Mødedato: 08.09.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Indstilling om et af Borgerrepræsentationen henvist medlemsforslag - forsøg med udvidet stemmeret

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en indstilling om et af Borgerrepræsentationen henvist medlemsforslag om forsøg med udvidet stemmeret.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager til efterretning, at der ikke er hjemmel til at gennemføre bindende forsøg med sænkelse af valgretsalderen til 16 år i Københavns Kommune ved kommunalvalget i 2017
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget tager til efterretning, at der ikke er hjemmel til at gennemføre bindende forsøg med stemmeret til alle borgere over 18 år, der har fast bopæl i Københavns Kommune ved kommunalvalget i 2017

  3. at Kultur- og Fritidsudvalget tager stilling til, om der i 2017 skal afsættes 250.000 kr. (service) til afholdelse af en konference om mulighederne for ikke-bindende forsøg med udvidet stemmeret.

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 26. maj 2016 at henvise følgende medlemsforslag (2016-0229765) til Kultur- og Fritidsudvalget:

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen at udarbejde et oplæg til politisk behandling om muligheden for at gennemføre forsøg med en sænkelse af valgretsalderen til 16 år i Københavns Kommune ved kommunalvalget i 2017,

  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen at udarbejde et oplæg til politisk behandling om muligheden for at gennemføre forsøg med stemmeret til alle borgere over 18 år, der har fast bopæl (dvs. folkeregisteradresse) i Københavns Kommune, ved kommunalvalget i 2017,

  3. at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen i arbejdet med begge oplæg at inddrage relevante interessenter samt afholde en konference, hvor interessenter kan komme med input til forsøgene med udvidet stemmet.

Løsning

Forsøg med både sænkelse af valgretsalderen til 16 år og stemmeret til alle borgere over 18 år, der har fast bopæl i Københavns Kommune kan opdeles i bindende og ikke-bindende forsøg. I et bindende forsøg indgår de afgivne stemmer i det samlede resultat, i modsætning til et ikke-bindende forsøg.

1. Muligheden for at gennemføre bindende forsøg med sænkelse af valgretsalderen til 16 år i Københavns Kommune ved kommunalvalget i 2017

Der er på nuværende tidspunkt ikke hjemmel i lovgivningen til at gennemføre et bindende forsøg med sænkelse af valgretsalderen til 16 år ved kommunalvalget i 2017.

Et sådant forsøg vil forudsætte, at Folketinget vedtager et lovforslag, og at forslaget efterfølgende sendes til folkeafstemning og vedtages med et flertal. En ændring kræver således både politisk og folkelig opbakning.

Dansk Ungdoms Fællesråd nedsatte i 2010 en valgretskommission. Et flertal af kommisionen foreslog, at muligheden for en sænkelse af valgretsalderen blev drøftet i Folketinget, mens et mindretal fastholdt, at valgretsalderen ikke bør ændres, da den bør følge myndighedsalderen. 

Folketingets Social- og Indenrigsudvalg behandlede spørgsmålet om forsøgsvis sænkelse af valgretsalderen til 16 år den 17. november 2015, jf. bilag 5. 

Justitsministeriet har i den forbindelse oplyst, at valgretsalderen til kommunalvalg ikke kan ændres uafhængigt af valgretsalderen til folketingsvalg. Forsøg med sænkelse af valgretsalderen til kommunalvalg vil derfor kræve, at valgretsalderen til folketingsvalg ændres tilsvarende.

Social- og indenrigsministeren understreger i den sammenhæng, at det er regeringens opfattelse, at valgretsalderen bør være 18 år i Danmark, samt at regeringen derfor ikke har planer om at iværksætte forsøgsvis nedsættelse af valgretsalderen til 16 år.

2. Muligheden for at gennemføre bindende forsøg med stemmeret til alle borgere over 18 år, der har fast bopæl (dvs. folkeregisteradresse) i Københavns Kommune, ved kommunalvalget i 2017

Der er på nuværende tidspunkt ikke hjemmel i lovgivningen til at gennemføre bindende forsøg med stemmeret til alle borgere over 18 år ved kommunalvalget i 2017.

Det vil forudsætte, at Folketinget vedtager en lovændring om at fjerne bopælskravet for tredjelandsstatsborgeres ret til at stemme ved kommunalvalg.

Spørgsmålet har været behandlet flere gange i Folketinget de seneste år. I 2010 forhøjede den daværende VK regering bopælskravet fra 3 til 4 år, men den efterfølgende S/R-regering ændrede i 2012 kravet tilbage til 3 år.

Spørgsmålet om fjernelse af bopælskravet har også været drøftet politisk i Københavns Kommune. På vegne af Valgbestyrelsen og et flertal i Borgerrepræsentationen anmodede overborgmesteren i juni 2013 den daværende økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager om at fjerne kravet. Ministeren meddelte i marts 2014, at regeringen ikke ønskede at sænke kravet yderligere, jf. bilag 3.

