Mødedato: 06.12.2018, kl. 15:00
Mødested: Dansekapellet, Bispebjerg Torv 1, 2400 NV

Orientering om regeringens vækstteam for kreative erhverv

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges orientering om regeringens vækstteam for kreative erhverv.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager orientering om regeringens vækstteam for kreative erhverv til efterretning.   

Problemstilling

Regeringen nedsatte i april 2018 et vækstteam for kreative erhverv. Vækstteamet har haft til opgave at belyse vækstmuligheder og udfordringer for de kreative erhverv. Vækstteamet offentliggjorde den 29. oktober 2018 en række anbefalinger til regeringen.

En del af anbefalingerne vil kunne understøtte indsatser og initiativer på Kultur- og Fritidsforvaltningens område, herunder Screen Base Copenhagen, Art Hub og et muligt festivalhus i Lydens hus.

På den baggrund har Kultur- og Fritidsforvaltningen indledt en dialog med Erhvervsministeriet om udmøntningen af vækstteamets anbefalinger.

Løsning

Baggrund

Vækstteamet for kreative erhverv har identificeret en række indsatser, der er afgørende for at opnå visionen om et Danmark, der i 2025 er et internationalt førende vækstmiljø, hvor innovation skabes med mennesket og kloden i centrum (se vedlagte rapport og uddrag).

Rapporten anbefaler et generelt skift fra fokus på STEM-kompetencer (Science, Technology, Engineering og Mathmatics) til STEAM hvor også Art, de kunstneriske og kreative kompetencer, tænkes med i kultur-, uddannelses-, og vækstpolitik for at skabe fremtidens bæredygtige løsninger.

Dertil mener vækstteamet, at musik i et fælles klyngesamarbejde skal knyttes tæt sammen med indsatser inden for film, tv, gaming og historiefortælling og foreslår samtidig en konsolidering af klynger med fokus på mode og design.

Madbranchen har ikke været en del af vækstteamets opdrag, da mad, gastronomi og fødevarer ikke er en del af de kreative erhverv. FOOD nævnes dog som et eksempel på en succesfuld klynge. Kultur- og Fritidsforvaltningen har bidraget til etableringen af klyngen ved fusioneringen af Copenhagen Cooking i FOOD og er i dag repræsenteret i bestyrelsen.

Udvalgte anbefalinger

  • Anbefaling 1: Danish Creative Factory skal etableres med 1-2 fysiske miljøer. Danish Creative Factory skal forbinde studerende på tværs af kreative, tekniske og kommercielle discipliner og erhvervslivet.   

  • Anbefaling 6: Få flere virksomheder i de kreative erhverv til at bruge erhvervsfremmesystemet til innovation og til at skalere deres virksomhed.

  • Anbefaling 7: Kulturministeriet, Erhvervsministeriet og relevante fonde m.fl. skal etablere et partnerskab under arbejdstitlen ”KulturvækstDK”, der skal understøtte, at flere både kommende og eksisterende danske kulturevents og -projekter med kommercielt potentiale, der har bevist deres internationale tiltrækningskraft, får hjælp til ”scale up”.

  • Anbefaling 9: Den kommende Danmarks erhvervsfremmebestyrelse skal anbefales at styrke klyngeindsatsen på det kreative område gennem oprettelsen af:    

    1. En ny tværfaglig og vitaliseret national klynge, der samler aktørerne inden for mode-, møbel-, design- og interiørbranchen. Indsatsen skal bygge videre på DDC’s og D2i’s arbejde med at udbrede design som strategisk værktøj.

    2. En spirende national klynge, der bygger videre på det etablerede netværk i VisionDenmark og styrker synergien inden for film, tv, gaming, musik og historiefortælling. Det skal i den forbindelse undersøges, om klyngen kan bidrage til at etablere en event med fokus på nye måder, hvor erhvervslivet bredt set kan anvende spilteknologi, AR og AV mv.

  • Anbefaling 15: Der skal etableres et offentligt-privat samarbejde om at videreudvikle og formidle en fælles fortælling om det danske kreative DNA, som kan anvendes af både virksomheder og offentlige institutioner til international markedsføring og branding. BLOX vil kunne danne en fin fysisk ramme for fortællingen.

