Mødedato: 05.05.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Demokratietage på 1. sal i Slagtehusgade 10 i Kødbyen

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til den fremtidige anvendelse af Demokratietagen på 1. sal i Slagtehusgade 10 i Kødbyen. Der er ikke afsat midler til leje af etagen, hvorfor det indstilles, at lejemålet opsiges.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at lejemålet for Demokratietagen på 1. sal i Slagtehusgade 10 i Kødbyen opsiges, og det overlades til de eksterne aktører at indgå et erhvervslejemål med Københavns Ejendomme og Indkøb om etagen.

  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der meddeles afslag på ansøgning om øremærket tilskud på 500.000 kr. til aktiviteter på Demokratietagen.

Problemstilling

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 30. januar 2020 besluttede udvalget, at forvaltningen skulle indgå aftale om et kommunalt lejemål på 1. sal i Slagtehusgade 10 i Kødbyen, med henblik på at etablere et samlet demokratihus i forlængelse af Ungdommens Demokratihus, som bor i stueetagen.

Der blev ikke afsat midler til husleje og drift af 1. salen (kaldet "Demokratietagen"), men forvaltningen blev bedt om at vende tilbage med forslag til, hvorledes dette kunne ske i samarbejde med eksterne aktører.

Det har ikke vist sig muligt at konstruere en driftsmodel, hvor Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) indgår en standardlejekontrakt med Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) og stiller etagen til rådighed for aktørerne, da aktørerne ikke udelukkende har kommunale formål. 

Løsning

Der har løbende været dialog med aktører, der ønsker at bidrage til realiseringen af Demokratietagen, herunder Akademiet for Social Innovation, Foreningen Demokratigarage, Foreningen Roskilde Festival, Ungdomsbureauet og Tænketanken Demokratisk Erhverv. De tre sidstnævnte har formuleret en vision for etagen (bilag 1).

Visionen for Demokratietagen er at skabe et sted, hvor byens demokratiaktører mødes på tværs om den brede demokratidagsorden. Her skal være aktiviteter, som fremmer deltagelse og viden om demokratiet - for og med københavnerne. Etagen skal være et attraktivt mødested for organisationer, som arbejder med demokratifremme og stedet, hvor nye demokratiprojekter kan få projektplads og rådgivning om at lave demokratiske kulturevents.

Demokratietagen har et stort fællesrum, som vil være et naturligt samlingspunkt. Her vil brugerne kunne afholde mindre events, fredagsbarer, bogudgivelser, faglige oplæg, foredrag og debataftener. I de mindre lokaler på etagen vil der kunne indrettes mødefaciliteter, podcastlokale og arbejdspladser, som kan bruges som demokrativærksteder og til udviklingsarbejde.

Løsningsforslag

Udfordringen i forhold til de eksterne aktører er, at deres aktiviteter ikke udelukkende er kommunale formål. Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller derfor, at der findes en løsning, som indebærer at forvaltningen opsiger lejemålet, og at aktørerne indgår en erhvervslejekontrakt med KEID. Aktørerne forudsætter med denne løsning at modtage et øremærket tilskud på 500.000 kr. årligt, der skal sikre demokratiske aktiviteter på etagen. Budgettet fremgår af bilag 2.

Denne løsning giver mulighed for at etablere et kontor- og arbejdsfællesskab med andre demokratiorganisationer og skabe mere aktivitet og liv i huset i dagtimerne. Et eventuelt øremærket aktivitetsbestemt tilskud skal tilvejebringes politisk. Markedslejen for 1. salen forventes at være 877.448 kr. årligt eksklusiv moms og forbrug. En erhvervslejeaftale skal indgås mellem aktørerne og KEID.

Alternativt kan Demokratietagen driftes af KFF, og der kan f.eks. etableres faciliteter som podcastværksted, mødelokaler og et kulturrum, som kan bruges af demokratiaktører til lovlige kommunale aktiviteter. Her forventes primært liv om eftermiddagen og i aftentimerne.

Udgifterne ved kommunal drift vil være ca. 969.000 kr. årligt fordelt på huslejeudgift 430.000 kr., ejendomsrelaterede udgifter til rengøring, internt vedligehold mv. på 529.000 kr. og udgifter til en kulturmedarbejder på 250.000 kr. til etagen. Der forventes indtægter ved arrangementer på 240.000 kr. årligt.

Økonomi

Der er afsat midler til finansiering i de to første måneder af 2022. Udgiften til ren husleje resten af 2022 udgør 327.000 kr. Hvis lejemålet ikke opsiges, skal der anvises finansiering i 2022 på Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen opsige lejemålet på 1. salen i Slagtehusgade 10 i Kødbyen og vejlede de eksterne aktører i forhold til at indgå erhvervslejemål med KEID.

Esben Danielsen

  /Christina Midjord

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 5. maj 2022:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede i forhold til indstillingens 1. at-punkt, at der fra udvalgets disponible midler afsættes midler til maks. 4 måneders husleje, med henblik på at Kultur- og Fritidsforvaltningen på baggrund af tilkendegivelserne på udvalgsmødet vender tilbage med en ny indstilling i sagen, som belyser de forskellige løsningsmuligheder.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingens 2. at-punkt om at meddele afslag på ansøgningen.

 

 

Aktivitetschef, Christina Midjord, Plan- og tilskudschef, Mads Kamp Hansen, og kontorchef for tilskud, Marianne Kruckow, deltog under punktets behandling.

Til top