Mødedato: 08.09.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Fornyelse af samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater - Høringssvar fra Kultur- og Fritidsudvalget

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til et forslag til høringssvar i anledning af en af samarbejdsaftalen mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at den som bilag 1 vedlagte reviderede samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater for perioden 2017-2020 tiltrædes, herunder at 5 mio. kr. af bevillingen på 48 mio. kr. øremærkes til at åbne husene for borgerne og til konkrete samarbejder med københavnske skoler, festivaler og kulturaktører.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen behandlede på sit møde den 22. juni 2016 en fornyelse af samarbejdsaftalen med Det Kongelige Teater.

Borgerrepræsentationen besluttede at henvise sagen til fornyet behandling i Økonomiudvalget. Borgerrepræsentationen tilkendegav, at aftalen bør suppleres med yderligere og tydeligere krav om:

  • brug af Det Kongelige Teaters faciliteter i sommerperioden
  • samarbejder med københavnske kulturaktører 
  • Det Kongelige Teaters tilbud til de københavnske børn

Der blev endvidere fremhævet, at det politiske niveau bør inddrages tidligere i processen omkring udarbejdelse af samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater.

På den baggrund har kommunen været i dialog med Det Kongelige Teater, og det er aftalt med Økonomiforvaltningen, at Kultur- og Fritidsudvalget høres forud for Økonomiudvalgets fornyede behandling af sagen.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har, på baggrund af Borgerrepræsentationens behandling af sagen i juni 2016, været i dialog med Det Kongelige Teater om at udbygge samarbejdsaftalen.

Det Kongelige Teater er gået konstruktivt ind i dialogen og er meget interesseret i at arbejde videre med de nye tiltag, ligesom Det Kongelige Teater ønsker at byde ind i en tættere dialog om den strategiske udvikling af Kultur- og Fritidspolitikken i København.

Der er på baggrund af de politiske tilkendegivelser indarbejdet nye krav i udkastet til aftalen (bilag 1). Kravene præciserer:

    1.  at de københavnske skolebørn gennem deres skoletid skal have mulighed for at opleve          teatrets kunstarter.

    2. at det er et særligt fokusområde, at Det Kongelige Teater også i sommerperioden skal åbne     Operaens faciliteter for eksterne københavnske events, festivaler og aktører, som i forvejen     støttes af Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg.

    3.  at det er en forudsætning, at Det Kongelige Teater på årlig basis rapporterer, hvordan de     københavnske skolebørn har været tilbudt introduktion til teaterets kunstarter, ligesom teatret,     også på årlig basis, skal redegøre for de samarbejder teatret indgår med øvrige     tilskudsmodtagere på event-, festival og andre kulturområder.

    4. at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget at betinge, at 5 mio. kr., af det     samlede årlige tilskud på 48 mio. kr., øremærkes til at åbne husene for borgerne i København     og til konkrete samarbejder med københavnske skoler, festivaler og kulturaktører.    

I forbindelse med udarbejdelse af aftaleteksten har det været afgørende for Københavns Kommune, at københavnerne oplever, at Det Kongelige Teater også er deres teater, og at byens kulturelle og kunstneriske aktører oplever teatret som en partner og medspiller i det samlede københavnske kulturliv.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har derfor aftalt med Det Kongelige Teater, at teatret inviteres til de halvårlige workshops om samarbejder mellem festival- og eventarrangører i København, som forvaltningen arrangerer. Dette vil give endnu bedre muligheder for, at Det Kongelige Teater kan skabe netværk og samarbejder med de kulturaktører, som Kultur- og Fritidsudvalget støtter.

Det Kongelige Teater anerkender, at der skal være fokus på optimal udnyttelse af byens rum og muligheder hvad enten de er kommunale, statslige eller private. Teatret oplyser derfor også, at man fortsat vil udvikle og optimere udnyttelsen af såvel teatrets faciliteter som byrummene omkring dem, særligt i sommerperioden.

Der er behov for, at Det Kongelige Teater sørger for at udnytte de muligheder, der er for at invitere både borgere og turister indenfor hele året rundt. På baggrund af den fornyede dialog med Det Kongelige Teater ligger det nu fast, at teatret udvikler deres outreach aktiviteter endnu mere - også i forhold til byens borgere og turister.

