Mødedato: 08.06.2000, kl. 15:00

Høringssvar vedrørende "Ny klubstruktur herunder samarbejde på tværs af sektorer i forhold til større børn og unge"

Høringssvar vedrørende "Ny klubstruktur herunder samarbejde på tværs af sektorer i forhold til større børn og unge"

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 8. juni 2000

 

11. Høringssvar vedrørende "Ny klubstruktur herunder samarbejde på tværs af sektorer i forhold til større børn og unge"

(KFU 246/2000)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder forvaltningens udkast til høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedr. "Ny klubstruktur herunder samarbejde på tværs af sektorer i forhold til større børn og unge".

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede den 26. maj 1999 at nedsætte en arbejdsgruppe, hvis opgave var at udarbejde forslag til en ny klubstruktur herunder samarbejde på tværs af sektorer i forhold til større børn og unge. (Bilag 3)

Det udarbejdede forslag blev behandlet af Uddannelses- og Ungdomsudvalget på møde den 5. april 2000. Samtidig blev det besluttet, at sende forslaget til høring hos de berørte interessenter, før det forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig vedtagelse.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet et udkast til høringssvar, hvor der især tages udgangspunkt i rapportens kapitel 5 "Samarbejde på tværs af sektorer". Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder udkastet til høringssvar.

 

SAGSBESKRIVELSE

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på møde den 15. maj 1999 at tage initiativ til samordning af aktiviteter mellem ungdomsskoler, fritids- og ungdomsklubberne og det frivillige ungdomsarbejde. Med det formål blev der nedsat en arbejdsgruppe, der skulle udarbejde forslag til en ny klubstruktur.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fik ligeledes til opgave at afholde en konference med deltagelse af repræsentanter fra ungdomsklubber, ungdomsskoler og det frivillige foreningsarbejde med henblik på at sikre samarbejdet mellem fritidstilbud og aktiviteter i forhold de 13-18 årige. Konferencen "Dialog og samarbejde mellem klubber, ungdomsskoler, idrætten og det frivillige foreningsarbejde" blev afholdt den 11. november 1999. Konklusionen fra denne konference blev, at alle sektorer var enige om, at et intensiveret samarbejde sektorerne imellem er nødvendigt for at give større børn og unge i København de bedst mulige betingelser for en meningsfyldt fritid.

I den foreliggende rapport foreslås følgende klubstruktur:

  • Fritidsklub med hovedvægt på de 10-12 årige
  • Juniorklub med hovedvægt på de 12-14 årige
  • Ungdomsklub med hovedvægt på de 14-18 årige med mulighed for at inddrage unge op til 21-24 år
  • Særlige tidsbegrænsede projekter i form af satellitter eller væresteder til eksisterende klubber

I rapporten foreslås det endvidere, at den ny klubstruktur etableres i BR-kommunen over en periode på 3 år begyndende i bydelene Ydre Nørrebro, Sundby Syd, Sundby Nord og Amagerbro samt at der oprettes 2 ungehuse som supplement til og i samarbejde med eksisterende fritids- og ungdomsklubber og som en base for samarbejde mellem klubberne, ungdomsskolen, skoler og foreninger m.v.

"Samarbejde på tværs af sektorer"

Efter forvaltningens vurdering er det især afsnittet om "Samarbejde på tværs af sektorer", der har kultur- og fritidsområdets interesse. Her peges der på, at der bør etableres et forpligtende samarbejde mellem klubber, ungdomsskoler, skoler, kultur- og fritidsaktiviteter, foreninger og frivillige og andre, der arbejder med de 10-18 årige, således at eksisterende fritidstilbud koordineres og synliggøres samt udbygges der, hvor det er muligt.

I rapporten fremhæves endvidere, at "nye partnerskaber medfører nye udfoldelsesmuligheder og fleksible, tværgående og uformelle strukturer og nye kulturelle udtryk". Samtidig er det væsentligt, at samarbejdsmodellerne udspringer og organiseres på baggrund af lokalområdernes ressourcer og behov. Her vil det første skridt være at afholde lokale interessekonferencer med deltagelse fra de forskellige interessenter.

