Mødedato: 09.06.2005, kl. 14:30

Udvikling af Beauvaisgrunden

Udvikling af Beauvaisgrunden

Kultur- og Fritidsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 9. juni 2005

 

Afbud:

·        Helle Sjelle

 

Karin Storgaard mødte kl. 16.15 under behandlingen af punkt 6 (andet offentligt hverv)

Martin Geertsen forlod mødet kl. 15.30 efter behandlingen af punkt 1 og vendte tilbage kl. 16.15 under behandlingen af punkt 6.

 

 

 

11.      Udvikling af Beauvaisgrunden

(KFU 213/2005)

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Kultur- og Fritidsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget, at anbefale Borgerrepræsentationen:

at godkende forvaltningernes forslag til byplanmæssige og arkitektoniske retningslinier for udvikling af Beauvaisgrunden med kulturhus, serviceerhverv, boliger og grønt område som udgangspunkt for den videre bearbejdning samt som grundlag for den efterfølgende udarbejdelse af nyt plangrundlag,

at udvikling af Beauvaisgrunden gennemføres med udgangspunkt i den i sagsfremstillingen beskrevne proces,

at forvaltningerne indbyder 3-4 teams bestående af arkitekt-, landskabs- og anden relevant ekspertise til at udarbejde idéoplæg til fremtidig disponering af grunden og arkitektoniske principper for byggeriet på det i sagsbeskrivelsen omtalte grundlag. Arkitektbidragene afholdes indenfor en økonomisk ramme på 450.000 kr., der finansieres via Økonomiudvalgets budget, bevillingen salg af ejendomme funktion 0.05.3* (omkostninger ved salg af fast ejendom m.v.),

at bemyndige Kultur- og Fritidsforvaltningen til under hensyntagen til den overordnede arkitektoniske linje for grunden og indenfor projektets økonomiske ramme at udarbejde et forslag til kulturhusets indretning og konkrete faciliteter på baggrund af inddragelse af borgere og lokale parter,

at der fastlægges en ramme på 30 mio. kr. til projektering, etablering og aptering af nyt kulturhus og tilhørende udearealer med finansiering via salg af dele af ejendommen,

at der i det omfang, der er tidsforskydning mellem indtægter (salg af Beauvaisgrunden) og udgifter, vil blive foretaget mellemfinansiering fra Økonomiudvalgets budget, bevillingen Finansposter, funktion 8.05.5 (Kassen), idet midlerne tilbageføres fra indtægterne ved salg af dele af ejendommen,

at der inden for den samlede ramme på 30 mio. kr. gives en rådighedsbevilling til afholdelse af borgerinddragelse og udarbejdelse af skitseforslag til budget 2005 på 500.000 kr. på Kultur- og Fritidsudvalgets budget, bevillingen kultur og fritid funktion 0.35.3 (andre fritidsfaciliteter). Som mellemfinansiering anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen Finansposter, funktion 8.05.5 Kassen, idet midlerne tilbageføres fra indtægterne ved salg af dele af ejendommen, og

at der træffes principbeslutning om at øge driftsbevillingen til Kultur- og Fritidsudvalget til drift af Ydre Østerbro Kulturhus med tilhørende udearealer.

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2005

Rettelse: I indstillingens 7. at-punkt erstattes ordet "rådighedsbevilling" med "anlægsbevilling".

 

Der blev begæret afstemning om følgende af Martin Geertsen, Leslie Arentoft, Karin Storgaard og Jens Kjær Christensen stillede ændringsforslag:

Kultur- og Fritidsudvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at der igangsættes en høringsproces med borgerinddragelse angående indretningen mv. af kulturhuset, indvendige/udvendige faciliteter o.s.v. inden der tages stilling til sagen, herunder størrelsen af den finansielle ramme.

Et mindretal (Martin Geertsen, Leslie Arentoft, Karin Storgaard og Jens Kjær Christensen) stemte for ændringsforslaget.

Et flertal (Hellen Hedemann, Bjarne Fey, Taner Yilmaz, Klaus Hansen, Hanne Nielsen og Tanwir Ahmad) stemte imod.

Ændringsforslaget blev dermed forkastet.

 

Et enigt udvalg tiltrådte et af Jens Kjær Christensen stillet forslag om, at forslaget til kulturhusets indretning og konkrete faciliteter forelægges Kultur- og Fritidsudvalget inden offentliggørelse.

 

Indstillingen blev herefter tiltrådt uden afstemning.

 

Jens Kjær Christensen tog forbehold for den påtænkte finansieringsform.

 

 

 

 

RESUME

Ifølge budgetaftalen 2005 skal der igangsættes et planlægnings- og udviklingsarbejde for Beauvaisgrunden m.m. med henblik på serviceerhverv, publikumsvendte aktiviteter, grønt område og medborgerhus (kulturhus). Det forudsættes, at etablering af kulturhuset bliver udgiftsneutralt for kommunen gennem realisering af kommunens værdier i Beauvaisgrunden. Forvaltningerne vil desuden indpasse familieboliger i det omfang de miljømæssige forhold tillader det.

