Mødedato: 08.09.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Hensigtserklæring for udvikling af fodbolden i København frem mod afvikling af EM i fodbold 2020

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om der skal indgås en hensigtserklæring mellem Københavns Kommune og Dansk Boldspil-Union for udvikling af københavnsk fodbold og København som fodboldby frem mod afvikling af EM i fodbold i København i 2020. 

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der indgås en hensigtserklæring vedrørende EM i fodbold 2020 mellem Københavns Kommune og Dansk Boldspil-Union (DBU).

Problemstilling

København har vundet værtskabet for fire kampe under EM i fodbold 2020.

EM i fodbold i København 2020 kan være en løftestang til at udvikle københavnsk fodbold på såvel forenings- som facilitetssiden. Kultur- og Fritidsforvaltningen har derfor taget initiativ til en hensigtserklæring mellem Københavns Kommune og DBU, som forpligter parterne til - i fællesskab - at arbejde med udvikling af faciliteter, styrkelse af foreningslivet og målrettede indsatser for aktivering af borgere og forankring af eventen i København frem mod 2020 (bilag 1).

 

Løsning

For at markere 60 års jubilæet for EM i fodbold afvikles europamesterskabet i 2020 for første gang i 13 forskellige lande/byer i Europa. Tolv byer, herunder København er vært for tre indledende kampe samt en kvalifikationskamp. London er vært for semifinaler og finale. Parken udgør rammen for EM-kampene på dansk grund.

Københavns Kommune har i forbindelse med Budget 2015 truffet principbeslutning om Københavns værtskab for EM i fodbold 2020, og at kommunens bidrag prioriteres i kommende budgetforhandlinger. Københavns Kommunes andel af finansieringen af EM i fodbold 2020 indgår i forhandlingerne om Budget 2017.

Et blivende aftryk på det københavnske kultur- og fritidsliv
DBU og Københavns Kommune deler visionen om, at Københavns værtskab for EM i fodbold i 2020 forankres i byen og sætter et positivt, blivende aftryk på det københavnske kultur- og fritidsliv. 

Som event kan EM i fodbold 2020 medvirke til at udvikle københavnsk fodbold på såvel forenings- som på facilitetssiden. Kultur- og Fritidsforvaltningen har derfor taget initiativ til en hensigtserklæring mellem Københavns Kommune og DBU, som forpligter parterne til - i fællesskab - at arbejde med udvikling af faciliteter, styrkelse af foreningslivet og målrettede indsatser for aktivering af borgere og forankring af eventen i København frem mod 2020 (bilag 1).

Hensigten er, at EM i fodbold 2020 skal danne grundlag for:

  • Fælles prioritering og retning for flere nye og fælles faciliteter til fodbolden i København
  • Synliggørelse af de mange muligheder for at dyrke fodbold/idræt i København gennem aktiviteter og sideevents i klubberne og i gadebilledet
  • Rekruttering af flere frivillige trænere, ledere og dommere, så medlemstilgangen kan imødekommes.

Aktivering af eventen – ”En del af noget større”
I forhold til den brede aktivering af eventen frem mod og under EM i fodbold 2020 indleder Kultur- og Fritidsforvaltningen et samarbejde med DBU og DBU København. Den fælles målsætning er at skabe en fodboldfest i København, som rækker ud i alle bydele.

Inddragende sideevents op til og under EM i fodbold 2020 vil have et særligt fokus på børn og unge og integrere Københavns Kommunes igangværende projekter for at motivere byens yngste borgere til et aktivt fritidsliv og foreningsmedlemsskab. Budget til forankring og aktivering af EM i fodbold 2020 er indarbejdet i budgetnotat til Budget 2017. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis hensigtserklæringen godkendes af Kultur- og Fritidsudvalget, forelægges den overborgmesteren, kultur- og fritidsborgmesteren og DBU til underskrift.

 

Thomas Jakobsen 

                                                                   /Mads Kamp Hansen

 

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. august 2016:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen.

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 8. september 2016:

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

Et flertal (Neil Bloem, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Carl Christian Ebbesen, Jens-Kristian Lütken, Andreas Pourkamali og Michael Gatten) stemte for indstillingen.

Ingen stemte imod.

Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen og Kasper Heumann Kristensen undlod at stemme.

Indstillingen blev således godkendt med de faldne bemærkninger.

Til top