Mødedato: 09.06.2005, kl. 14:30

Festligholdelse af Københavns Rådhus 100 år den 12. september 2005 - høringssvar til Økonomiudvalget

Festligholdelse af Københavns Rådhus 100 år den 12. september 2005 - høringssvar til Økonomiudvalget

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 9. juni 2005

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

23.      Festligholdelse af Københavns Rådhus 100 år den 12. september 2005 - høringssvar til Økonomiudvalget

(KFU 230/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender nærværende indstilling som høringssvar til Økonomiudvalget i anledning af den fremsendte indstilling om festligholdelse af Rådhusets 100 år den 12. september 2005.

 

 

RESUME

Nærværende indstilling udgør Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar i anledning af den af Økonomiudvalget den 10. maj 2005 behandlede indstilling om festligholdelse af Rådhusets 100 år den 12. september 2005. Økonomiudvalget besluttede at sende sagen til høring i Kultur- og Fritidsudvalget.

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at festlighederne tager udgangspunkt i, at Rådhuset skal være københavnernes hus og derfor kommer til at bestå af følgende aktiviteter:

·        Gratis omvisninger på Rådhuset

·        Servering af Rådhuspandekager

·        Én offentlig koncert på Rådhuspladsen

·        En udstilling om Rådhuset og dets historie

·        Digitalisering og præsentation af to historiske værker om Rådhuset.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Økonomiudvalget behandlede på sit møde den 10. maj 2005 indstilling om festligholdelse af Rådhusets 100 år den 12. september 2005. Økonomiudvalget besluttede på mødet at sende sagen i høring i Kultur- og Fritidsudvalget og tilkendegav samtidig, at der gerne må komme flere forslag til brede folkelige/kulturelle arrangementer, herunder for børn og børnefamilier, i forbindelse med festligholdelsen af Rådhuset.

Økonomiforvaltningens indstilling – der er udarbejdet i samråd med overborgmesteren og Borgerrepræsentationens to næstformænd - går i korthed ud på at alle, der måtte have lyst til at være med til at fejre Rådhuset, kan få mulighed for dette, samtidig med at der også er foreslået arrangementer, hvor Borgerrepræsentationen sammen med indbudte gæster kan få lejlighed til at fejre den runde fødselsdag. Konkret fremgår af bilag 1 til Økonomiforvaltningens indstilling bl.a. følgende aktiviteter:

·        Offentlig koncert på Rådhuspladsen

·        Reception med kongelig modtagelse

·        Promenadekoncert i Rådhushallen

·        Gallafest

·        Morgenkaffe for alle kommunens medarbejdere

·        Et populært hæfte om Rådhuset i 100 år

·        En 'coffee-table' bog om Københavns Rådhus

·        En særlig jubilæumsgave

·        En udstilling om Rådhuset og dets tidlige historie

 

Det bemærkes, at Kultur- og Fritidsforvaltningen ikke har været inddraget i udarbejdelsen af Økonomiforvaltningens forslag og Kultur- og Fritidsforvaltningen må påpege, at en realistisk planlægning og forberedelse af arrangementer i anledning af Rådhusets 100 år – henset til at jubilæet er om 3 måneder – kræver en beslutning i Borgerrepræsentationen før sommerferien. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil selvfølgelig gerne indgå aktivt i den videre planlægning og koordinering af aktiviteterne.

Kultur- og Fritidsforvaltningen finder, at Økonomiforvaltningens forslag til aktiviteter som udgangspunkt er interessante og relevante. Problemet er imidlertid, at der efter Kultur- og Fritidsforvaltningens opfattelse er foreslået for mange aktiviteter. Dermed er risikoen, at målet med aktiviteterne – fejringen af Rådhusets "mærkedag" kommer ud af sigte. Der bør i stedet for udvælges og fokuseres på et begrænset antal aktiviteter til festligholdelsen af Rådhusets jubilæum. Disse aktiviteter bør udvælges ud fra et kriterium om, at Københavns Rådhuset er byens og københavnernes hus. At Københavns Rådhus er i stand til at løfte de vigtige repræsentative opgaver for landets hovedstad har huset bevist gennem hele sin levetid, ligesom der ikke er tvivl om, at Rådhuset er et af Danmarks vigtigste turistfyrtårne og et vigtigt "brand" for Danmark. Derimod kan jubilæumsåret passende anvendes til at forankre Rådhuset i den "almindelige københavners" bevidsthed som et byens hus og vigtigste kulturhus, der indbyder alle københavnere.

Konkret foreslår Kultur- og Fritidsforvaltningen derfor, at man fokuserer på følgende aktiviteter:

 

Gratis omvisninger på Rådhuset

Københavns Rådhus er en af byens største turistattraktioner, og en omvisning i Rådhuset er et "must" for mange af byens turister. I jubilæumsåret er det som anført vigtigt, at byens hus også formidles til byens borgere. Dette kan ske ved, at Rådhuset "slår dørene op" for den a lmindelige københavner og på en indbydende måde inviterer til en gratis omvisning i det spændende hus. I denne forbindelse vil indgå et besøg i den nyrenoverede Rådhushave. Der må i givet fald tages stilling til den konkrete tilrettelæggelse af arrangementet, idet antallet af deltagere i omvisningerne i sagens natur er begrænset i forhold til dels antal medarbejdere, der kan forestå omvisningerne, dels det maksimale antal gæster, der kan deltage pr. omvisning (udgangspunkt er normalt maks. 40 personer pr. omvisning). Ambitionen er, at alle københavnere, der er interesserede heri, kan få denne gratis oplevelse i jubilæumsåret. Overvejelsen kunne være, at lade disse særomvisninger blive afsluttet med et kig ud over byen fra Rådhustårnet ligesom det som led i omvisningen vil være muligt at nyde en forfriskning i Rådhushaven. Selv om omvisningerne gennemføres over flere dage, er der som nævnt kapacitetsmæssige begrænsninger for hvor mange borgere, der kan deltage i omvisningerne. Der vil derfor formentlig blive behov for at tilrettelægge et tilmeldingssystem.