Beauvaisgrunden på ca.15.700 m2 afgrænses af Rovsingsgade, Lyngbyvej og baneterrænet og har været kommunens ejendom siden 1983. Siden 1989 har borgerne haft mulighed for midlertidigt at anvende ejendommen til rekreative formål, og arealet henligger ubebygget og uplejet.

Beauvaisgrundens placering i den omgivende bystruktur er angivet på vedlagte bilag 2. I Kommuneplan 2001 er ejendommen fastlagt til O1*-område, men foreslås i Forslag til Kommuneplan 2005 fastlagt til et S2*-område.

Den fremtidige disponering af ejendommen og de arkitektoniske principper foreslås nærmere belyst ved at indbyde 3-4 teams bestående af arkitekt-, landskabs- og anden relevant ekspertise til at udarbejde idéoplæg til fremtidig disponering af ejendommen omhandlende:

 

-         Bebyggelsens disponering på grunden

-         Bebyggelsens funktioner og arkitektoniske principper

-         Friarealernes landskabelige principper og disponering, tilkørsels- og adgangsforhold samt grønne stiforløb

De indkomne bidrag forventes efterfølgende at danne grundlag for konkretisering af en bebyggelsesplan og detaljering af arkitektur m.v., som fastlægges i lokalplan og kommuneplantillæg.

Forholdet til Hans Knudsens Plads og arealet mellem Lersø Park Allé og Beauvaisgrunden foreslås inddraget i de byarkitektoniske og rumlige overvejelser omkring Beauvaisgrunden, således at der ved en kommende planlægning for dette område, opnås en helhed i området og en sammenhæng med den omgivende bystruktur.

Forvaltningerne foreslår, at programmet for opgaven bygger på en række byplanmæssige og arkitektoniske retningslinier, herunder at bebyggelse skal fremtræde i et nutidigt arkitektonisk formsprog af en høj kvalitet, der indgår i en acceptabel helhed med den omgivende bebyggelse og bebyggelsesstruktur, der på strækningen mellem baneterrænet og Rovsingsgade er karakteriseret ved en mere åben og ustruktureret bebyggelsesstruktur end det tilgrænsende mere veldefinerede bymassiv sydøst for området.

Boliger og rekreative opholdsarealer skal sikres støjmæssigt acceptable forhold. Der anbefales i den forbindelse en bygningsmæssig fortætning med erhvervsanvendelse mod Lyngbyvej. Grunden bør bebygges med ca. 20.000 m2, idet der skal etableres et grønt, rekreativt område med offentlig adgang på ca. 1/3 af arealet, og der skal sikres en god tilgængelighed til grundens kulturelle og rekreative funktioner, hvor kulturhusets placering skal understøtte husets synlighed og tilgængelighed i lokalområdet.

De i eksisterende planlægning fastlagte afstands- og afskærmningsbælter skal respekteres m.h.p. etablering af et sammenhængende grønt forløb langs Rovsingsgade og indpasning af et cykelstiforløb. Parkering skal udgøre 1 parkeringsplads pr. 100 m2 etageareal og bør overvejende placeres i konstruktion.

Kulturhuset tænkes etableret som en selvstændig bygning på der forventes at blive på 1500 til 2.500 m2 inkl. kælder med indgang i gadeplan og med nem adgang til gode udendørs rammer. Det endelige kvadratmeterantal fastlægges i den videre proces, idet dette vil afhænge af hvilke funktioner og faciliteter kulturhuset skal rumme. Da målet er at etablere et kulturhus, der møder de lokale behov og giver nye muligheder for kulturelle aktiviteter i en bydel med sparsomme kulturelle tilbud, afklares husets funktioner og faciliteter først efter at borgerne i området har været inddraget. Kulturhuset projekteres under hensyntagen til den overordnede linje for ejendommens disponering og arkitektur og indenfor kulturhusets økonomiske ramme.

I budget 2005 er forudsat, at etablering af kulturhuset bliver udgiftsneutralt for kommunen, og finansiering foreslås derfor tilvejebragt via salg af størstedelen af Beauvais-grunden. Den del af ejendommen, hvorpå kulturhuset planlægges opført, ventes at forblive kommunal ejendom.

Salg af ejendommen og vedtagelse af nyt plangrundlag ventes gennemført i 2006, hvormed det nye kulturhus vil kunne indvies i 2008.

Kulturhuset og de tilknyttede udendørsfaciliteter ventes projekteret, etableret og apteret indenfor en ramme på 30 mio. kr., ekskl. grund, forureningsomkostninger og parkeringsdækning.

Derudover skal salg af ejendommen finansiere en andel af den offentlige parkering samt evt. udgifter til støjbegrænsning og nødvendig oprensning af forurening på den del af ejendommen, hvor kulturhuset opføres.

Udgifter til anlæg og drift af de rekreative arealer, hvortil offentligheden skal have adgang, herunder eventuel fordeling af udgifterne, vil blive nærmere fastlagt i forbindelse med et udbud af ejendommen.

Forvaltningerne foreslår desuden, at der træffes principbeslutning om at øge driftsbevillingen til Kultur- og Fritidsudvalget til drift af kulturhuset Ydre Østerbro og de tilhørende udearealer.

 


 

Til top