Mødedato: 09.06.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Halvårlig status på halinspektørordningen

Se alle bilag

Med Budget 2020 blev der afsat 24,4 mio. kr. i 2020-2023 til en halinspektørordning i de ellers ubemandede anlæg Bellahøj Hallerne, Sundby Idrætspark, Ryparkens Idrætsanlæg og Vanløsehallerne. Kultur- og Fritidsudvalget forelægges halvårsstatus på halinspektørordningen til orientering. Halinspektørordningen har samlet set sikret en større grad af tryghed på idrætsanlæggene, en bedre service og en større tilfredshed blandt brugerne. 

På baggrund af de seneste års erfaringer med halinspektørordningen foreslår forvaltningen en mindre justering af halinspektørordningen, så midler fra ydertiderne, hvor der ikke er brugere,  omprioriteres til forebyggende indsatser på andre faciliteter. Kultur- og Fritidsudvalget har desuden  anmodet om en oversigt over idrætsanlæg, hvor det kan være relevant med halinspektører. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag om justering af halinspektørordningen samt tage oversigt over idrætsanlæg, hvor det kan være relevant med halinspektører, til efterretning.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager halvårsstatus på halinspektørordningen til efterretning,
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender forvaltningens forslag til justering af halinspektørordningen
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget tager oversigten over idrætsanlæg, hvor det kan være relevant med halinspektører, til efterretning.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 5. december 2019, at udvalget halvårligt forelægges status på halinspektørernes arbejde. På baggrund af de seneste års erfaringer med halinspektørordningen og data om tryghedsbilledet på forvaltningens institutioner, foreslår forvaltningen en mindre justering af halinspektørordningen.

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 13. december 2021 anmodede udvalget om at blive forelagt en oversigt over idrætsanlæg, hvor det kan være relevant med halinspektører.

Løsning

Om halinspektørordningen

Med Budget 2020 blev der afsat 24,4 mio. kr. i 2020-2023 til en halinspektørordning i Bellahøj Hallerne, Sundby Idrætspark, Ryparkens Idrætsanlæg og Vanløsehallerne. Med halinspektørordningen tilføres fast personale kl. 15 - 23 i hverdagene og kl. 7 - 23 i weekenderne, med henblik på at skabe tryghed og ro på idrætsanlæggene. Som følge af beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 24. september 2020 blev Vanløsehallerne trukket ud af halinspektørordningen og indgår derfor ikke længere i den halvårlige status. I Vanløsehallerne varetages halinspektøropgaven af en idrætskoordinator.

Med Budget 2021 blev der yderligere afsat 6,1 mio. kr. i 2021-2024 til en delt halinspektørordning i Hal C og Sundbyøsterhallerne.

Status på halinspektørordningen

Samlet set har halinspektørordningen sikret en større grad af tryghed på anlæggene, en bedre service og en større tilfredshed blandt brugerne. Ligeledes er der gode erfaringer med den delte halinspektørordning i Hal C og Sundbyøsterhallerne, hvor ordningen på samme vis har skabt større tryghed, bedre service og samarbejde med brugerne samt mindsket antallet af uhensigtsmæssige hændelser. Erfaringerne viser således, at afhængig af karakteren af tryghedsudfordringerne på et anlæg, kan nogle anlæg have gavn af en delt halinspektørordning.

Forvaltningen har været i dialog med brugerbestyrelserne på idrætsanlæggene, bydelsenhederne og SSP København, ligesom forvaltningen har gennemført en spørgeskemaundersøgelse om tryghed blandt brugerne af de fem idrætsanlæg. Nedenfor fremgår tilbagemeldingerne sammen med en oversigt over indberetninger af utryghedsskabende hændelser og uro på anlæggene.

Brugerbestyrelser

Brugerbestyrelserne på de fem idrætsanlæg siger samstemmende, at de oplever en væsentlig forøgelse af trygheden ved brug af idrætsfaciliteterne, et højt serviceniveau og et godt samarbejde. Citater fra brugerbestyrelserne lyder blandt andet: "Halinspektørerne betyder rigtigt meget. De har fjernet problemerne med, at hallerne bruges af andre end foreningerne/lejerne, og der skal ikke længere bruges tid på at vise nogen ud af hallen (overnattende gæster og lignende)". "Hallen er blevet et hyggeligt sted at træne - man er på fornavn med halinspektørerne, som selv gør en proaktiv indsats for at lære os brugere at kende."

