Mødedato: 10.06.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Opfølgning på forslag om forøgelse af bibliotekernes materialebudget i lyset af biblioteksudviklingen

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om finansiering af en forøgelse af bibliotekernes materialebudget skal henvises til forhandlingerne om Budget 2022.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser finansiering af en forøgelse af bibliotekernes materialebudget til forhandlingerne om Budget 2022.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede på udvalgsmødet den 27. maj 2021 om en indstilling med budgetønske vedrørende flere midler til bibliotekernes materialebudget.

Budgetønsket skal tage udgangspunkt i de udfordringer, som et stigende indbyggertal og koblingen til gebyrindtægter giver for materialebudgettet.

Løsning

De fysiske bøger er fortsat vigtige, især for de yngste lånere. De møder i en tidlig alder de gode fortællinger og bogen som fysisk medie på de københavnske børnebiblioteker. Børnene bliver bedre læsere og klarer sig bedre i skolen, hvis de læser meget.

Med de digitale bøger får nye brugere mulighed for at opdage litteraturen, og digitale lydbøger giver stadig flere københavnere, også de læseuvante, mulighed for at indpasse litteraturen i en travl hverdag.

Københavns bibliotekers materialebudget er historisk ikke reguleret i takt med det stigende indbyggertal. Et uændret materialebudget har skullet dække både en vækst i indbyggertal over en årrække svarende til en gennemsnitskommune og en stigende efterspørgsel efter digitale materialer.

Trods denne udvikling er det gennem omprioriteringer lykkedes at finde en god balance mellem indkøb til henholdsvis fysiske og digitale materialer, men coronaepidemien har forrykket denne balance, så budgettet for alvor er presset.

Derudover er det en udfordring for bibliotekerne, at der er et indtægtskrav på gebyrindtægter, der på grund af adviseringer m.v. er faldende.

De manglende indtægter fra gebyrer og de øgede udgifter til digitale materialer er hidtil blevet dækket ved at reducere indkøbet af fysiske materialer. Det er derfor en udfordring, at den positive tendens i Københavnernes læsevaner ikke afspejles i en økonomisk ramme, der følger udviklingen.

Forsaget indeholder en samlet servicebevilling over fire år på 19 mio. kr. fordelt med 15 mio. kr. til stabilisering af materialekontoen og 4 mio. kr. til at imødegå gebyrafhængighed. Bevillingen er fordelt med 4 mio. kr. i 2022, 4 mio. kr. i 2023, 5 mio. kr. i 2024 og 6 mio. kr. i 2025. Beløbene er baseret på en forventet stigning på 5 pct. årligt i udgifterne til digitale materialer samt indkøb af fysiske materialer på niveau med før corona. Med bevillingen fastholdes indkøbet af bøger og fysiske materialer, den øgede brug af digitale materialer håndteres og der kompenseres for faldende gebyrindtægter.

  • Det samlede materialebudget i 2021 er 36 mio. kr. Af dette estimeres udgifterne til digitale udlån i 2021 at udgøre 15,7 mio. kr. Det betyder, at der i 2021 vil være 20,3 mio. kr. til fysiske materialer. Inden coronaepidemien (i starten af 2020) var der afsat 22 mio. kr. til fysiske materialer. Skal Københavns Biblioteker i de kommende år opretholde en bedre balance mellem indkøb af fysiske og digitale materialer svarende til før corona, mangler der således 1,7 mio. kr. årligt.

     

  • Den digitale vækst er typisk på ca. 15 pct. årligt, men er i år blevet markant større i kraft af et spring i den digitale benyttelse under nedlukningen som følge af corona. Det er forventningen, at mange af de nye brugere af digitale materialer fastholdes. Sammen med nye rammer omkring de digitale udlån forventes dog en mere moderat stigning i de kommende år.

     

  • Københavns Biblioteker har et indtægtskrav på gebyrer på 9,1 mio. kr. i 2021. I de sidste par år har indtægterne været dalende, mens indtægtskravet har været fastholdt og prisfremskrevet. Den forventede indtægt på gebyrer i 2021 er 7,9 mio. kr. Gebyrindtægterne er faldende, fordi digitale bøger afleverer sig selv, og fordi flere borgere afleverer fysiske bøger til tiden, bl.a. på grund af notifikationer på sms, mail og app.

Da materialebudgettet er konstant, finansieres den stigende digitale benyttelse gennem en reduktion i indkøb af fysiske bøger, hvilket ikke er hensigtsmæssigt. Det medfører en udhuling af materialebudgettet til fysiske bøger, hvor efterspørgslen som nævnt er konstant. Udlånet af fysiske børnebøger var endda i vækst i perioden før corona.

Bibliotekernes materialebudget skal ikke længere være afhængig af gebyrindtægter. Derfor er det nødvendigt med en permanent afkobling, så materialebudgettet ikke løbende udhules. Bibliotekernes nuværende indtægtsniveau fra gebyrer fastholdes i de kommende år og eventuelle manglende udgifter finansieres permanent fra kommunens samlede budget. I perioden 2022-2025 fra en bevilling på 1 mio. kr. årligt, som vurderes at kunne dække nettoomkostningerne.

Økonomien kvalificeres yderligere frem mod budgetforhandlingerne.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, sendes budgetnotatet videre til forhandlingerne om Budget 2022.

 

Mette Touborg

 

                                                                                       /Jakob Heide Petersen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 10. juni 2021:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen. Udvalget ønskede, at det i budgetnotatet indgår, at man flytter indtægter og indtægtskrav vedrørende biblioteksgebyrer fra Kultur- og Fritidsudvalgets ramme, og lægger det i kassen.

Til top