Mødedato: 09.06.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Rapport om samarbejde mellem Tårnby Kommune og Københavns Kommune

Se alle bilag

Tårnby Kommune oplever en høj andel af foreningerne i Tårnby Kommune, hvor størstedelen af medlemmerne er bosat i Københavns Kommune. På den baggrund henvendte Tårnby Kommune i januar 2020 sig til Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune, med henblik på udvikling af en model for samarbejde om anlæg, drift og tilskud i forbindelse med idrætsfaciliteter (bilag 1). Efter ønske fra Kultur- og Fritidsudvalget er der afholdt en række møder med Tårnby Kommune om mulighederne for at samarbejde om anlæg, drift og tilskud i forbindelse med idrætsfaciliteter. Samarbejdet er mundet ud i en rapport. Der er ligeledes gennemført en analyse af idrætsbrugernes vandringer på tværs af kommunegrænsen. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage rapporten om samarbejde til efterretning og tage stilling til det videre samarbejde med Tårnby Kommune om faciliteter, herunder specialfaciliteter. 

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager rapporten om samarbejdet mellem Tårnby Kommune og Københavns Kommune til efterretning.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen indgår et samarbejde med Tårnby Kommune om erfaringsudveksling i forbindelse med etablering af specialfaciliteter.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 30. april 2020, at Kultur- og Fritidsforvaltningen igangsætter en undersøgelse af københavnske foreningers medlemssammensætning i forhold til bopælskommune, og at forvaltningen indgår i en arbejdsgruppe med Tårnby Kommune vedrørende specialfaciliteter.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har på den baggrund afholdt en række møder med Tårnby Kommune. Samarbejdet har haft til formål at beskrive mulighederne for at samarbejde om anlæg, drift og tilskud i forbindelse med idrætsfaciliteter. Desuden har Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Tårnby Kommune fået Idrættens Analyseinstitut til at udarbejde en analyse af idrætsbrugernes vandringer på tværs af kommunegrænsen mellem Tårnby Kommune og Københavns Kommune (bilag 2).

Løsning

Analyse af idrætsbrugernes vandringer på tværs af kommunegrænsen 

Analysen tager udgangspunkt i idrætsforeninger i hele Tårnby Kommune samt de idrætsforeninger i Københavns Kommune, som modtager lokaletilskud og har booket idrætsfaciliteter på Amager og Christianshavn.

Som et led i analysen har Idrættens Analyseinstitut sendt et spørgeskema ud til foreningerne i Tårnby og Københavns Kommune. I spørgeskemaet var fokus på at indsamle data om foreningernes medlemssammensætning i forhold til alder og bopælskommune.

I Tårnby Kommune har 71 ud af kommunens 73 foreninger besvaret spørgeskemaet. De 71 foreninger har i alt 14.836 medlemmer. Analysen viser, at blandt de 71 foreninger har 7.934 medlemmer (53 %) bopælsadresse i Tårnby Kommune. I alt har 6.916 medlemmer (47 %) bopælsadresse i en anden kommune. En tredjedel af medlemmerne i foreningerne i Tårnby Kommune (4.915 medlemmer) har bopælsadresse i Københavns Kommune.

I Københavns Kommune (på Amager og Christianshavn) har 57 ud af 141 foreninger besvaret spørgeskemaet. De 57 foreninger har i alt 16.973 medlemmer. Analysen viser, at blandt de 57 foreninger har 13.644 medlemmer (80 %) bopæl i Københavns Kommune. Der er således 3.329 medlemmer, som har bopæl i en anden kommune. Samlet set kommer 568 medlemmer (3 %) fra Tårnby Kommune, mens 17 % kommer fra andre kommuner (end Tårnby eller København).

Rapport om samarbejde mellem Tårnby Kommune og Københavns Kommune

Samarbejdet med Tårnby Kommune er afrapporteret i rapport om samarbejde mellem Tårnby Kommune og Københavns Kommune.

Som et led i samarbejdet mellem Københavns Kommune og Tårnby Kommune er der afsøgt muligheder for økonomiske modeller, med henblik på udligning af udgifter på tværs af kommunegrænsen.

Modellerne indeholder bl.a. forslag om at lade de foreninger i Tårnby Kommune, hvor størstedelen af medlemmerne har bopæl i København, få medlemstilskud fra Københavns Kommune, indtil størstedelen af foreningens medlemmer igen har bopæl i Tårnby Kommune. Tårnby Kommune foreslår, at Københavns Kommune betaler et tilskud til driftsudgifterne i de foreninger i Tårnby Kommune, hvor hovedparten af medlemmerne er bosiddende i Københavns Kommune. Derudover foreslås det at lade foreninger i Tårnby Kommune, med en overvægt af medlemmer bosiddende i andre kommuner, betale en husleje, indtil foreningen lever op til kriterierne for at være hjemmehørende i Tårnby Kommune.

Rapporten indeholder også forslag til samarbejde om konkrete idrætsfaciliteter. Der kan eksempelvis arbejdes videre med at give foreningerne i Københavns Kommune mulighed for at booke ledige tider i Tårnby Kommune, mod at Københavns Kommune betaler en del af udgifterne til drift og vedligehold. I et videre arbejde kan der også ses på muligheden for et samarbejde om etablering og drift af idrætsfaciliteter beliggende tæt på kommunegrænsen. Tilsvarende kan det være i form af erfaringsudveksling eller egentligt samarbejde om etablering af specialfaciliteter. Derudover kan der i et videre arbejde oprettes et forum for vidensdeling om vedligeholdelse og udvikling af faciliteter eventuelt i regi af ’Idrætsfaciliteter i Danmark’.

Forvaltningens vurdering

Der anbefales at tage rapporten til efterretning. Kultur- og fritidsområdet er kendetegnet ved at stille tilbud til rådighed for interesserede borgere uagtet bopæl. Det vil samtidig ofte være en forudsætning for at etablere foreninger, drive faciliteter og udvikle kulturmiljøer, at de kan tiltrække publikum og deltagere fra et større opland.

København har som hovedstad en række kommunale og statslige kulturinstitutioner samt et mangfoldigt kulturliv, der tiltrækker deltagere og besøgende fra region og udland. Det er naturligt, at der er tilsvarende bevægelser ud af kommunen. Det er forvaltningens opfattelse, at disse bevægelser samlet set udligner hinanden, og det vil være uhensigtsmæssigt og bekosteligt med mere regulering.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Samarbejdet mellem Tårnby Kommune og Københavns Kommune er på Tårnby Kommunes Kultur- og Fritidsudvalgs møde den 13. juni 2022.

Kultur- og Fritidsudvalget videresender sagen til orientering i Folkeoplysningsudvalget.

 

Søren Tegen Pedersen

                                                                                  /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

 

Plan- og tilskudschef, Mads Kamp Hansen, deltog under punktets behandling. 

Til top