Mødedato: 05.12.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Forsøg med ændrede åbnings- og betjeningstider på bibliotekerne

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en række forsøg med ændrede åbnings- og betjeningstider, som lokalbibliotekerne ønsker at igangsætte i 2020 og 2021. 

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender fem forsøg med ændrede åbnings- og betjeningstider i 2020 og 2021 på udvalgte biblioteker i København.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget har den 30. oktober 2019 vedtaget Biblioteksplanen for 2019-2023. Et centralt omdrejningspunkt for den kommende biblioteksudvikling i København, som bl.a. blev fremhævet i flere høringssvar, er mødet mellem borgere og medarbejdere i biblioteksrummet.

Løsning

Baggrund

Følgende tal fra bibliotekernes henvendelsesregistrering i henholdsvis det fysiske bibliotek og Biblioteket Online, bibliotekernes fælles kontaktcenter, giver anledning til at overveje, om mødet mellem borgere og medarbejdere kan tilrettelægges bedre:

  • Under 1 % af de besøgende på biblioteket henvender sig i den individuelle betjeningstid med fagligt relevante henvendelser som fx spørgsmål vedr. litteraturformidling og informationssøgning (tal fra 1. halvår 2019, henvendelsesregistrering).

  • Ca. 22.000 henvendelser i Biblioteket Online i 1. halvår 2019 – næsten dobbelt så mange som det bibliotek, der fik flest henvendelser i samme periode (Hovedbiblioteket, 11.500 henvendelser).

  • Under 20 sekunder gennemsnitlig ventetid for opkald i Biblioteket Online og ca. 3 minutters gennemsnitlig ventetid på bibliotekerne i den individuelle betjeningstid (tal fra 2018, ventetid registreret på syv biblioteker).

Mange biblioteker i København har derfor et ønske om at få sat medarbejdernes faglige kompetencer bedre i spil, så betjeningen er koncentreret på de tidspunkter og måder, der kommer flest mulige borgere til gode. Samtidig er der et potentiale for at bringe Biblioteket Online mere i spil, så det fælles kontaktcenter udnyttes endnu bedre som supplement til den individuelle betjening på bibliotekerne.

Bibliotekerne ønsker at igangsætte en række forsøg med åbnings- og betjeningstider baseret på data om brugen af bibliotekerne i dag jf. bilag 1. Med forsøgene ønsker bibliotekerne samlet set at undersøge følgende spørgsmål:

  • Betjeningstid:

    • Er medarbejderne til stede i biblioteksrummet på de rigtige tidspunkter?

  • Betjeningsformer:

    • Kan den individuelle betjeningsform udvikles, så betjeningen ikke er bundet til et bestemt sted i biblioteket (fx ved skranke)?

    • Kan betjeningen komme flere borgere til gode (fx gennem målrettede betjeningsformer, hvor flere borgere betjenes på samme tid)?

De åbne forsøg finder sted i 2020-2021, og bibliotekerne evaluerer forsøgene medio 2021, hvorefter udvalget præsenteres for resultaterne i august 2021.

Fem forsøg med åbnings- og betjeningstider

Kriterierne for de åbne forsøg er, at de skal basere sig på viden om brugernes adfærd, og at der skal kunne følges op på forsøgenes resultater. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til resultater og eventuelle ønsker om implementering af forsøgene efter forsøgsperiodens ophør.

Lokalbibliotekerne ønsker at afprøve følgende fem forsøg med åbnings- og betjeningstider (se bilag 1 for en uddybende beskrivelse af forsøgene):

  • Forsøg 1: Selvbetjent åbent i sommerferien og på helligdage på Bibliotekshuset Rhodosvej, Christianshavn, Islands Brygge, Solvang, Sundby og Ørestad biblioteker.
    Bibliotekerne på Amager oplever et fald i antal besøgende i sommerperioden og vil gerne justere den individuelle åbningstid, så medarbejdernes faglige kompetencer bringes i spil på tidspunkter, hvor de kommer flere borgere til gode. Ifølge besøgstal fra 2017, er der et samlet fald i antal besøg i sommerferieugerne (28-31) på 23%. De seks biblioteker på Amager ønsker at igangsætte et forsøg, hvor fem af seks biblioteker på skift bliver fuldt selvbetjente uden individuel biblioteksbetjening i to uger ad gangen. Forsøget afvikles i uge 28-31 i sommeren 2020.

  • Forsøg 2: Tryghed i biblioteksrummet på Christianshavn og Solvang biblioteker
    Christianshavn og Solvang biblioteker ønsker at undersøge, om den generelle oplevelse af tryghed forstærkes, hvis bibliotekerne lukker for den selvbetjente adgang fra kl. 20. De to biblioteker ønsker forsøgsvis at holde lukket for den selvbetjente åbningstid efter kl. 20. Forsøget indebærer, at der vil være en times mindre selvbetjent åbent på Solvang bibliotek, idet Christianshavns bibliotek allerede har midlertidigt lukket kl. 20.

  • Forsøg 3: Betjening med særligt fokus på børn og børnefamilier på Valby, Vanløse, Vigerslev, Vesterbro og Sydhavn biblioteker
    De fem biblioteker ønsker at tilpasse den betjente åbningstid, så alle biblioteker har betjent åbent fra 14-18 man-tor og 10-14 lørdag med selvbetjent åbent fredag. Det vil betyde, at medarbejderne i højere grad er tilstede på de tidspunkter, hvor børnefamilier har mulighed for at benytte biblioteket. Der er i forsøget desuden fokus på at udvide aktivitetsniveauet i forbindelse med betjening målrettet børn. Omlægningen indebærer en reduktion af den individuelle betjeningstid på i alt 13 timer ugentligt på de fem biblioteker, eller ca. 2,5 timer ugentligt pr. bibliotek.    

  • Forsøg 4: Betjening for børn og udvidelse af selvbetjent åbningstid på Østerbro og Øbro-Jagtvej biblioteker
    De to biblioteker ønsker at omlægge betjeningstiden for at øge fokus på børn, børnefamilier og målrettede aktiviteter. Betjeningen flyttes fra skranken ud i biblioteksrummet, så medarbejderne i højere grad er tilstede i børnebiblioteket og i voksensamlingen. Østerbro bibliotek ønsker samtidig at udvide den selvbetjente åbningstid. Omlægningen indebærer en samlet reduktion af individuel betjeningstid på syv timer fordelt på to biblioteker.

     

  • Forsøg 5: Flere målrettede aktiviteter og færre individuelle betjeningstimer på Sundby bibliotek
    Sundby bibliotek ønsker at frigive tid til flere målrettede aktiviteter, så medarbejdernes faglige kompetencer kommer mere i spil i biblioteksrummet. Biblioteket har en meget lang betjent åbningstid, som har været koblet til betjeningen i borgerservice. Sundby bibliotek ønsker at omlægge betjeningen, så den er tilpasset niveauet på byens øvrige biblioteker. Det indebærer, at den betjente åbningstid reduceres med 14 timer om ugen. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, igangsætter Kultur- og Fritidsforvaltningen primo 2020 forsøg på de beskrevne institutioner. Kultur- og Fritidsudvalget præsenteres for forsøgets resultater august 2021. Forsøgene fortsætter indtil Kultur- og Fritidsudvalget træffer beslutning om det videre forløb.

 

Mette Touborg

                             /Jakob Heide Petersen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 5. december 2019:

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede indstillingen.

Indstillingen sendes tilbage til Kultur- og Fritidsforvaltningen, med henblik på at forvaltningen arbejder videre med indstillingen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser.

Til top