SSP København

SSP København oplyser, at der på matrikler med halinspektører overordnet har været roligt uden de store udfordringer med unge eller grupper af unge. Dog har der været enkeltstående episoder, som er håndteret i det eksisterende lokale SSP samarbejde. Der er alle steder et tæt samarbejde mellem halinspektører, gadeplan og nærpolitiet.

Bydelsenhederne

Bydelsenhederne er meget tilfredse med halinspektørordningen, der er betydeligt færre hændelser og problemer med utryghedsskabende adfærd og hærværk, de får markant færre klager, ligesom de oplever, at samarbejdet med brugerne kører bedre end tidligere. Det er blevet lettere at følge op på tilbagemeldinger fra brugerne, og halinspektørerne sørger desuden for løbende orden, samt at faciliteterne fremstår præsentable, hvilket har en præventiv effekt. Vurderingen er, at man med halinspektørordningen ikke nødvendigvis fjerner utryghedsskabende episoder, men at man kan undgå, at situationer eskalerer, ligesom brugerne føler sig trygge på anlæggene.

Indberetninger af uro og hærværk

Forvaltningen benytter systemet Microbizz til at registrere utryghedsskabende hændelser på anlæggene. Kategorierne for utryghedsskabende hændelser er uddybet i bilag 1. Det seneste år (1. maj 2021 til 30. april 2022) er der i alt indberettet 63 utryghedsskabende hændelser på de fem idrætsanlæg med halinspektører.

  • Bellahøj Hallerne: 1 tilfælde af hærværk
  • Ryparkens Idrætsanlæg: 20 episoder med utryghedsskabende adfærd, 6 tilfælde af hærværk, 1 tilfælde med trusler, 1 tilfælde med fysisk vold og 2 episoder i kategorien andet.

    En del af hændelserne omhandler unge under 18 år, der forstyrrer og generer andre brugere. Andre hændelser omhandler unge over 18 år, der ryger hash m.m. Der er en tæt dialog med bl.a. politi og opsøgende teams, der i perioder har intensiveret tilstedeværelsen på idrætsanlægget.

  • Sundby Idrætspark: 2 episoder med utryghedsskabende adfærd, 1 tilfælde med trusler og 2 i kategorien "andet".
  • Sundbyøsterhallerne: 4 utryghedsskabende adfærd, 9 tilfælde af hærværk og 1 episode i kategorien "andet".
  • Hal C: 3 episoder med utryghedsskabende adfærd, 9 tilfælde af hærværk og 1 episode i kategorien "andet".

Spørgeskemaundersøgelse blandt brugerne

Forvaltningen har gennemført en spørgeskemaundersøgelse om tryghed blandt brugerne af de fem idrætsanlæg. Resultaterne er ikke repræsentative, men giver en indikation af brugernes oplevelse af tryghed i idrætshallerne. Resultaterne bygger på 192 besvarelser.

Brugerne er blevet spurgt til, hvorvidt de føler sig trygge, når de bruger anlæggene. På en skala fra 1 til 7, hvor 1 betyder "altid helt tryg" og 7 betyder "altid meget utryg" svarer 53%, at de altid er helt trygge og 23% vurderer det til 2 på skalaen, mens 4% svarer, at de altid er meget utrygge, og 3% vurderer det til 6 på skalaen. Brugerne, der føler sig utrygge, peger på, at det er "bestemte personer i og ved hallen", "hærværk" samt "området idrætshallen ligger i", der medvirker til, at de føler sig utrygge.

I forhold til om brugerne har oplevet utrygge situationer, når de bruger anlæggene, svarer 75%, at de indenfor de seneste 12 måneder ikke har oplevet utrygge situationer, mens 20% svarer, at de har oplevet utrygge situationer. 97% af brugerne oplyser, at de indenfor 12 måneder ikke har oplevet utrygge situationer, der har fået dem til at blive væk fra idrætsanlægget. Brugerne har endvidere tilføjet en del positive kommentarer om halinspektørerne. En bruger skriver: "Det er så dejligt, at halinspektørerne er der. De spreder ikke bare tryghed, men også en rar stemning, giver en hjælpende hånd, når nettet driller osv. TAK."

