Mødedato: 09.11.2000, kl. 15:00

Andelsforeningen Byens Børns fremtid - to forslag til organisering. Udsat sag. (KFU 436/2000).

Andelsforeningen Byens Børns fremtid - to forslag til organisering. Udsat sag. (KFU 436/2000).

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 9. november 2000

 

20. Andelsforeningen Byens Børns fremtid - to forslag til organisering. Udsat sag. (KFU 436/2000).

(KFU 484/2000)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter en af to modeller:

1. Byens Børns nuværende organisering fastholdes med den ændring, at der ved- tages et kommissorium for Byens Børns virke

2. Byens Børns organisering ændres til kun at omfatte Københavns Kommune

at Kultur- og Fritidsudvalget efter høring af den valgte model i Frederiksberg Kommune og de 15 lokalbestyrelser får forelagt sagen igen til endelig beslutning.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. oktober 2000:

Sagen blev udsat på grund af manglende tid. Sagen optages på dagsordenen for udvalgets møde den 9. november 2000.

RESUME

Andelsforeningen Byens Børn blev oprettet 14. september 1993 . Byens Børn har til formål at fremme et bredt kulturelt arbejde af, for og om børn og unge (0-17 år) i Københavns og Frederiksberg kommuner.

Andelsforeningen Byens Børn har i dag en fællesbestyrelse bestående af ledende embedsmænd fra København og Frederiksberg kommuner samt 15 lokalbestyrelser i København og Frederiksberg kommuner. Fællesbestyrelsen besluttede på et møde 2. marts 1999, at der i 2000 skulle tages stilling til Byens Børns fremtid.

Der fremlægges to modeller:

  1. Byens Børns nuværende organisering fastholdes med den ændring, at København og Frederiksberg kommuner vedtager et kommissorium for Byens Børns virke.
  2. Byens Børns organisering ændres til kun at omfatte Københavns Kommune

Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalget vælger en af de to modeller. Den valgte model sendes til høring i Frederiksberg Kommune og de 15 lokalbestyrelser.

 

SAGSBESKRIVELSE

Byens Børn blev oprettet 14. september 1993 . Byens Børn har til formål at fremme et bredt kulturelt arbejde af, for og om børn og unge (0-17 år) i Københavns og Frederiksberg kommuner. Formålet opfyldes blandt andet ved, at Byens Børn fungerer som inspirator, vejleder og støttegiver til lokale voksne, som vil udvikle kulturelle projekter for, med og af børn og unge i deres lokalområder.

Andelsforeningen Byens Børn har i dag en fællesbestyrelse bestående af ledende embedsmænd fra København og Frederiksberg kommuner samt 15 lokalbestyrelser i København og Frederiksberg kommuner.

Der er etableret et sekretariat, som er forankret i Københavns Kommune under Kulturudvikling. Sekretariatet udbygger og forstærker netværket af kontakter med og om børn og unge ved udvikling af det tværfaglige medlemssamarbejde mellem skoler, biblioteker, institutioner, foreninger, SSP, socialcentre og sundhedsplejen. Desuden tilbydes fælles aktivitetstilbud.

Der er tre ansatte i sekretariatet: en projektkoordinator, en kontorassistent (32,5 t/ugen) og en bibliotekar (15 t/ugen).

Byens Børn finansieres i dag af midler fra Kultur- og Fritidsudvalget (Kulturudvikling, FOS, Bibliotekerne), Frederiksberg Kommune, kontingentmidler samt diverse andre indtægter. Det samlede budget for 2001 er ca. 1,67 mill. kr. Heraf finansierer Københavns Kommune 1,35 mill. kr., hvoraf 0,67 mill. kr. er lønudgifter. Derudover er der udgifter til husleje og kontordrift.

Der uddeles ca. 750.000 kr. årligt til projekter centralt og lokalt i Byens Børn, hvoraf 157.000 kr. kommer fra kontingentmidler.

Fællesbestyrelsen besluttede på møde den 2. marts 1999, at der i 2000 skulle tages stilling til Andelsforeningen Byens Børns fremtid. På møde den 29. september 2000 drøftede fællesbestyrelsen to modeller, som er nærmere beskrevet i bilag 1 og 2:

  1. Byens Børns nuværende organisering fastholdes med den ændring, at Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune vedtager et kommissorium for Byens Børns virke.
  2. Fordelen ved model 1 er, at det gode samarbejde mellem Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune kan fortsættes.

  3. Byens Børns organisering ændres til kun at omfatte Københavns Kommune.

Fordelen ved model 2 er, at den giver en enstreget indgang til koordinering af den børnekulturelle indsats i Københavns Kommune. Hvis aktiviteten skal fortsætte som hidtil, kræver model 2 en omprioritering i Kulturudviklings budget 2001 på 65.000 kr. til erstatning for Frederiksberg Kommunes overhead.

I begge modeller foreslås, at Byens Børn tilbyder andre interesserede kommuner ydelser mod betaling, som det allerede sker med Bio Byens Børn.

For begge modeller gælder, at de forudsætter en ændring af vedtægterne, hvorfor modellerne skal til høring blandt lokalbestyrelserne inden en endelig godkendelse, idet det af vedtægternes § 8 fremgår, at "Ændring af vedtægten sker ved beslutning af et flertal i fællesbestyrelsen, heraf deltagere fra begge kommuner, efter forudgående høring blandt lokalbestyrelserne. Senest år 2000 tages vedtægten op til revision".

Efter høringen vil der i udvalget blive forelagt endeligt forslag til beslutning samt forslag til ændring af vedtægterne.

Fællesbestyrelsen besluttede på sit møde den 29. september 2000, at den foretrak, at København og Frederiksberg kommuner fortsatte samarbejdet i Byens Børn, men Frederiksberg Kommune tilkendegav samtidig, at man ikke ville stille hindringer i vejen, hvis man i Københavns Kommune valgte model 2.

Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalget vælger en af de to modeller, samt at den valgte model sendes til høring i Frederiksberg Kommune og de 15 lokalbestyrelser.

Høringsfristen foreslået fastsat til 15. december 2000.

ØKONOMI

Der er på Kultur- og Fritidsudvalgets budget 2001 afsat følgende midler til Byens Børn:

Konto 3.64.1 Andre Kulturelle opgaver (Byens Børn) 663.000 kr.

Konto 6.51.1 Kulturudvikling (lønudgifter) 670.000 kr.

Konto 6.51.1 FOS (diverse tilskud) 12.000 kr.

Konto 3.50.1 Folkebiblioteker 8.500 kr.

I alt 1.353.500 kr.

Hvis model 2 vælges, kan der anvises dækning for 65.000 kr. på :

Konto 3.64.1 Andre kulturelle opgaver (publikationer/materialeudgifter)

Budget ex. moms 654.000 kr.

Budget inkl. moms 700.000 kr.

Disponeret 0 kr.

Indstillet 65.000 kr.

Rest 635.000 kr.

 

 

HØRING

Den valgte model sendes til høring i Frederiksberg Kommune og lokalbestyrelserne, jf. vedtægternes § 8.

BILAG

  1. Model 1. København + Frederiksberg (nuværende struktur + kommissorium)
  2. Model 2. København-modellen.
  3. Vedtægter for Andelsforeningen Byens Børn

Ida Munk

/ Merete Evers

 

 

Til top