Mødedato: 07.06.2001, kl. 15:00

Ejendommen matr. nr. 540 Christianshavns Kvarter, Sofiegade 15A-B, tidl. offentlig badeanstalt

Ejendommen matr. nr. 540 Christianshavns Kvarter, Sofiegade 15A-B, tidl. offentlig badeanstalt

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 7. juni 2001

 

18. Ejendommen matr. nr. 540 Christianshavns Kvarter, Sofiegade 15A-B, tidl. offentlig badeanstalt

(KFU 239/2001)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at stueetagen i ejendommen matr. nr. 540 Christianshavns Kvarter, Sofiegade 15 A - B, tidl. offentlig badeanstalt, fra den 1. juli 2001 og indtil videre stilles til rådighed for foreningen (under stiftelse) "Badehusgruppen" til Bade- og Sundhedshus, under forudsætning af, at

  • foreningens vedtægter indsendes senest samtidig med brugsaftalens underskrift
  • vedtægterne kan godkendes
  • foreningen afholder ejendommens nettoudgifter til drift og vedligeholdelse.

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der sker en opfølgning af projektet vedrørende etablering af et bade og sundhedshus ved forsøgsperiodens udløb den 1. november 2001.

RESUME

Stueetagen i den fredede ejendom Sofiegade 15 A – B, der ejes af Københavns Kommune, foreslås indtil videre stillet til rådighed for foreningen (under stiftelse) "Badehusgruppen" til Bade- og Sundhedshus, mod at foreningen afholder ejendommens driftsudgifter. Ejendommens stueetage har henstået ubenyttet siden 1997, og kommunens øvrige forvaltninger har tilkendegivet ikke umiddelbart at ville anvende de ledige lokaliteter.

SAGSBESKRIVELSE

Ejendommen Sofiegade 15 A – B, der ejes af Københavns Kommune, er i sin tid opført til og indrettet som varmbadeanstalt. Badeanstaltens drift er ophørt pr. 31. december 1997, og siden har ejendommens stueetage henstået ubenyttet. Københavns Idrætsanlæg, der senest administrerede ejendommen og drev badeanstalten, overgav ejendommens administration til Kultur- og Fritidsforvaltningen i 1998. Ejendommen er fredet.

Spørgsmålet om ejendommens fremtidige anvendelse har tidligere været forelagt Kultur- og Fritidsudvalget (udvalgsmødet den 23. november 2000), hvor det blev besluttet, at der skulle rettes henvendelse til de øvrige forvaltninger med henblik på at undersøge mulighederne for anden kommunal anvendelse for ejendommen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der havde udarbejdet et projekt til indretning af institution i ejendommens stueetage, har meddelt, at man ikke længere har interesse i at anvende ejendommen. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har udtrykt en foreløbig interesse for at indrette bygningen til klubvirksomhed, men prioriterer ikke projektet p.t. Begge de nævnte forvaltninger har drøftet bygningens anvendelse med Skov- og Naturstyrelsen, der ikke umiddelbart har afvist anvendelsen, såfremt en del af badeanstalten henstår uforandret.

Økonomiforvaltningen har oplyst, at man – hvis ingen anden anvendelse kommer på tale - eventuelt vil søge hele ejendommen afhændet.

På 1. sal i ejendommen er p.t. udlejet 2 beboelseslejligheder. 1 lejlighed er udlejet som egentlig beboelseslejlighed, mens 1 lejlighed er udlejet til Koefoeds Skole, der på klubværelsesbasis videreudlejer til sine klienter. Beboelseslejligheden kan opsiges efter lejelovens § 83, stk. 1, litra b, når udlejer dokumenterer, at nedrivning eller ombygning af ejendommen medfører, at det lejede må fraflyttes. Opsigelse kan dog ikke ske, når udlejeren efter en ombygning selv ønsker at benytte det lejede.

Lejemålet med Koefoeds Skole kan opsiges efter erhvervslejelovens § 61, stk. 2, nr. 2, når udlejer dokumenterer, at nedrivning eller ombygning af ejendommen medfører, at det lejede må fraflyttes. Ved opsigelse efter § 61, stk. 2, nr. 2, skal udlejer samtidig med opsigelsen tilbyde lejeren at leje lokaler af samme art som de opsagte, hvis der efter genopførelsen eller ombygningen sker udleje af lokaler. Under alle omstændigheder fordrer nedlæggelse af lejlighederne i henhold til boligreugleringslovens § 46 samtykke fra kommunalbestyrelsen. De samlede lejeindtægter for de 2 beboelseslejligheder udgør 55.509 kr. årligt.

Ejendommens årlige nettodriftsudgifter efter fradrag af lejeindtægten udgør for tiden 99.386 kr., hvoraf ejendomsskatter- og afgifter og forsikring udgør 47.853 kr., fjernvarme 101.700 kr. og el/gas 5.342 kr. Fjernvarmeudgiften udgør væsentligst effektafgift, idet varmeanlægget p.t. udelukkende anvendes til opvarmning af beboelseslejlighederne. Ved ibrugtagning af hele bygningen vil varmeudgiften stige. Nettodriftsudgiften er eksl. udgifter til udvendig vedligeholdelse. Ejendommen har på en række områder behov for udførelse af ikke uvæsentlige vedligeholdelsesarbejder.

Badehusgruppen ønsker at drive ejendommen som Bade- og Sundhedshus, bl.a. med gennemførelse af forsøgsprojekt med genåbning af badefunktionerne og indretning af kontor- og udstillingslokaler for Agenda 21-aktiviteter. Ombygningen af den fredede ejendom skal ske efter økologiske principper. Som bilag 1 vedlægges projektbeskrivelse fra foreningen.

Foreningen "Badehusgruppen", der tager sit udspring i Christianshavns Beboerhusforening, er i sin opstartsfase, og der er endnu ikke udarbejdet vedtægter for foreningen, jfr. bilag 2. Badehusgruppen oplyser, at det er tanken, at projektet i begyndelsen skal køre i en forsøgsperiode i 4 måneder, hvorefter den videre udvikling er afhængig af forsøgsperiodens forløb. Det foreslås, at der følges op på projektet ved forsøgsperiodens udløb.

Hvis kommunen lovligt skal stille lokalerne til rådighed, skal det sikres, at der er tale om en forening, der lovligt kan ydes støtte til. Det er derfor en betingelse, at foreningens vedtægter indsendes senest samtidig med underskrift af brugsaftalen og at vedtægterne kan godkendes af kommunen.

Enhver ændring af bygningsmæssig karakter kræver skriftlig godkendelse fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, og sådanne ændringer skal i alle tilfælde opfylde myndighedernes krav, herunder krav fra Skov- og Naturstyrelsen som fredningsmyndighed.

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at stueetagen i ejendommen stilles til rådighed for Badehusgruppen, vil forvaltningen udarbejde en brugskontrakt (med 3 måneders gensidig opsigelse) i overensstemmelse med indstillingen.

ØKONOMI

Kultur- og Fritidsforvaltningen får dækket ejendommens årlige driftsudgifter, som p.t. er 99.386 kr.

HØRING

Kommunens øvrige 6 forvaltninger har været forespurgt, om man ønsker at gøre brug af bygningen.

BILAG

  1. Projektbeskrivelse
  2. Brev af 29. maj 2001 fra Badehusgruppen

Ida Munk

/Knud Langberg

 

Til top