Justering af halinspektørordningen

I weekenderne kl. 7 – 8 og kl. 22 – 23 er der på flere af anlæggene med halinspektører ingen aktiviteter. Forvaltningen har forsøgt at aktivere disse ydertimer i weekenderne, men det er kun lykkedes få steder. Forvaltningen foreslår, at de anlæg, hvor der ikke er aktiviteter, lukkes i ovennævnte tidsrum fra den 1. januar 2023. Dertil forventes der i ordningen at været et mindre forbrug på administration på ca. 0,2 mio. kr. i 2022 og 2023. Frigivelse af disse midler giver tilsammen følgende muligheder:

Ørestad Streethal har det seneste år haft udfordringer med hærværk og unge, der skaber utryghed på anlægget. SSP oplever ligeledes stigende udfordringer med ungegrupperinger i området. Det foreslås, at der etableres en delt halinspektørordning i Ørestad Streethal, hvor halinspektører i Sundby Idrætspark også varetager opsyn med Ørestad Streethal, laver opsøgende arbejde, forebyggende indsatser og går i dialog med ungegrupperne med henblik på positiv brug af Ørestad Streethal. Forvaltningen gør opmærksom på, at midlerne ikke kan dække en fuld halinspektørordning i Ørestad Streethal, men at midlerne kan sikre øget og forebyggende tilstedeværelse i hallen på de mest besøgte tidspunkter. Tiltaget hviler på de gode erfaringer fra den delte halinspektørordning i Hal C og Sundbyøsterhallerne, og det giver mulighed for at teste effekten af en midlertidig indsats.

Bellahøj Hallerne og Bellahøj Svømmestadion er sammenhængende lokationer, som afhængig af sæsonen har forskellige perioder med spidsbelastninger og utryghedsskabende episoder. Det gælder for eksempel i sommerperioden, hvor friluftsbadet tiltrækker mange unge, og hvor der er mindre aktivitet i Bellahøj Hallerne. Her vil det være en fordel at styrke samarbejdet mellem de to lokationer, så halinspektøren i Bellahøj Hallerne især i sommerperioden kan arbejde mere fleksibelt mellem de to matrikler.

Oversigt over idrætsanlæg, hvor det kan være relevant med halinspektører

Udvalget har bedt forvaltningen om en oversigt over idrætsanlæg, hvor en halinspektørordning kan være relevant. Det bemærkes, at der – såfremt der skal indføres yderligere halinspektørordninger - skal afsættes særskilte midler hertil.

På baggrund af indberettede data, dialog med bydelsenhederne og samarbejdspartnere, erfaringerne med den delte halinspektørordning samt vurdering af problemernes karakter, vurderer forvaltningen, at nedenstående anlæg vil få størst gavn af en delt halinspektørordning.

  • Idrætshuset på Østerbro og Østerbrohuset
  • Emdrupparkens Idrætsanlæg, Lundehushallen og Emdruphallen

Som udvalget tidligere er orienteret om, er der på Bavnehøj Idrætsanlæg udfordringer med grupper, der vil kommunikere med indsatte i Vestre Fængsel (fx via affyring af fyrværkeri). Dette medfører ofte utryghed for brugerne og skade på anlægget. Forvaltningen vurderer, at dette er en opgave, der skal løses i tæt samspil med bl.a. fængslet og politiet og ikke med en halinspektørordning.

Slutteligt gør forvaltningen opmærksom på, at det med opførelsen af Nordøstamager skole i Holmbladsgade er tiltænkt, at idrætshallen uden for skoletiden skal kunne bruges af foreninger og andre i nærområdet. Området omkring hallen er i perioder præget af utryghedsskabende hændelser og personer, som har skabt store udfordringer på den lokale idrætsfacilitet Prismen. Skolen forventes klar til ibrugtagning medio 2023, og der er derfor ikke tryghedsdata fra skoleidrætshallen. En form for halinspektørordning udenfor skoletiden kan også vise sig relevant her.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges på udvalgsmøder i juni og december en status på halinspektørernes arbejde. Godkender udvalget justeringen af halinspektørordningen, igangsætter forvaltningen justeringerne snarest muligt. På udvalgsmødet i december forlægges udvalget status på justeringerne.

Søren Tegen Pedersen

  /Jakob Heide Petersen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen. 

 

Analyse- og udviklingschef, Jakob Heide Petersen, og kontorchef i Idrætsudvikling, Rikke Thielcke, deltog under punktets behandling.

Til top