Mødedato: 10.06.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Lempelse af anlægsramme for idrætsfaciliteter

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges regeringens udspil om lempelse af anlægsrammen for idrætsfaciliteter fra 2022 til 2030 til drøftelse og skal tage stilling til, om et budgetnotat om investeringer i idrætsfaciliteter skal henvises til forhandlingerne om Budget 2022.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder Kultur- og Fritidsforvaltningen om at gå i dialog med Økonomiforvaltningen om en udmøntningsplan for den øgede anlægsramme for idrætsfaciliteter
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser et budgetnotat om investeringer i idrætsfaciliteter til forhandlingerne om Budget 2022.

Problemstilling

Regeringen foreslår med udspillet ”Grønne byer og en hovedstad i udvikling” (bilag 1) en række initiativer med det formål at bidrage til, at danske byer bliver grønnere og bedre at leve i.

Der lægges i regeringens udspil op til, at der afsættes en ramme til et løft af idrætsfaciliteterne i Københavns og Frederiksberg kommuner, som dermed får mulighed for at øge deres investeringer i idrætsfaciliteter med samlet 1,0 mia. kr. i perioden 2022-2030.

Med det foreslåede initiativ vil Københavns Kommune omtrent kunne fordoble kommunens skønnede anlægsinvesteringer i idrætsanlæg frem mod 2030. Dette kalder på, at Københavns Kommune lægger en plan for udmøntning af den øgede anlægsramme.

Løsning

Første del af regeringens udspil ”Grønne byer og en hovedstad i udvikling” beskriver forslag til initiativer, der skal sikre renere luft med grønnere biltrafik og med mere plads til natur.

Den anden del af udspillet retter sig mod hovedstadsområdet med initiativer, der skal bidrage til at løfte de udfordringer, som Danmarks største byområde står overfor i forhold til at sikre gode muligheder for et aktivt idræts- og friluftsliv samt at sikre plads til både boliger og virksomheder.

I udspillet beskrives det, at der er relativt få idrætsfaciliteter i Københavns og Frederiksberg kommuner sammenlignet med resten af landet. Det gælder både idrætshaller, fodboldanlæg og svømmehaller.

Det såkaldte Facilitetsindeks, der giver et overordnet billede af borgernes adgang til gængse idrætsfaciliteter, viser, at Københavns og Frederiksberg kommuner er de to kommuner med dårligst adgang til idrætsfaciliteter med et stort spring til de efterfølgende kommuner. For Københavns Kommune gælder det, at der er 1.413 borgere per idrætsanlæg, hvor tallet for Frederiksberg Kommune er 1.180 borgere per anlæg. Gennemsnittet for resten af landets kommuner er 477 borgere per anlæg.

De få idrætsfaciliteter skaber udfordringer med lange ventelister og gør det svært for de to hovedstadskommuner at facilitere idrætsaktiviteter for børn, unge og voksne. 

Der tilvejebringes efter planen yderligere anlægsmåltal til idrætsbyggerier, som København og Frederiksberg selv skal finansiere. Der er fra regeringens side sat en ramme for de to kommuner tilsammen, som giver mulighed for at øge kommunernes investeringer i idrætsfaciliteter med samlet 1,0 mia. kr. i perioden 2022-2030. Rammen udgør for de kommende fire år henholdsvis 23,0 mio. kr. i 2022, 47,0 mio. kr. i 2023, 59,0 mio. kr. i 2024 og 116,0 mio. kr. i 2025 for kommunerne tilsammen.

Københavns udmøntningsplan

I Københavns Kommunes arealplan beskrives behovet for nye idrætsfaciliteter frem mod 2050 for at fastholde den kapacitet, der var i 2017 pr. indbygger. Formålet med arealplanen for kultur- og fritidsområdet er at reservere kommunale arealer og bygge kultur- og idrætsfaciliteter i takt med den demografiske udvikling. Med regeringens tiltag kan niveauet hæves, så kapaciteten per indbygger ikke blot fastholdes, men forbedres.

Med de i udspillet beskrevne muligheder for at øge kapaciteten og forbedre Københavns Kommunes borgeres adgang til idrætsfaciliteter allerede fra 2022 kan der med fordel gøres overvejelser om, hvordan disse muligheder udnyttes.

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at der i samarbejde med Økonomiforvaltningen udarbejdes en udmøntningsplan, der kan øge kapaciteten af idrætsfaciliteter.

Forslag til konkrete projekter i 2022

Med henblik på udmøntning i 2022 kan der arbejdes med nye anlæg og renoveringer fra de kommende idrætshelhedsplaner, som vil forbedre niveauet for københavnernes adgang til idrætsfaciliteter fra dag ét. Helhedsplanerne er visionsplaner for Bellahøjmarken, Ryparken Idrætsanlæg, Sundby Idrætspark, Tingbjerg og Sydhavnen der udarbejdes i samarbejde med lokale foreninger, bydelsenhederne, lokaludvalg og idrættens organisationer.

Derudover kan der konkret gøres overvejelser om opgraderinger og renoveringer af Grøndal Multicenter med det formål at forbedre brugeroplevelsen og øge kapaciteten i blandt andet hallerne.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, tager Kultur- og Fritidsforvaltningen kontakt til Økonomiforvaltningen med henblik på det videre samarbejde og udarbejder et budgetforslag i overensstemmelse med udvalgets drøftelse og tilkendegivelser.

 

Mette Touborg         

       /Mads Kamp Hansen 

                                                          

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 10. juni 2021:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med sagen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser og vender tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget inden budgetforhandlingerne.

Til top