     

  • Anbefaling 16: Der skal etableres en international event i Danmark for arkitektur og design med fokus på verdensmålene. For at udnytte potentialet i den stigende efterspørgsel efter bæredygtig mode skal Copenhagen Fashion Week i samarbejde med Global Fashion Agenda udvikle modeugen, så den i højere grad understøtter dansk eksport af bæredygtig mode.

  • Anbefaling 17: Lav en analyse og en treårig forsøgsordning, der klarlægger de (afledte) erhvervs- og samfundsøkonomiske effekter af incitamentsordninger for tiltrækning af indholdsproduktion til Danmark og for produktion på dansk sprog.

     

  • Anbefaling 18: Styrk netværk og erfaringsdeling på udvalgte markeder gennem kreative vækstboostere.

Regeringen har som udgangspunkt for finanslovsforhandlingerne afsat godt 200 mio. kr. til udmøntningen af de fire vækstteams anbefalinger (Vækstteam for kreative erhverv, Vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi, Vækstteam for handel og logistik og Vækstteam for ingrediensbranchen).

Erhvervsministeriet oplyser, at det ikke vides om regeringens udspil på baggrund af forhandlingerne vil komme før eller efter et folketingsvalg i 2019.

Kultur- og Fritidsforvaltningen er i dialog med regeringen som en af flere partnere om mulig understøttelse af anbefalingerne og fælles finansiering.

Mulige sammenhænge med Kultur- og Fritidsforvaltningens indsatser

Styrkelse af Screen Base Copenhagen og ArtHub

Indsatserne i Kødbyen vil kunne fungere som ét af de foreslåede fysiske miljøer ’Danish Creative Factory’, der skal forbinde studerende på tværs af discipliner (anbefaling 1). Der er også mulighed for, at Danish Creative Factory etableres andetsteds i København, men dermed uden samme synergi med aktiviteterne i Kødbyen.

Screen Base Copenhagen og ArtHub kan desuden fungere som fysisk platform i København for brancheorganisationernes rådgivning til de kreative om erhvervsfremmesystemet (anbefaling 6) og som fysisk platform for erfaringsudveksling mellem virksomheder om udvalgte markeder (anbefaling 18).

Det er forventningen, at Screen Base Copenhagen vil huse sekretariatet for VisionDenmark og dermed understøtte arbejdet i den spirende klynge baseret på VisionDenmark med inddragelse af Lydens Hus (anbefaling 9).

Københavns Kommune har støttet CPH Film Fund med samlet 31 mio. kr. i årene 2015-2018. Der blev ikke givet tilskud til fonden i Budget 2019. Fonden planlægges derfor lukket ved udgangen af 2019. Et forsøg med en treårig incitamentsordning for indholdsproduktion vil kunne bidrage til talenttiltrækning og jobskabelse i bl.a. København (anbefaling 17).

Central rolle for ’Festivalhus

Et eventuelt kommende festivalhus vil kunne indgå i det foreslåede partnerskab ’KulturvækstDK’ (anbefaling 7).

Udvikling af Københavnerevents

Kultur- og Fritidsudvalget har med støtte til henholdsvis CopenX og Tap1 i 2018 allerede været med til at støtte events med fokus på anvendelsen af spilteknologi og AR/VR i erhvervslivet (anbefaling 9). Der kan muligvis findes yderligere bidrag til disse events som følge af anbefalingerne.

Der vil også være mulighed for at Københavns Kommune samarbejder med regeringen om, at sætte bæredygtighed i fokus for udviklingen af de kreative erhverv, herunder i arkitektur og mode (anbefaling 16).

Kreativt DNA

En fortælling om et dansk kreativt DNA vil i høj grad blive en fortælling om København som kreativ by (anbefaling 15). Kultur- og Fritidsforvaltningen kan gå aktivt ind i arbejdet for at bidrage til at fortællingen kommer til at falde i tråd med allerede etablerede fortællinger i eksisterende strategier såsom Kultur- og Fritidspolitikken.

Internationale talenter

Der kan muligvis være indsatser til modtagelse og fastholdelse af kreative talenter, der skal integreres i servicetilbuddet i International House.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen orienterer udvalget, når regeringens udspil på området foreligger i 2019.

 

Mette Touborg

                        /Aravni Jakobsen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top