Under udarbejdelsen af rapporten blev der indhentet materiale om organiseringen af klubarbejdet i en række kommuner. På den baggrund har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen konkluderet (rapportens bilag 2), at:

  • Det bør sikres, at der tages initiativer til et tættere samarbejde mellem klubberne, ungdomsskoler og forenings- og idrætslivet. Et sådant tættere samarbejde bør etableres under hensyntagen til at aktørernes forskelligartede traditioner, faglige viden og indfaldsvinkel til arbejdet med større børn og unge respekteres, fastholdes og udbygges.

For hele kultur- og fritidsområdet er det af stor betydning, at denne passus følges op i det fortsatte arbejde med implementeringen af rapportens forslag. Det foreliggende udkast til høringssvar er derfor koncentreret omkring dette punkt. Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder følgende høringssvar:

"Høringssvar vedr. "Ny klubstruktur herunder samarbejde på tværs af sektorer i forhold til større børn og unge"

Kultur- og Fritidsudvalget finder det positivt, at der nu tages initiativ til konkret og forpligtende samarbejde på tværs af sektorer og er samtidig indstillet på, at kultur- og fritidsområdet skal være en aktiv medspiller i udviklingen af større børn og unges muligheder for en meningsfyldt fritid med udgangspunkt i lokalområdet.

Kultur- og Fritidsudvalget har med særlig interesse drøftet rapportens afsnit om "Samarbejde på tværs af sektorer" og konstaterer med tilfredshed, at det flere steder i teksten understreges, at der i det kommende samarbejde skal drages omsorg for de forskellige kulturer og identiteter, der vil være repræsenteret i de kommende samarbejdsfora. Her tænkes primært på det frivillige foreningsliv der i langt overvejende grad er baseret på frivillige ulønnede ledere contra institutionernes professionelle personale. Derfor ønsker udvalget at betone vigtigheden af formuleringen i bilag 2, der lyder:

  • Det bør sikres, at der tages initiativer til et tættere samarbejde mellem klubberne, ungdomsskolen og forenings- og idrætslivet.

  • Et sådant tættere samarbejde bør etableres under hensyntagen til at aktørernes forskelligartede traditioner, faglige viden og indfaldsvinkel til arbejde med større børn og unge respekteres, fastholdes og udbygges.

I opbygningen af et formaliseret og forpligtende samarbejde mellem idrætten og klubberne skal udvalget i øvrigt anbefale, at man inddrager erfaringerne fra projekt ISA – Idræt og Socialt Arbejde fra Nordvestkvarteret. Hvis ressourcerne fra det frivillige foreningsliv og idrætsklubberne for alvor inddrages, viser erfaringerne, at det bedste afsæt tages i lokalt forankrede initiativer og projekter.

Ungdomsklubberne og skolerne kan f.eks. være steder, hvor de unge prøver forskellige aktiviteter af og "zapper" rundt, og idrætsforeningen det sted, hvor de fortsætter med den interessebetonede idrætsaktivitet. Denne "overførsel" må meget gerne ske via et formaliseret samarbejde til fælles bedste. I den forbindelse vil Kultur- og Fritidsudvalget understrege idrættens potentiale som et unikt fænomen i forbindelse med socialiseringen og dannelsen af større børn og unge.

Med venlig hilsen

H. Thustrup Hansen"

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

HØRING

KI, KUC og FOS er blevet hørt.

BILAG

Bilag 1: Brev af 7. april 2000 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen til Kultur- og Fritidsudvalget

Bilag 2: Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling til Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedr. "Ny klubstruktur herunder samarbejde på tværs af sektorer i forhold til større børn og unge".

Bilag 3: Rapport om "Ny klubstruktur herunder samarbejde på tværs af sektorer i forhold til større børn og unge".

Ida Munk

/ Mikael Keller-Hansen

 

 

Til top