 

Servering af Rådhuspandekager

Der er ikke tvivl om, at mange borgere forbinder de repræsentative sider af Københavns Rådhus med de berømte Rådhuspandekager – Rådhuspandekagerne er blevet udtryk for et ægte stykke københavnerkultur. En folkelig markering af Rådhusets jubilæum kunne derfor være, at den almindelige københavner – der ikke er en del af Rådhusets repræsentative liv – selv kan opleve Rådhuspandekagerne. Som led i Rådhusets jubilæum kunne det f.eks. overvejes, at annoncere en eller flere dage, hvor der er servering af Rådhuspandekager på Rådhuset. For at styre tilløbet kunne der overvejes en ordning med at borgerne skal tilmelde sig pandekagespisningen (jf. tilsvarende ordning i forbindelse med "Kagens Dag"). Hvis det er praktisk muligt kan serveringen af Rådhuspandekager indgå som afslutningen på den førnævnte, gratis omvisning på Rådhuset.

 

Én offentlig koncert på Rådhuspladsen

Kultur- og Fritidsforvaltningen er enig i forslaget om, at en offentlig koncert på Rådhuspladsen er udtryk for en passende folkelig markering af Rådhusets jubilæum. Samtidig finder forvaltningen det imidlertid vigtigt, at der – for at sættes fokus på begivenheden og for at sikre en bedre samling om begivenheden – kun gennemføres én koncert, i stedet for (som foreslået af Økonomiforvaltningen) flere koncerter i løbet af dagen. Denne koncert bør gennemføres med et kendt, dansk band. Forvaltningen kan i øvrigt tilslutte sig, at sceneopsætningen mv. sker i lighed med de koncerter, kommunen tidligere har afholdt nytårsaften og at udsmykningen og scenografien bør have en tydelig reference til "festens midtpunkt": Københavns Rådhus.

 

En udstilling om Rådhuset og dets historie

Kultur- og Fritidsforvaltningen finder at denne udstilling er en vigtig markering, også henset til, at der ikke er tale om en "én-dags begivenhed". Det er vigtigt, at Rådhusets spændende historie også på denne måde forsøges formidlet til københavnerne. Der henvises i øvrigt til den nærmere beskrivelse af aktiviteten i Økonomiforvaltningens indstilling/bilag. Udstillingen kan overvejes suppleret med at der udskrives en konkurrence om, hvordan Københavns Rådhus skal se ud om 100 år. Sidstnævnte vil kræve konsulentbistand med henblik på at udarbejde et konkurrenceprogram og styre processen.

 

Digitalisering og præsentation af to historiske værker om Rådhuset

Som led i fejringen af Rådhusets 100 års jubilæum vil 2 helt centrale, historiske bøger om Københavns Rådhus og dets tilblivelse blive indscannet og dermed tilgængeliggjort for alle og bevaret for eftertiden. Bøgerne er henholdsvis 102 og 97 år gamle og næsten umulige at fremskaffe i dag. Der er tale om

·        Francis Beckett: Kjøbenhavns Raadhus. København, 1908 og

·        P. Købke: Kjøbenhavns Raadhus. En illustreret Vejledning. Kjøbenhavn, 1903 .

Francis Becketts bog om Rådhuset er stadig den største samlede gennemgang af Københavns Rådhus. Bogen er rigt illustreret. Ud over at indgå i festligholdelsen af Rådhusets jubilæum vil bogen endvidere kunne indgå i databasen Absalon.nu, som er under udarbejdelse af Københavns Bymuseum, Københavns Stadsarkiv og Københavns Hovedbibliotek. 

P.Købkes bog er en glimrende introduktion til rådhuset og dets bygning.

Udover indscanningen vil der blive udarbejdet et powerpoint-show, som vil blive vist på storskærm dels på Rådhusbiblioteket og dels på de biblioteker, der har storskærm til publikum. Det vil også blive offentliggjort på www.bibliotek.kk.dk og dermed være tilgængeligt for borgere, forskere, studerende og andre interesserede både nær og fjern. Udgifterne til digitaliseringen og præsentationen skønnes at udgøre ca. 50.000 kr.

Bøgerne vil være fremlagt på Rådhusbiblioteket på jubilæumsdagen, og et besøg på Rådhusbiblioteket med præsentationen på storskærm vil kunne indarbejdes som led i det føromtalte åbent-hus arrangement på Rådhuset.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen selvstændig økonomisk virkning.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

-

BILAG

1. Indstilling og bilag fra Økonomiudvalgets møde den 10. maj 2005

 

 

Carsten Haurum

/Thomas Jakobsen

 


 

Til top