3. Ikke-bindende forsøg med udvidet stemmeret

Tidligere ikke-bindende forsøg

I 2009 blev der afholdt ikke-bindende prøvevalg for 16-17-årige i 31 kommuner. Den daværende velfærdsminister, Karen Jespersen, udtalte i den forbindelse, at et prøvevalg, der finder sted samtidig med et kommunal- og regionsvalg, skal foregå tydeligt og klart adskilt fra kommunalvalget. Det betyder, at et ikke-bindende forsøg med udvidet stemmeret skal foregå i et andet lokale end der, hvor det lovbestemte valg foregår.

Der er ikke tidligere afholdt ikke-bindende forsøg for alle borgere, der har fast bopæl i Københavns Kommune. På baggrund af tidligere forsøg med ikke-bindende valghandlinger er det forvaltningens opfattelse, at det også her vil være en klar forudsætning, at det afholdes i separate lokaler.

Kommunal- og regionalvalget i København er meget ressourcekrævende 

På grund af kommunal- og regionalvalgets størrelse i Københavns Kommune er valgstederne under hårdt pres på valgdagen.

Det skyldes, at der er tale om et dobbeltvalg, der er flere stemmeberettigede og flere opstillede kandidater og partier end ved andre valg og folkeafstemninger. Åbningstiden på valgstederne er endvidere blevet rykket en time frem til kl. 08.00 i forhold til det seneste kommunal- og regionalvalg. Det betyder, at afviklingen af valget i 2017 vil være endnu mere ressourcekrævende and tidligere.

Det vurderes derfor, at det vil være særdeles svært at tilvejebringe den nødvendige kapacitet til at gennemføre parallelle valghandlinger.

Andre initiativer for unge i forbindelse med kommunal- og regionsvalget

Det bør desuden nævnes, at der allerede er initiativer, der har til hensigt at engagere unge under 18 i den demokratiske proces. Blandt Valgretskommissionens anbefalinger i 2012 var blandt andet indførelse af skolevalg. I 2015 blev der derfor for første gang afholdt landsdækkende skolevalg for elever i 8. og 9. klasse (http://www.skolevalg.dk/), og dette gentages i 2017 (bilag 4).

I tre uger op til Skolevalg kører et valgkampslignende undervisningsforløb på Skolevalg.dk. Valget arrangeres af Folketinget og Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, og skolernes frist for tilmelding er 1. november 2016.

Mulighederne for at arbejde videre med eksisterende initiativer og inddragelse af blandt andet skolerne bør derfor undersøges  nærmere.     

4. Konference med input fra relevante interessenter om muligheden for ikke bindende forsøg med udvidet stemmet.

Betingelser for ikke-bindende forsøg med udvidet valgret

Betingelserne for at gennemføre et ikke-bindende forsøg med udvidet valgret er følgende:

  • at valget afholdes fuldstændigt separat fra den øvrige valghandling

  • at forsøget på grund af kommunal- og regionalvalgets omfang afholdes før den 21. november 2017

  • at der alternativt laves forsøg med ikke-bindende valg for unge på 16 og 17 år ved et andet valg end kommunal- og regionsvalget

  • at Social- og Indenrigsministeriet godkender forsøget

  • at der afsættes den nødvendige finansiering. Udgifterne til et ikke bindende forsøg med udvidet stemmeret på alle valgsteder vurderes at være 2,8 mio. kr.

Det indstilles derfor, at Kultur- og Fritidsudvalget tager stilling til, om der skal afsættes 250.000 kr. med kassemæssig dækning på konto 3.35.64.1 til afholdelse af en konference om mulighederne for ikke bindende forsøg med udvidet stemmeret, herunder kortlægning af praktiske og lovgivningsmæssige barrierer, indsamling af eksisterende relevante kilder og erfaringer fra andre lande samt dokumentation og publicering. Kortlægningen og konferencen kan danne baggrund for det videre politiske arbejde.

Budget for kortlægning og konference:

(1.000 kr. – 2016 p/l )

2016
Projektledelse 100
Konference 100
Dokumentation og publicering 50
Udgifter i alt 250

Økonomi

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der skal afholdes en konference som anført under punkt 4, udgør de samlede udgifter til afholdelse af en konference i 2017 250.000 kr. (service). Kassemæssig dækning kan i så fald anvises på konto 3.35.64.1.

             

Videre proces

 

Thomas Jakobsen

                                                          /Merete Evers Dewilde

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. august 2016:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen.

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 8. september 2016:

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt.

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede indstillingens 3. at-punkt.

Der blev anmodet om et budgetnotat vedrørende gennemførelse af et ikke-bindende forsøg med udvidet valgret (skønsmæssigt 2,8 mio. kr.).

Til top