I sommeren 2016 er der på den baggrund etableret en række samarbejder for at imødekomme de politiske krav: 

  • Det Kongelige Teater har indgået aftale med Kulturhavnfestivalen om at bruge Ofelia Plads som venue. Festivalen får også hjælp af Operaen med teknik og afvikling i det nye "Børneland" ved Operaen. Desuden bidrager Ofelia Plads-teamet med hjælp til PR og affaldsindsamling.
  • Det Kongelige Teater tilbyder guidede omvisninger på både dansk og engelsk, som introducerer byens borgere og turister til teatrets mange muligheder. Der er typisk 5-6 (nogen gange flere) daglige tilbud om rundvisninger i Operaen og Skuespilhuset.
  • Det Kongelige Teater har indgået samarbejde med Copenhagen Operafestival, som havde Ofelia Plads som hovedvenue og som har benyttet foyer og omklædningsfaciliteter på teatret i forbindelse med festivalen.
  • Det Kongelige Teater har indgået et samarbejde med foreningen Vildskud om fortsat udvikling af teaterfestivalen for unge. Under navnet KGL Vilskud er der afholdt en miniteaterfestival med fokus på unge vækstlagsgrupper, som blev inviteret til at spille i Skuespilhuset i juni måned 2016.
  • Det Kongelige Teater har stillet faciliteter og samarbejde til rådighed for en række koncerter under Copenhagen Jazzfestival. Jazzfestivalen har samarbejdet i en årrække til begge parters store tilfredshed. Forventningen fra begge parter er at få igangsat koncerter i stor skala (Giant Jazz) igen og samtidig fastholde det nyudviklede koncept: 21st. Century Jazz i Skuespilhuset, hvor jazzfestivalen får scenen stillet gratis til rådighed for 8-10 koncerter med gratis adgang for publikum. Koncerterne er godt besøgt.
  • I 2016 er der indgået aftale med de københavnske teatre om, at Det Kongelige Teater er vært for Copenhagen Stage i 2017. 

Der er således i 2016 etableret aktiviteter for børn, aktiviteter i sommerperioden og sket en udvidelse af udnyttelsen af faciliteter og ressourcer til gavn for de øvrige københavnske festivalarrangører.

I 2016 yder Kultur- og Fritidsudvalget tilskud til en række af de københavnske kulturaktører, som Det Kongelige Teater samarbejder med. Operafestivalen modtager 0,5 mio. kr. i 2016. CPH Stage modtager 1,0 mio. kr. og Jazzfestivalen modtager godt 1 mio. kr.

Det er derfor Kultur- og Fritidsforvaltningens faglige vurdering, at et krav om samarbejder til en værdi af 5 mio. kr. årligt vil betyde en væsentlig udvikling for de eksisterende samarbejder og vil rumme økonomisk mulighed for en række nye initiativer.

Når samarbejdsaftalen er indgået, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Det Kongelige Teater udarbejde en aktivitetsplan for 2017, som konkretiserer indsatsområderne. Kultur- og Fritidsudvalget vil fremover årligt blive orienteret om aktivitetsplan og opfølgning, herunder en redegørelse for de konkrete samarbejder med københavnske festivaler og kulturaktører.

Det Kongelige Teater har endvidere inviteret udvalget til et dialogmøde. Et sådan møde kunne med fordel placeres i forbindelse med udarbejdelse af den første årlige aktivitetsplan omkring årsskiftet 2016-2017.

Det bemærkes i øvrigt, at Det Kongelige Teater opfylder krav om sociale klausuler. Teatret har ansat en lang række medarbejdere på særlige vilkår og i stillinger med løntilskud. Og teatret har herudover tilknyttet praktikanter, som arbejder med øget publikumsinddragelse.

Med den nye aftale vil disse og lignende samarbejder og initiativer blive beskrevet og udfoldet i de årlige aktivitetsplaner, som udarbejdes i samarbejde mellem Det Kongelige Teater og forvaltningerne, og der vil foregå en årlig opfølgning med afsæt i aktivitetsplaner og konkrete samarbejder og initiativer. 

Økonomi

Samarbejdsaftalen har ingen økonomiske konsekvenser. Det årlige tilskud til Det Kongelige Teater udgør fortsat 47.969.000 kr. og er under forudsætning af Borgerrepræsentationens vedtagne budget for det pågældende år.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder et høringssvar på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets tilkendegivelser til Økonomiforvaltningen, som herefter fremlægger det reviderede udkast til samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og det Kongelige Teater for Økonomiudvalget.

Kultur- og Fritidsudvalget vil, såfremt samarbejsaftalen tiltrædes, få forelagt aktivitetsplan for 2017 i februar 2017.

 

Anders Bager Jensen

 

                                       / Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 8. september 2016:

Indstillingen blev godkendt.

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om, at der forinden det årlige direktørmøde om det kommende års indsatsområder og aktivitetsplan optages en sag herom på udvalgets dagsorden.

Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om at arrangere et dialogmøde med Det Kongelige Teater.

Kultur- og Fritidsudvalget tilkendegav, at man finder det vigtigt at Operaens restaurant og terrasse åbnes for offentligheden.

 

Til top