig positivt til projektet men tager forbehold for, at idrætten generelt ikke stilles ringere end i dag.

I projektet tages der højde for, at idrætten generelt ikke stilles ringere end i dag, og de berørte parter henvises til andre omklædningsfaciliteter som beskrevet tidligere i indstillingen.

Fordeling af tid i makerspace i Gl. Valbyhal
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet et endeligt forslag til placering, indretning, samarbejdsmodel og drift, som tilgodeser begge forvaltningers ønsker og behov. Forvaltningerne er endvidere enige om at dele etableringsudgifterne, som beskrevet i økonomiafsnittet.

Det nye tilbud vil kunne rumme begge forvaltningers brugergrupper på samme tid. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil gennemføre skoleforløb i dagtimerne, hvor der samtidig vil være adgang for fritidsbrugere. I eftermiddags- og aftentimerne samt weekender vil den helt dominerende brugergruppe være fritidsbrugerne – suppleret af skoleelever, der bliver efter skoletid.

Udvikling og læring i et fælles makerspace
Med omdrejningspunkt i ny produktionsteknologi som 3D-print, laserskærere og open source-elektronik er der de seneste år åbnet en ny slags værksteder – såkaldte FabLabs og makerspaces over hele verden. I disse værksteder mødes kreative igangsættere på tværs af faggrænser og udvikler fremtidens nye bæredygtige løsninger.

FabLabs og makerspaces kombinerer det digitale og det fysiske på nye måder, og de kan derfor danne udgangspunkt for nye hands-on læringsmetoder, der kombinerer kreativitet og digitale kompetencer.

Et makerspace i samarbejde mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen er i tråd med flere mål inden for Kultur- og Fritidspolitikkens indsatsområde Det hele Barneliv. Ligeledes vil et makerspace sikre implementeringen af Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning om at styrke udskolingen ved at oprette to bydækkende værksteder, der særligt skal understøtte elevernes praktiske faglighed. Med et fælles makerspace er Kultur- og Fritidsforvaltningen med til at understøtte børn og unges mulighed for at lære gennem leg og kreativitet allerede fra før-skolealderen, hvilket blandt andet var et centralt fokus i Bibliotekspakken. I forlængelse af Bibliotekspakkens indsatser er der fx indgået et samarbejde med LEGO med fokus på at omsætte litteratur og kreative ideer til håndgribelige produkter.

Et fælles makerspace vil også være med til at opfylde intentionerne i Task force 2018 for bedre erhvervsvilkår, herunder det ønskede fokus på folkeskolernes samarbejde med erhvervslivet og elevernes kompetencer indenfor STEM-kompetencer (Science, Technology, Engineering, Math). Disse inkluderer læringsmetoder, der stimulerer kreativ tænkning og designevner. Den kritiske og analyserende tankegang fra de traditionelle videnskaber kombineres med de blødere værdier fra kunst og design, og udvikler børn og unges kompetencer, så de matcher fremtidens udvikling.

Økonomi

Et makerspace i Valby Idrætspark kan etableres for 3,8 mio. kr. (2018 P/L). Kultur- og Fritidsforvaltningen betaler 40% af etableringsomkostningerne svarende til 1,52 mio. kr. Kultur- og Fritidsforvaltningens andel af byggeprojektet finansieres af et mindreforbrug fra regnskab 2017 i Kultur V, ekstraordinære merindtægter ved udlejning i 2018 på Kultur V’s faciliteter samt midlertidig prioritering af projektet inden for Kultur V’s driftsramme over en 3-årig periode.

Det er aftalt, at Børne- og Ungdomsforvaltningen betaler 60% af etableringsomkostningerne svarende til 2,28 mio. kr. Børne- og Ungdomsforvaltningen finansierer sin del af projektet gennem sin pulje til kapacitetsafhjælpende foranstaltninger og sine udskolingsmidler, som er afsat til etablering af praktiske værksteder.

Det er endvidere aftalt, at Børne- og Ungdomsforvaltningen årligt betaler 175.000 kr. (2018 P/L) i drift til Kultur- og Fritidsforvaltningen, ligesom BUF X har betalt for lokalerne i Valby Kulturhus. Driften af det fælles makerspace er hermed udgiftsneutral for Kultur- og Fritidsudvalget.

Tabel 1. Overblik over etablerings- og driftsøkonomien

Etableringsøkonomi 
Mio. kr., service (2018 P/L)        2018
Etableringsomkostninger      3,800
Medfinansiering fra BUF     -2,280
Finansieringsandel KFF     -1,520
Difference             0
   
 Driftsøkonomi    
 Mio. kr., service (2018 P/L)                   årligt
 Samlede driftsomkostninger       0,350
 Driftsbudget BUF       0,175
 Driftsbudget KFF       0,175
 Difference              0

De bevillingsmæssige konsekvenser af denne indstilling kan håndteres i en kommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender forslaget, sigtes der mod indvielse af tilbuddet i sommeren 2019. Kultur- og Fritidsforvaltningen er bygherre på ombygningen.

 

Mette Touborg

                                            /Rikke Skovbølling Brandt

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. oktober 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen, idet Kultur- og Fritidsudvalget forudsætter:

  • at der indgås en samarbejdsaftale med Børne- og Ungdomsforvaltningen, der sikrer fritidsbrugerne både indflydelse på driften og adgang i relevant omfang i hele åbningstiden.

  • at der ikke ændres på lejeforholdene og at faciliteten dermed forbliver under Kultur- og Fritidsudvalget – også selvom Makerspace-aktiviteterne på et tidspunkt måtte enten flytte eller ophøre.

  • at Kultur- og Fritidsudvalget ikke har merudgifter til driften af Makerspace.  

 

Til top